Arxius

Estas veient: juliol 2015
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El 33 reemet aquest dissabte, 11 de juliol a les 23.56, el documental "La pel·lícula de la gran catàstrofe europea" ("The Great European Disaster Movie"), una contundent i creativa visió sobre la crisi política, econòmica i d’identitat a què s'enfronta la Unió Europea i que quan es va estrenar al Regne Unit va provocar una gran polèmica en els mitjans de comunicació anglesos.En un futur no gaire llunyà, un avió es dirigeix a Berlín enmig d'una tempesta. Entre els passatgers hi ha una nena que seu al costat d'un arqueòleg que ha de fer una conferència sobre la Unió Europea, una unió d'estats que ja fa uns quants anys que va deixar d'existir. El desgavell que es viu a Europa causa problemes tècnics a l'aeroport de Berlín i l'avió s'ha de desviar primer a Amsterdam i després a altres aeroports. Mentrestant, l'arqueòleg explica a la nena per què es va desfer la Unió Europea.

"La pel·lícula de la gran catàstrofe europea" és més que una pel·lícula política. Es tracta d'una peça de periodisme compromès amb arguments poderosos per mostrar com el desengany i la ira populars aboquen el continent perillosament a la seva desintegració. Subtil i enginyós, el documental reflexiona sobre la UE a través dels ulls dels actors més importants per al seu èxit: els mateixos europeus.

Aquests són alguns dels hipotètics escenaris d'un futur immediat -gairebé apocalíptics, en termes europeus- que planteja la tesi de "La pel·lícula de la gran catàstrofe europea":

Any 2017. El primer ministre britànic, Nigel Farage -president del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP)- anuncia que s'ha acabat amb èxit la deportació de tots els immigrants que havien arribat els últims deu anys. D'altra banda, la presidenta de la República francesa, Marine Le Pen -líder del Front Nacional- declara l'estat d'emergència a França.

Any 2018. Alexis Tsipras, president de Grècia, anul·la unilateralment tot el deute del país.

Any 2019. El Govern espanyol tanca tots els accessos fronterers amb Gibraltar.

Any 2020. El Consell de la Unió Europea, reunit d'urgència a Berlin, aboleix l'euro.

Any 2021. Angela Merkel, presidenta de la UE, dimiteix. El Consell de la UE aprova la seva dissolució i hi ha combats acarnissats a Viena, on l'avanç de l'Estat Islàmic sembla impossible d'aturar.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Emissió d’“Àgora, de la democràcia al mercat” i “Poder sense control: la troica”
Grècia viu un dels moments més transcendentals de la seva història contemporània. El torcebraç del president Alexis Tsipras a l’anomenada troica -la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu- ha situat el país i la mateixa Unió Europea davant d’un futur incert.El 33 dedicarà dissabte 4 de juliol, a les 21.50, una nit especial dedicada a la situació grega i a les conseqüències que tenen a Europa les decisions de la troica amb l’emissió de dos excel·lents documentals: “Àgora: de la democràcia al mercat” i “Poder sense control: la troica”. Els dos han estat emesos durant el primer semestre de 2015 en el programa “60 minuts”.Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Contraban”, una producció pròpia de Televisió de Catalunya dirigida per Josep Rovira, se situa en el lloc 32 del rànquing dels 40 programes més vistos a Catalunya el mes de juny. El documental es va emetre en el programa "Sense ficció" el dimarts 2 de juny amb una audiència de 417.000 espectadors i un 12.8% de quota de pantalla, essent el cinquè programa més vist del dia.TV3 ha acabat el juny sent líder d’audiència en solitari i mantenint-se com la cadena més vista per desè mes consecutiu. TV3 ha estat la cadena més vista durant 19 dies, ha encapçalat el rànquing de programes més vistos 29 dies i ha situat 21 programes en el rànquing dels 40 de més audiència. El dia 6 de juny, coincidint amb la final de la Lliga de Campions, TV3 va assolir el rècord de la temporada amb una quota del 25,9%. Amb aquests resultats, TV3 i el 3/24 milloren el registre del primer semestre del 2015 en relació amb el mateix període de l’any passat.

Informació, esport i servei, el més vist

TV3 ha liderat el rànquing de programes més vistos del dia en 29 ocasions. D’aquestes, 24 ho han fet en les diferents edicions dels “Telenotícies”. L’edició del “TN Migdia” ha liderat en setze ocasions; el “TN Cap de Setmana Vespre”, quatre; i el “TN Vespre” i el “TN Cap de Setmana Migdia”, en dues, respectivament.

Aquest mes de juny l’esport també ha estat protagonista, especialment amb la final de la Lliga de Campions. Dos programes amb l’esport com a protagonista han liderat l’audiència del dia, el postpartit de la final de Champions, això és la transmissió de l’entrega de la copa als campions; i el programa “Tricampions”, dedicat als actes de celebració dels títols que ha guanyat el FC Barcelona aquesta temporada.

L’actualitat política també és present en la llista de programes líder del dia amb l’entrevista de Mònica Terribas al president Mas, programa més vist del mes fora de l’àmbit esportiu. En aquest rànquing també hi figura la visió humorística de “Polònia”, líder en dues ocasions.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La Universitat Complutense de Madrid (UCM) dedica un dels seus Cursos de Verano 2015 al robatori i tràfic de nens a Espanya amb el títol “Los gritos silenciados”. Segons la institució, es tracta d’obrir “una anàlisi àmplia i profunda” sobre el que qualifiquen de “greus problemes d’Estat”. El curs tindrà lloc entre els dies 6 i 10 de juliol al Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial.El títol del curs és una referència directa al tractament que pateixen, encara avui, les mares com a “víctimes primàries d’aquests delictes complexos” alhora que vol evidenciar “les mancances” que aquestes troben “en el camí fins al coneixement de la veritat” i “detectar les llacunes” que envolten la difusió dels casos descoberts. Sovint aquestes informacions se centren més a posar el focus en allò “anecdòtic i sensacionalista” que en fer-ne una anàlisi profunda sobre l’“origen, causes i seqüeles” que pateixen les víctimes i les seves famílies, segons l’argumentari del curs de la UCM.

No debades, un dels cinc eixos en què se sustenten les jornades –tots centrats en les víctimes- apel·la directament a la difusió que en fan els mitjans de comunicació. El dimarts 7 de juliol, a les 16.30, tindrà lloc la taula rodona “La información relevante y la incidental”, en què hi participarà, entre d’altres ponents, Montse Armengou, periodista de TV3 i codirectora d’“Els nens perduts del franquisme” (2002), documental que demostrava que centenars de criatures van ser robades durant el règim franquista, centrant-se en la subtracció de nens com a eina política.

“Els nens perduts del franquisme” fa part de la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme juntament a “Torneu-me el fill!” (2012) i “Els internats de la por” (2015), dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "El gran silenci, Horta de Sant Joan", produït per Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Brutal Media i dirigit per Carles Caparrós, es projectarà divendres 3 de juliol al Palau Robert de Barcelona, a les 9 del matí, en el marc de la 5a Escola d'Estiu que organitza l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Les jornades, que en la seva cinquena edició giren al voltant de la "Societat segura: coresponsabilitat i resiliència", tenen lloc entre els dies 1 i 3 de juliol, i el documental sobre l'incendi que va tenir lloc a Horta de Sant Joan el 21 de juliol del 2009 inaugura la sessió dedicada a "La resiliència".El film dóna veu, per primera vegada en un treball televisiu, als bombers que van treballar a contrarellotge per controlar l’incendi d’Horta de Sant Joan del 2009. Entre ells, parla Josep Pallàs, l’únic supervivent de la unitat GRAF Lleida que va tenir l’accident que va provocar la mort de cinc bombers. També ho fa el cap dels GRAF, Marc Castellnou, que ha anat 125 vegades al lloc de l’atrapament mortal per analitzar-ne les causes i extreure’n lliçons per al futur. Entre tots expliquen com va funcionar l’operatiu els primers dies d’aquell incendi.

El 21 de juliol del 2009 es va produir un dels pitjors incendis de Catalunya. Va cremar bona part del massís del Port, a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Van ser dos dies de foc intens que van provocar la mort de cinc bombers. Per primera vegada, els protagonistes expliquen al lloc dels fets com va ser que un incendi que semblava controlat es va desbocar i va atrapar tots els efectius que treballaven en l’extinció.

A partir de la reconstrucció dels fets i la identificació de tots els factors que van influir en l’accident, el documental recull les lliçons apreses en aquell episodi d’atrapaments i reflexiona sobre la necessitat de gestionar bé els boscos. I ho fa de manera minuciosa, entrevistant els testimonis dels fets, els membres del GRAF –Grup de Reforç en Actuacions Forestals- que van treballar per controlar l’incendi, i amb colpidores imatges d’arxiu, algunes d’elles inèdites en televisió, captades pels mateixos membres del cos de bombers.

El programa "Sense ficció", de TV3, va estrenar el documental l'1 de juliol de 2014.