Arxius

Estas veient: gener 2014
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció


El pròxim dijous 23 de gener, a les 20.15, es farà la preestrena, al Cinema Truffaut de Girona, del documental "Intimats Germans Roca. El millor restaurant del món". El documental ens endinsa en el món més proper i personal dels tres germans Roca, que des de fa anys treballen colze a colze en el Celler de Can Roca. Sense renunciar als seus orígens i partint de la tradició els tres germans han portat una modesta fonda d’un barri marginal de Girona al cim del món de la gastronomia, tal i com va reconèixer la prestigiosa revista “Restaurant” el 29 d’abril de 2013.

La presentació anirà a càrrec dels directors del documental, David Gimbernat i Pere Solés i els germans Roca també hi seran presents. Pròximament aquest treball s'emetrà al "Sense ficció".

Més sobre el documental
El Joan és el cuiner, el Josep el somelier i el Jordi l’artífex de les postres. Tres germans molt diferents entre ells que a "Intimitats Germans Roca" expliquen com els ha influenciat créixer en el restaurant dels seus pares, que encaren avui en dia treballen com fa 30 anys, i com han fet possibles els seus somnis de dedicar-se al món de la cuina així com d’important és per ells compaginar tot amb la seva família.
El documental va més enllà de la imatge pública dels tres germans i ells mateixos expliquen amb naturalitat i des de la senzillesa com se senten de feliços per poder treballar en allò que per ells també és un hobby, els continus viatges que fan arreu del món, com porten tenir 3 estrelles Michelín i ser els millors del món, alhora que ens parlen dels èxits i els fracassos que han viscut, sentint-se orgullosos del seu origen humil i com continuen formant part d’aquell barri marginal que els va veure créixer.

Direcció: Pere Solés i David Gimbernat
Realització: Josep Serra
Muntatge: Martí Genís.
Producció : Maria Alcazar
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Avui mateix 7 de gener s'ha donat a conèixer que els documentals "Món petit" i el llargmetratge que combina elements del documental i de la ficció "La plaga", han estat nominats com a "Millor pel·lícula documental" i com a "Millor direcció novell" respectivament en la 28ª edició dels Premis Goya. D'altra banda, el divendres 3 de gener es van donar a conèixer les nominacions dels VI Premis Gaudí. Aquests dos treballs també hi són presents entre els seleccionats. En total, 35 produccions de les 91 inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 21 categories dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català i en el llistat s'ha fet evident, un cop més, la contribució de Televisió de Catalunya a la dinamització de la indústria audiovisual catalana i la rellevància dels documentals.

"La plaga", que alterna estratègies narratives del documental i de la ficció i és interpretada per actors no professionals, compta amb cinc nominacions als Premis Gaudí. "Millor pel·lícula", "Millor director" - per Neus Ballús-;"Millor guió" - per Ballús, juntament amb Pau Subirós-; "Millor muntatge" i "Millor fotografia".

"La plaga""Bajarí"
"Els records glaçats""Món petit"

En la cursa per obtenir el premi a "Millor pel·lícula documental", les coproduccions de Televisió de Catalunya guanyen per majoria: "Bajarí", d'Eva Vila, "Els records glaçats", d'Albert Solé i "Món petit", de Marcel Barrena. "Serrat y Sabina, el símbolo y el cuate", una coproducció de TVE dirigida per Francesc Relea, completa la selecció.

El documental "Món petit", també ha estat nominat en la categoria "Millor direcció de producció" (Oriol Maymó) i en la de "Millor música original" (Pau Vallvé). El mateix documental, juntament amb "La plaga", s'ha emportat l'alegria de saber avui, com dèiem més amunt, que també ha estat nominat als Premis Goya 2014 com a "Millor documental", d'entre 53 candidatures presentades.

Els guardons dels Premis Gaudí es lliuraran el pròxim 2 de febrer al Barcelona Teatre Musical en una gala retransmesa per TV3 i presentada per Àngel Llàcer. Per la seva part, els Goya es lliuraran el 9 de febrer en una gala que es farà al Centre de Congresos Príncipe Felipe de Madrid.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1930” es preestrenarà a Tarragona el pròxim dilluns 13 de gener. L'acte forma part de les diverses activitats que s'han organitzat a la capital tarragonina amb motiu del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil amb la caiguda de Tarragona davant les tropes franquistes.Dimecres dia 8 de gener es farà una roda de premsa per presentar tots els actes commemoratius dins dels quals destaca la presentació del documental.

La preestrena de "El món on volíem viure" es farà a les 19h.del dilluns dia 13 a la sala d'actes de l'Antiga Audiència, plaça Pallol, 3. El documental s'estrenarà al "Sense ficció" el pròxim dimarts 14 de gener.


75 anys del final de la Guerra Civil a Tarragona: 15 de gener de 1939

"Ara fa setanta-cinc anys del final de la Guerra Civil a Tarragona. El 15 de gener de 1939, l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat significava l’acabament d’una guerra que s’havia iniciat trenta mesos
abans per la rebel·lió d’uns militars contra el règim legítim de la República. La recerca i la divulgació de la història, quan se centren en el coneixement del temps i de l’espai que ens és més proper, és a dir, la història contemporània del nostre àmbit local, faciliten un instrument més de referència i de cohesió ciutadana, ja que permet saber què va passar aquí i què van viure els nostres avis o els nostres pares.
La història no s’ha de limitar a facilitar el coneixement del passat, que no és poca cosa, sinó que també ens ha d’ajudar a comprendre els esdeveniments actuals, que en bona part hem heretat, i fins i tot
possibilitar l’esbós del que pot succeir en un futur. Ara, just setanta-cinc anys després, diferents institucions i entitats culturals de la ciutat hem programat tot un seguit d’activitats per a commemorar aquesta efemèride des del vessant de la difusió mitjançant exposicions, conferències, visites guiades, música i projeccions. Si la programació de tots aquests actes que es desenvoluparan durant el mes de gener de l’any 2014 serveixen per a donar a conèixer i divulgar el que va succeir abans i després d’aquell 15 de gener de 1939, s’haurà assolit el propòsit que ens motivava quan ens plantejàvem aquesta commemoració."

Nota extreta del díptic sobre l'aniversari

Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona