Arxius

Estas veient: març 2015
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció

El Festival Internacional du Grand Reportage d’Actualité et du Documentaire de Societé (FIGRA) arrencarà amb la preestrena mundial de “Big Data. Ciutadans sota control”, d’Alexandre Valenti. I a la secció oficial de treballs de més de 40 minuts competeix “La tragèdia electrònica”. Tots dos documentals estan coproduïts per Televisió de Catalunya i es veuran properament al programa “Sense ficció”.

El festival arriba a la seva 22a edició amb una programació que parla del món actual i de la necessitat dels ciutadans d’una democràcia, d’estar ben informats. En aquesta ocasió el FIGRA, que tindrà lloc del 25 al 29 de març a París, està dedicat als periodistes de Charlie Hebdo.

“Big Data. Ciutadans sota control”

Trenta anys després de "1984", de George Orwell, la realitat ha superat la ficció i la Societat de la Vigilància manté tots els ciutadans sota el control.A través d’aparells electrònics, com el mòbil, l’ordinador o la càmera, els ciutadans creen informació diària sobre la seva vida privada i els seus costums, que queden registrades a la memòria del Big Data. Els programes secrets, en els quals col·laboren els governs amb les grans companyies d'internet, fan possible seguir al detall la vida i opinions de qualsevol ciutadà i d’aquesta informació se’n deriva enormes beneficis econòmics.

Fitxa tècnica

Direcció: Alexandre Valenti
Guió: Alexandre Valenti i Pedro Barbadillo
Producció: Pedro Barbadillo
Producció Executiva: Michel Westerlin, Pablo Usón i Gervasio Iglesias

Una producció d’Alea Docs and Films i l’Intuition Films and Docs en coproducció amb ARTE France, Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola.


"La tragèdia electrònica"

Cada any, els països desenvolupats produeixen fins a 50 milions de tones de residus electrònics: ordinadors, televisors, telèfons mòbils, electrodomèstics. El 75% d'aquests residus desapareix dels circuits oficials de reciclatge i bona part s'exporta il·legalment a l'Índia, la Xina o l'Àfrica. L'abocament i el reciclatge il·legal de residus electrònics és un negoci multimilionari que contamina el medi ambient i perjudica la vida de les persones que estan obligades a conviure-hi.El documental és un viatge d'investigació per Europa, la Xina, Àfrica i els Estats Units, que revela com el sistema europeu de reciclatge és víctima de la falta de control, la cobdícia i la corrupció; un colador de què s'aprofiten tèrbols negociants. Les autoritats portuàries europees i asiàtiques estan perdent la batalla contra el volum gegantí de residus electrònics que travessen els mars diàriament; els Estats Units n’és el gran exportador mundial. A la Xina hi ha ciutats senceres literalment inundades pels nostres residus electrònics que es reciclen sense cap respecte pel medi ambient o pel futur, i creen riscos greus per a la seguretat. Els microprocessadors reciclats i danyats s’empren en equips electrònics que controlen aspectes decisius de la vida de la població. El transport públic o l'electromedicina, en són alguns exemples.

“La tragèdia electrònica” és un dels 17 films seleccionats pel festival en la categoria de competició internacional de treballs de més de 40 minuts. La directora Cosima Dannoritzer va dirigir també "Comprar, llençar, comprar", una producció de Media 3.14 en coproducció amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, Arte France i Article Z, amb el suport de l’ICIC i Media, que va ser tot un èxit.

Fitxa tècnica

Direcció, realització i guió: Cosima Dannoritzer
Producció executiva: Joan Úbeda
Productor: Andrea Ulied, Malik Menaï
Productor executiu TVC: Joan Salvat
Imatge: David Attali, Jean-Luc Brécha i André Dekker
Muntatge: Dragomir Bajalica
Director de producció: Pilar Razquin
Música: Laurent Sauvagnac
Grafisme: Asier Lasa
Veu en off: Cristina Serra

Una producció de Yuzu Productions i Media 3.14 en coproducció amb ARTE France, Al-Jazeera English, Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció

Una coproducció de Televisió de Catalunya.


"La llista de Falciani" ("Falciani's Tax Bomb") és el documental escollit pel Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona-Docs Barcelona per inaugurar la seva divuitena edició, el pròxim 27 de maig. El llargmetratge, dirigit pel director de Google Ben Lewis, analitza la controvèrsia generada envers la privacitat bancària i l'evasió fiscal descoberta arran del robatori de dades que Hervé Falciani va fer a l'HSBC. L'accés directe a Hervé Falciani, entrevistes amb els personatges més rellevants a Europa i els Estats Units, i les animacions tracen, a una escala mai vista fins ara, tota la història d'un escàndol bancari.Aquest documental és una producció de Gebrueder Beetz Filmproduktion (Berlín) i Polar Star Films, amb la coproducció de Televisió de Catalunya, SWR/ARD (en cooperació amb Arte, Alemanya), TVE, RTS i SRF, en col·laboració amb DR, SVT, TG4, YLE, amb el suport de NRW, Creative Europe – Media i l'ICEC (Espanya).

La llista de Falciani, l’home al darrere de Swiss Leaks

L’estrena d’aquesta coproducció entre Alemanya i Catalunya arriba en ple debat sobre la impunitat del frau fiscal, i analitza la controvèrsia generada envers la privacitat bancària i l'evasió d’impostos, descoberta arran del robatori de dades que Hervé Falciani va fer a l’HSBC: 130.000 comptes protegits, de ciutadans de 180 països, van arribar a les mans dels governs afectats. En menys d’una dècada i a l’ombra de la crisi financera, aquesta filtració ha canviat les regles del joc.

Un alè crític ha inspirat tota la filmografia de Ben Lewis, reconegut i premiat realitzador britànic, autor, crític d’art i col·laborador de programes culturals de la BBC i Channel 4 i de capçaleres com l’Evening Standard, The Times o Financial Times, des del retrat de Ceaucescu a Romania a Nicolae Ceaucescu: el rei del comunisme a la recerca sobre la bombolla del món de l'art de The Great Contemporary Art.

Tràiler de "La llista de Falciani".
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Glance up (mirant amunt)”, dirigit per Enric Ribes i Oriol Martínez i produït per La Lupa Produccions amb la col·laboració de TVC, ha estat seleccionat per ser projectat al 8è Sebastopol Documentary Film Festival, que tindrà lloc a Califòrnia (EUA) entre els dies 26 i 29 de març. Concretament, la projecció tindrà lloc el dissabte 28 a les 13.45, als Rialto Cinemas.

El programa "Sense ficció" té programada la seva estrena a TV3 el dimarts 24 de març.

null

Al llarg del 2014, "Glance up (mirant amunt)”, el ha estat seleccionat també al 8è Festival Internacional de Cinema Documental d’Uruguai – Atalantidoc (l'Uruguai)entre els dies 6 al 12 de desembre i ha ha estat guardonat amb el premi Especial del Públic en el festival Miradasdoc (Guia de Isora, Tenerife) i amb el premi a la millor Fotografia al Made-In-Michigan Film Festival -Anna Franquesa n’és la directora de fotografia..

Sinopsi
En Joan Pahisa té 28 anys i una gran passió, el bàsquet. No seria gens extraordinari si no fos per un detall: fa exactament un metre d’alçada.

La vida d’en Joan no ha estat fàcil, però l'esport l'ha ajudat a tirar endavant. Aquest estiu va participar als World Dwarf Games a Michigan, Estats Units, una competició semblant als Jocs Olímpics que se celebra cada quatre anys, exclusiva per a gent de talla baixa. En aquests Jocs, en Joan va ser l'únic representant d'Espanya, ja que no va trobar ningú que l'acompanyés. És per aquesta raó que s'ha especialitzat en el tennis taula, un esport individual.En Joan va fer un viatge de 7.000 km per sentir-se com a casa. I també per complir els seus somnis: ser campió del món de tennis taula i, per sobre de tot, jugar a bàsquet una vegada més, probablement la darrera.

El seu viatge ens ensenyarà com es veu el món des d'un metre d'alçada. No es tracta només de l'esport, es tracta de la vida mateixa. De com l'ha viscut i la viu en Joan i de com el tracta la societat.

Fitxa tècnica
Direcció: Enric Ribes i Oriol Martínez
Fotografia: Anna Franquesa
Producció: Oriol Gispert


Tràiler de "Glance up"

Entrevista a Joan Pahisa al programa "Els matins", de TV3