Arxius

Estas veient: setembre 2013
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 1 d'octubre.

Sovint és bo veure les coses des de la distància per entendre-les. O que se’ns expliquin amb els ulls d’algú de fora. Aquest documental, fet i emès fa poc per la BBC, fa un retrat cronològic de la crisi econòmica i del crack del sistema financer espanyols. Centrant el punt de mira en una de les comunitats autònomes més endeutades de l’Estat, València, el documental parla també de la bombolla immobiliària i de les retallades socials que s’estan duent a terme. Al mateix temps, recull la dura situació per la qual passen moltes famílies espanyoles, així com el procés que ha portat Espanya a aquesta situació, des del Franquisme fins l’última vaga general.El reporter britànic Paul Mason viatja a Espanya per investigar com la nostra economia, pròspera un dia, s’ha convertit en una de les darreres víctimes de la crisi de l’Eurozona.
Grècia, Irlanda, Portugal, i potser ara Xipre, han rebut o rebran rescats massius de condicions estrictes. Però Espanya és diferent. Una de les economies més grans del món, que ha viscut un boom en els últims 20 anys, des de l’arquitectura més puntera, passant pels millors restaurants del món o la màgia del Futbol Club Barcelona. Espanya era una història d’èxit europeu.
El reporter de la BBC explica com la transició cap a la democràcia després de la dictadura franquista va crear un sistema econòmic i polític que va deixar el país vulnerable a la catàstrofe, quan va irrompre la crisi econòmica mundial el 2008. Un dels països que més ha defensat la moneda única europea, Espanya, és ara la víctima més gran de l’Eurozona, amb un atur juvenil que supera el 50%.


Entrevista a Paul Mason, reporter del documental i editor d'economia de la BBC.


Entrevistant protagonistes clau, incloent-hi l’expresident Felipe González i el comissari europeu Joaquín Almunia, el reporter Paul Mason posa de manifest com el sistema del crèdit i la febre de la construcció s’han ensorrat i han deixat milions de persones en situació de pobresa mentre els polítics continuen parlant d’un possible rescat.

Un documental de la BBC. Dirigit per Alicia Arce i presentat per Paul Mason.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Planeta blanc” és un documental sobre la primera expedició de discapacitats físics que conquista el Pol Sud Geogràfic sense ajuda externa, i un exemple de la “capacitat dels discapacitats”. Un documental que parla de la superació de les barreres mentals, més que no pas les físiques, i que mostra la capacitat de treballar en equip, de superació i de respecte pel medi ambient.

EMISSIÓ: dimarts 24 de setembre.Durant el mes de gener de 2009 és va complir una fita sense precedents a nivell mundial. Es va organitzar la primera expedició de discapacitats de la història amb l’objectiu d’arribar al Pol Sud geogràfic. Aquesta efemèride es va aconseguir sense cap ajuda externa i utilitzant únicament els propis recursos de l’expedició. Una gesta esportiva, humana i científica que ha tingut un gran ressó mediàtic a nivell nacional i internacional. El documental recull aquesta fita històrica i parla dels valors que abanderen l’expedició.

"Planeta Blanc" és la història de la primera expedició de discapacitats que va conquistar el Pol Sud seguint els últims passos de l'aventurer Ernest Shackleton. Tres anys després de l'expedició, els protagonistes es reuneixen novament per recordar aquesta història sobre la capacitat, la superació humana i la solidaritat. El fil conductor del documental és el viatge. Durant el documental es segueix l’evolució de l’expedició, des dels seus inicis amb els entrenaments a Barcelona fins a la conquesta de l’Antàrtida. El treball recull el testimoni dels tres protagonistes, Xavier Valbuena, Eric Villalon i Jesús Noriega.


Aymar del Amo, director del documental, explica com l'equip va haver de fer front a diverses dificultats durant el rodatge però està recollint els fruïts del seu treball: el documental, estrenat als "DocsBarcelona", està present en nombrosos festivals.

» Veure més

13/09/2013: "La reina i jo"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
• Sundance Film Festival. EUA, 2009.
• IDFA (Festival Internacional de Cinema Documental d’Amsterdam). Països Baixos, 2009.
• Los Angeles Film Festival. EUA, 2009.EMISSIÓ: dimarts 17 de setembre.

Un documental peculiar sobre la relació que estableixen la directora del film i l’exreina Farah Diba. L'objectiu final? Mostrar la importància de superar els prejudicis socials per poder conèixer i comprendre la realitat de l'altre i descobrir que dues dones completament diferents pel que fa a educació i ideals polítics troben en l’exili un nexe comú que les acostarà més del que haurien pogut imaginar mai.Sense ficció presenta el resultat de dos anys de treball. Després de 30 anys a l’exili pel fet d’haver participat en la Revolució Islàmica per enderrocar el règim monàrquic del xa de l’Iran, la cineasta iranianosueca Nahid Persson Sarvestani torna de visita al seu país d'origen i decideix enfrontar-se al repte de fer una pel•lícula centrada en Farah Diba, la viuda del xa. L’exreina rep la Nahid, però aviat descobreix el paper que va tenir la cineasta en la Revolució i comença a sospitar sobre les seves intencions. Tot i que la gravació s'atura, la Nahid torna a guanyar-se la confiança de la reina i juntes emprenen un viatge imprevisible a través del qual dues dones a l'exili descobreixen que tenen força aspectes en comú.Al llarg del documental, s'intercalen imatges d'arxiu de la vida dels monarques i la revolució iraniana amb les trobades entre la directora i Farah Diba a París, Londres, el Caire i Washington. Així, no només coneixem com va viure l’exreina el seu matrimoni, l'exili i la seva vida després, sinó que ens endinsem en les vivències de Nahid Persson i la repressió que van sofrir ella i la seva família, tant per part de la monarquia del xa com per part del règim de Khomeini.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Entre les 10 millors pel•lícules de l’any”. Neil Young.
“L’has de veure”. The Hollywood Reporter.


ESTRENA A TELEVISIÓ: dimarts 10 de setembre.

"Sense ficció" arranca la temporada amb un documental que no deixarà ningú indiferent.

Viatjar carregat només amb la pròpia imaginació i coratge. "Món petit" mostra el repte més ambiciós de l’Albert: arribar exactament al punt més allunyat del planeta. És possible creuar el món sense diners a la butxaca, sense equipatge i en cadira de rodes? Una història de superació personal que arriba al “Sense ficció” després de recórrer alguns prestigiosos festivals de documental, com l’IDFA d’Amsterdam, i d’un itinerari destacable a les sales de cinema.L'Albert Casals és un jove que es mou amb cadira de rodes a causa d'una leucèmia patida amb només 5 anys. Una circumstància que no li ha impedit fer realitat el seu somni: viatjar per tot el món. I fer-ho a la seva manera. Sense diners, sovint sense companyia i sense equipatge.
Mesclant les tècniques de l'autofilmació amb els mètodes tradicionals del gènere documental coneixerem qui és aquest noi, la seva història d'amor, la seva filosofia de vida, i la manera d'educar dels seus pares.
Veurem com l'Albert i la seva xicota, l’Anna, van des de Barcelona fins a un remot far de Nova Zelanda. O com fracassen en l'intent. El recorregut (i el documental) pot ser considerat una bogeria, un romanç o una epopeia. O potser una mica de cada.


Marcel Barrena parla del documental, que ha obtingut el reconeixement del públic i de la crítica pels festivals on ha passat. Entre d'altres aspectes del documental, Barrena explica com ha estat la relació amb l'Albert Casals, el seu protagonista.


» Veure més