Arxius

Estas veient: maig 2015
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
TV3 és el mitjà oficial del festival i participa en el Premi DocsBarcelona - TV3 al Millor Documental.


Televisió de Catalunya ha coproduït tres documentals que formen part de la programació del festival: "La llista Faciani", que es projecta a la sessió inaugural; i dos que competeixen a la secció oficial: "Game over" i "El tram final". També ha col·laborat a "Ajoblanco, crònica en roig i negre" i "Mirant amunt (Glance up)". La setmana del festival s'emeten a TV3 i al 33 dos espais monogràfics sobre el festival DocsBarcelona, que comença el dimarts 25 de maig i s'acaba el diumenge 31.Tràiler "Aquí ens agraden els documentals"


Amb el títol "Tot DocsBarcelona", els dos espais recollen la informació bàsica sobre els principals documentals que s'hi presenten, els actes que es faran al voltant del festival, entrevistes a directors, premsa especialitzada i crítica, així com les impressions del públic que s'hi acosti. La voluntat d'aquests espais és oferir als espectadors interessats en el món del documental una idea global i una petita guia sobre què es pot trobar en la 18a edició del DocsBarcelona.

Les dues peces de l'espai "Tot DocsBarcelona" s'emeten el dimarts 26 de maig a TV3, a les 23.30, després del programa "Sense ficció", i el dissabte 30 al 33 a les 21.50, després del programa "Blog Europa"."Tot DocsBarcelona" emès a TV3 el dimarts 26


La programació d'aquestes espais, que es va iniciar l'edició 2014 del festival, és una mostra més del compromís de Televisió de Catalunya amb el documental i, més específicament, amb el festival DocsBarcelona, un dels aparadors més importants de la producció documental catalana i internacional arreu d'Espanya i de la qual TV3 n'és televisió oficial. La col·laboració de Televisió de Catalunya s'estendrà també a la concessió del principal premi del festival, el Premi DocsBarcelona -TV3 al Millor Documental.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El reportatge "Les fosses del silenci", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, es projectarà a París, el dilluns 18 de maig, en el marc de la jornada "Retorn a la guerra espanyola. Memòria i història", organitzada per l'Atelier international de recherche sur les usages publics du passé, el Groupe d’études sur les historiographies modernes i el Groupe d’études ibériques et le Centre d’histoire sociale du XXe siècle. La projecció, que tindrà lloc a les 18.00 a la sala Luís Buñuel del Colegio de España de la capital francesa, comptarà amb la participació de Montse Armengou.La jornada d'estudi "Retorn a la guerra espanyola. Memòria i història" està dedicada als moviments de "recuperació" de la memòria històrica i les seves accions per a la reparació de les víctimes del franquisme. Antropòlegs, historiadors, sociòlegs i politòlegs, especialistes a Espanya i Argentina, protagonitzaran un intercanvi d'experiències entre aquests dos països pel que fa a les exhumacions i als models de transició que han seguit a les respectives repressions dictatorials, amb motiu de l'aparició a Espanya de la categoria de "víctimes del franquisme" i els debats que això genera.

"Les fosses del silenci"

Durant la Guerra Civil Espanyola i, també durant la dictadura, el règim franquista va justificar la repressió com a resposta als abusos que havien fet “els rojos” contra “els nacionals”. Però el cert és que, ja des de les mateixes eleccions del febrer del 36, els militars colpistes comencen a dissenyar un pla per fer canviar per la força el resultat de les urnes. La violència no es limita al cop d’estat, sinó que es dissenya una autèntica estratègia Franco amb el general Yagüe del terror i la repressió.

El reportatge està estructurat en dos capítols de 55 minuts i se centra en tres zones d’Espanya. En primer lloc, Extremadura, on tot i no haver-hi guerra perquè les tropes franquistes van dominar des del primer moment, la repressió va voler ser exemplar per a la resta del país. Després l’equip va anar a Lleó, on en els últims mesos del 2002 i principis del 2003 s’havien concentrat la majoria d’actuacions per exhumar les restes de desapareguts enterrats en fosses comunes. I, per últim, la investigació es trasllada a Catalunya, on la població civil va continuar patint les conseqüències de la repressió, tot i estar ja a les acaballes de la guerra.

"Les fosses del silenci" es va emetre al programa "30 Minuts", de TV3, els diumenges 2 i 9 de març de 2003.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La Fira de Productes Biològics i Consum Responsable de Barcelona - Biocultura, que té lloc entre els dies 7 i 10 de maig al Palau Sant Jordi, a Barcelona, projecta "Sobreviure a la nevera", dirigit per Montserrat Besses, i "Què mengem?", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis. Es tracta de dos documentals de producció pròpia de Televisió de Catalunya, estrenats pel programa de TV3 "Sense ficció". Les projeccions seran presentades pels seus respectius directors."Sobreviure a la nevera" posa en evidència que alguna cosa no funciona en el nostre model alimentari. La crisi econòmica actual ha fet més evident i més agut el problema de malbaratament d'aliments. Un problema amb diferents vessants: social, ètic, econòmic i mediambiental.

La projecció tindrà lloc el divendres 8 maig, a les 19.00, a la Sala 5 del recinte.De la seva banda, "Què mengem?" planteja si és segur el que arriba a la nostra taula i quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la nostra salut ingerim en la nostra dieta. Els científics alerten dels perills de l'efecte acumulatiu d'aquests tòxics que ingerim al llarg de la nostra vida.

La projecció tindrà lloc diumenge 10 de maig, a les 18.00, a la Sala 5 del recinte.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'11a edició del Recercat (Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana), que té lloc els dies 9 i 10 de maig a Vilafranca del Penedès, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2015, projecta "Encants, diari d'un trasllat" i "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", dos documentals estrenats al programa "Sense ficció". Les projeccions tindran lloc en l'espai habilitat per dur a terme les jornades."Encants, diari d'un trasllat", una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Batabat dirigida per Joan López Lloret, s'emetrà el dissabte 9 a les 13.10.

Els Encants són un mercat de segona mà, de curiositats, d’antiguitats, amb una llarga història al darrere i una referència a Barcelona, que ens descobreix aquest documental. La gran transformació de la plaça de les Glòries, ha fet que el mercat s’hagi traslladat a una nova ubicació, molt més moderna. L’anunci d’aquest canvi va trasbalsar els comerciants i va generar moltes esperances, però, alhora, també molts neguits.

El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 21 de gener del 2014.De la seva banda, "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", una producció de Televisió de Catalunya i Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs dirigida per Felip Solé, s'emetrà el diumenge 10 a les 12.20.

El documental comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra com les successives expedicions d’homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l’Arieja i de Lleida amb l’objectiu d’arribar a Barcelona. Punt de partida d’un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord. La vall d’Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell i Lleida són l’escenari dels seus patiments i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s’organitzen les expedicions, com es financen? El documental conté entrevistes a testimonis que en van ser els actors en primera persona, i reconstruccions dels fets dels jueus i dels seus passadors, tots supervivents dels perills de les muntanyes de nit i boira.

El documental es va estrenar en el programa "Sense ficció" el 2 de desembre de 2014.