Arxius

Estas veient: maig 2014
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 3 de juny.

Óscar Sánchez, un rentacotxes de Montgat, va passar 20 mesos empresonat a Itàlia acusat de ser un perillós narcotraficant. Una investigació periodística, però, va acabar revelant que era innocent. L’afer Sánchez, malauradament, no és únic. Una desena d’individus de la Unió Europea han estat extradits per motius poc clars. Tot, per errors de l’ordre europea de detenció i entrega, coneguda com “euro ordre”. Què falla en el mecanisme automatitzat de l’euro ordre? Com s’ha pogut vulnerar el respecte als drets humans dels detinguts? Per què no s’han tingut en compte les garanties per als processats? Aquest documental explica els casos d’aquests ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l’euroordre, un mecanisme pensat per facilitar l'extradició però que s'ha acabat convertit en una forma d’injustícia exprés".L’ordre europea de detenció i entrega permet fins ara l’arrest i el trasllat, de manera automàtica, d’un individu des del país on es troba cap al país en què el reclama la justícia. Amb aquest procediment, entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així aquest instrument ha tingut més ombres que no pas llums.


Entrevista a Michele Catanzaro i Marc Parramon“Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez”, una coproducció de Televisió de Catalunya és el relat dels periodistes que van descobrir el cas d’Óscar Sánchez – un d’ells és el director del documental, Michele Catanzaro - i inclou testimonis excepcionals i nombrós arxiu periodístic, traient a la llum totes les arestes del mecanisme.

Un documental de Michele Catanzaro i Marc Parramon. Una producció de Media 3.14 en coproducció amb TVC i TVE.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: 27 de maig.

“Homenatge a Escòcia” és el retrat profund i humà del procés polític a Escòcia -que votarà sobre la seva independència del Regne Unit en un referèndum històric el 18 de setembre- a través de la mirada de tres personatges principals: Jenny Lindsay, una poetessa popular i compromesa; David Torrance, un jove periodista expert i escèptic, i el professor Tom Devine, l'historiador veterà més llegit del país, considerat com la principal autoritat en la història de l’Escòcia moderna i autor de la coneguda obra “La nació escocesa”.El documental acompanya els personatges en la seva vida personal i professional, en un context marcat pels debats parlamentaris a Edimburg i Londres i pels moments clau de la campanya pel referèndum. En un viatge arreu d’Escòcia –des de les illes Shetland, centre de la indústria petrolífera, fins a la Universitat de Glasgow, on es va celebrar un simulacre d'eleccions, tot passant pel mític camp de batalla de Culloden– i a Londres, on el govern defensa la unitat, dóna a conèixer com es viu el debat, escolta la diversitat d’opinions i descobreix diferents actituds i experiències.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
"Sense ficció" ha fet 5 anys. En motiu de l'aniversari, us oferim aquest vídeo en el qual es recull l'esperit del gènere documental tot fent un recorregut per alguns dels documentals més destacats que s'han emès al programa.Us recordem també que aquest mateix dijous, aquells qui hi estiguin interessats poden assistir a la jornada matinal que ha organitzat l'equip del programa en col·laboració amb la Universitat de Barcelona. Un dels plats forts és la participació de Nick Fraser, director d'un dels programes de documentals més destacats de la cadena BBC: Storyville.

Dia: dijous 22 de maig
Lloc: Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB
C/ Melcior de Palau, 140. Barcelona
Hora: de 10:30 a 12:45

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: 13 de maig.L’adopció és tan antiga com la mateixa humanitat, s’ha practicat tota la vida, però fa uns anys a Catalunya es va produir un autèntic fenomen social en disparar-se el nombre de famílies que iniciaven els tràmits per adoptar un fill. La demanda va ser tan gran que, més enllà de l’adopció al propi territori, es van obrir vies fins aleshores gairebé inexistents amb països molt distants geogràficament i culturalment, amb un resultat aproximat d’uns setze mil nens i nenes afiliats per famílies catalanes.

Coincidint amb tot això, l’any 1995 la cadena britànica Channel 4 havia emès el documental “Cambres de la mort”, sobre les tràgiques conseqüències de la política del fill únic iniciada a la Xina a finals dels anys setanta. La difusió, que es va fer en televisions d’arreu del món -entre elles en el programa “30 minuts de TV3- va generar un gran escàndol internacional i un extens debat sobre abandonaments i adopcions.

El documental “Adopcions, 18 anys després”, una producció pròpia de TV3 dirigida pel periodista Josep Rovira, entrevista una vintena de nois i noies adoptats de diversos països de procedència i també nascuts a Catalunya. Arribats a la majoria d’edat, han deixat enrere l’adolescència, una de les etapes més difícils de la formació de la personalitat i han pres consciència de la seva realitat i dels motius pels quals van ser abandonats.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: 6 de maigPràcticament tothom pot respondre a la pregunta. Queden lluny o ben a prop? Va ser una època fàcil o difícil? Les il·lusions i els projectes dels 20 anys s’han fet realitat? O s’ha seguit un altre camí?

A cada època, i a cada conjuntura, corresponen els seus projectes. I les seves lluites per aconseguir-los. No és el mateix tenir 20 anys en la Catalunya dels anys 50, o dels 70 o ara; però a tothom li ha fet falta – li fa falta– tenacitat i esforç per aconseguir els seus objectius.

A “On paren els teus 20 anys?” totes les generacions s’hi poden trobar reflectides. Alguns dels seus protagonistes són coneguts; altres, no: la cantant Mayte Martín, l’advocada i líder feminista Lídia Falcón, l’il·lustrador Miquel Fuster, el viticultor René Barbier, el pescador Jordi Pons, l’estudiant Pilar Puig i el pagès i carnisser Agustí Porta.

Set vides, set perfils, set veus que, davant de la càmera, s’endinsen amb sinceritat en el seu passat. En algun cas han arribat fins on els ha permès el pudor i el dolor. Perquè, de vegades, esdeveniments tràgics capgiren l’itinerari vital previst.

Tots comparteixen una història de lluita personal. “On paren els teus 20 anys?” vol recollir aquesta lluita que ha forjat el seu passat i el seu present. Els protagonistes parlen d’ells però també de tots nosaltres.

Testimoni personal i col·lectiu alhora que permet fer un recorregut per la història social del país.

En aquest enllaç, hi trobareu tots els "Extres" del documental


Entrevista a Montserrat Besses, codirectora del documental


Una producció interna de TVC
Direcció, realització i guió: Montserrat Besses i Pere López
Producció: Laura Navalpotro
Direcció fotografia: David Bou
Postproducció vídeo: Joan Carles Calvera
» Veure més