Arxius

Estas veient: maig 2014
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació ha estat per al documental "Avi, et trauré d'aquí!", dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i emès pel "Sense ficció" el passat 19 de març.

El jurat, format per Jordi Finestres (president), Marina Llansana, Carles Solà, Míriam Tirado, Jordi Torra i Joan Badia (secretari), ha considerat que el treball respon al concepte d’investigació periodística del qual J.M. Planes fou un bon exponent professional durant la seva dissortadament curta vida.


En primer terme, la representant del Grup Ramon Barnils, guanyadors de l'anterior premi Josep M. Planes.

El jurat també ha reconegut que el documental "va posar d’actualitat una problemàtica oblidada i sovint incòmoda per a molts governs, tant de dretes com d’esquerres", com és la de les víctimes oblidades del franquisme enterrades al Valle de los Caídos. El jurat ha afegit que vol fer "un reconeixement extensiu a Televisió de Catalunya per l’emissió de treballs d’investigació que fan sortir a la llum problemes que afecten amplis col·lectius socials i que no sempre troben el ressò necessari perquè l’opinió pública hi sigui sensible i en prengui consciència. La bona feina feta per professionals periodistes que, amb tenacitat i constància, elaboren treballs allunyats de la immediatesa, que ajuden a entendre les claus de l’actualitat, ha de tenir un reconeixement explícit de tots nosaltres. "

El guardó, el segon premi J.M. Planes, serà lliurat per la Fundació Independència i Progrés el pròxim divendres 30 de maig a les 20h al centre cultural del Casino, de Manresa.

Podeu tornar a veure el documental "Avi, et trauré d'aquí!" en aquest enllaç.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Amb motiu del cinquè aniversari, "Sense ficció" ha organitzat una jornada acadèmica sobre el món del documental avui i la importància creixent que aquest gènere televisiu està adquirint en la societat actual.

La sessió s’ha fet avui a la sala d'actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, presentada pel director de TV3, Eugeni Sallent, i per la Comissionada per a Sistemes d'Informació i Documentació de la UB, Carina Rey.


Nick Fraser i Joan Salvat

Primer hi ha hagut la ponència “Why Documentary Matter” a càrrec de Nick Fraser, director de "Storyville", de la BBC, un dels programes més prestigiosos i reconeguts a tot el món per la qualitat dels seus documentals. Fraser és també membre de la comissió de projectes documentals de la UER-EBU i, per tant, un dels principals experts en el gènere.

Després Fraser ha participat en una taula rodona amb el director del "Sense ficció", Joan Salvat; el productor independent i president de l'associació de productores catalanes Pro-Docs, Tono Folguera; el director del DocsBarcelona, Joan González, i el director del Màster de Documental de Creació de la UPF, Jordi Balló.

En la seva presentació el director de TV3, Eugeni Sallent ha destacat com a “fet insòlit” el que ha fet TV3 amb el “Sense ficció”, “portar el gènere documental a la primera pantalla i en ‘prime time’, per donar-li més oportunitats”. Sallent, que també ha dit que ha sentit com a seu aquest projecte des de l'inici, ha afegit que “això també és posar en valor el model de producció que fem, que va des dels treballs fets amb recursos interns de la casa; els de producció pròpia fets amb productores; les coproduccions, i els aliens”. I ha assenyalat que “és un bon model que ens permet optimitzar recursos interns i a la vegada fem de motor de la indústria del sector”. De cara al futur, el director de TV3 ha afirmat que “continuarem apostant pel documental i per la internacionalització dels nostres productes, que ens permet mostrar-nos al món i ensenyar-los el talent que hi ha aquí”.

Joan Salvat, que està al capdavant del “Sense ficció” des del seu començament ara fa cinc anys ha dit que per fer documentals l’ingredient bàsic és “passió”, i després cal “paciència, ganes de lluita i il•lusió”. El documental té la funció de mostrar el món tal com és, a través d’històries grans i petites, i en aquest sentit el “Sense ficció” “ens ha permès veure algunes de les grans obres documentals internacionals, però també treballs de realitats més properes que ens marquen com a poble i com a ciutadans.”

Nick Fraser ha fet una ponència en què ha parlat de la necessitat del gènere documental i ha destacat que “ara es consumeix d’una manera diferent i el documental no en pot quedar al marge”. Ha dit que “l’època daurada del documental ha passat... Ara és més difícil finançar projectes...”. D’altra banda, s’ha mostrat preocupat perquè els documentals no es converteixin amb “eines de propaganda”, i per què “les televisions no ens abandonin per altres formats que els donen més diners”. “Els documentals són un bé públic. S’han de protegir i se’ls ha de donar suport. S’hauria d’incorporar com a obligació per a les televisions públiques, programar documentals en prime time”. Fraser ha explicat iniciatives com “Why poverty”, “que ha permès que diferents documentals es veiessin a 71 televisions del món gràcies al sistema de producció”. I també s’ha referit a l’aposta de la BBC per la distribució. La ponència es podrà veure aviat tv3.cat/senseficcio.

Amb aquest acte, "Sense ficció" i TV3 han volgut reflexionar sobre la importància que el gènere documental està adquirint a la societat actual i sobre la demanda pública d'accedir a programes que reflexionin, expliquin i analitzin la realitat més enllà de la immediatesa amb què es transmeten els programes informatius i la velocitat amb què es consumeixen.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'oceanògrafa Josefina Castellví ha rebut aquest dimarts al vespre el premi Català de l'Any 2013. Castellví s'ha imposat en la votació final als germans Roca i l'activista Núria Gispert. La científica és també la protagonista del documental "Els records glaçats", una coproducció de Televisió de Catalunya dirigida per Albert Solé. Justament, després de 18 anys de no haver estat a l'Antàrtida, on hi havia passat una dècada, la microbiòloga hi va tornar per rodar aquest documental, un viatge que ha definit com "el millor regal que m'han fet en tota la vida".


Josefina Castellví i Albert Solé, director del documental protagonitzat per l'oceanògrafa.


Podeu veure el documental si cliqueu aquest enllaç.

Més informació al portal del "3/24"