Arxius

Estas veient: juny 2013

27/06/2013: "La maleta mexicana"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
• 4.500 negatius inèdits, desapareguts durant 70 anys, que expliquen la feina de Robert Capa i una història oblidada.
• Un documental que ha participat en els festivals de KARLOVY VARY, SAN SEBASTIÀ i MIAMI, entre d’altres.


EMISSIÓ: dimarts 2 de juliol."La maleta mexicana" explica la història de tres caixes que es van trobar en un apartament de Ciutat de Mèxic l’any 2007, després que haguessin desaparegut enmig del caos que dominava Europa a principis de la Segona Guerra Mundial. Aquesta maleta contenia 4.500 negatius, fruit de la feina de tres amics que es van conèixer a París entre 1936 i 1937, i que es van convertir, més tard, en els millors reporters fotogràfics del seu temps. Exiliats dels seus propis països, Alemanya, Polònia i Hongria, van ser radicals que entenien els perills del feixisme. Van viatjar junts a Espanya per combatre’l amb les seves càmeres. El seus noms eren Robert Capa, David "Chim" Seymour i Gerda Taro. La pel•lícula aborda el viatge d’aquests negatius de França a Mèxic; descobreix el paper que Mèxic va jugar durant la Guerra Civil i el seu suport a la República durant l’exili; i revela la manera en què enfrontem el passat, 30 anys després de la Transició democràtica.


Paco Poch, productor de "La maleta mexicana" explica com va néixer el projecte i relata les dificultats que van sorgir durant la gestació d'aquesta coproducció internacional.


» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
La història d’un dels criminals financers de l’última dècada; un home d’èxit engolit per la cobdícia.


“Quanta gent pot assegurar que no faria mai el que vaig fer jo, si en tingués l'oportunitat i pensés que no l'han d'enxampar?”
Marc Dreier

EMISSIÓ: dimarts 25 de juny.Dreier està passant el "purgatori" de l’arrest domiciliari en un apartament de l’Upper East Side novaiorquès, on ha estat confinat per un tribunal a l’espera de la sentència definitiva. Tot just uns dies abans que Bernard Madoff acaparés titulars com el més gran estafador piramidal de la història dels EUA, Marc Dreier, un prominent advocat de Manhattan, va ser detingut per orquestrar un esquema de frau massiu que va implicar centenars de milions de dòlars provinents de fons de cobertura, els coneguts com “hedge funds”.

El documental entreteixeix la lluita interior de Dreier per preparar-se per a la possibilitat de cadena perpètua, i ho fa amb continus flashbacks que expliquen el seu camí audaç cap a la destrucció. Destruït per la seva pròpia arrogància, Dreier intenta justificar el seu tràgic desenllaç. Amb un accés sense precedents, el documental deixa al descobert una ment mestra de l'engany criminal a escala financera. “El lladre de 750 milions de dòlars” és una tragèdia moderna d'ambició fins a les últimes conseqüències. És el relat convincent d’una persona audaç que viu un fulminant descens cap a la delinqüència de coll blanc i la destrucció.


» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
• Seleccionat a Sundance 2013

• Una coproducció internacional de Televisió de Catalunya.


La història del projecte més ambiciós mai concebut a internet, i de la gent que va intentar aturar-lo.


EMISSIÓ: dimarts 18 de juny.L’any 1937, HG Wells va predir la creació del “Cervell Mundial”, una enorme biblioteca global que contenia tot el coneixement humà i que conduiria a una nova forma major d’intel•ligència. Setanta anys després, la realització d’aquest somni ja estava en marxa quan Google va escanejar milions de llibres per a la seva pàgina web Google Books. Més de la meitat d’aquests llibres, però, estaven encara sota drets d’autor, i grups d’autors de tot el món van llançar una campanya per aturar-ho, que va culminar als jutjats de Nova York el 2011. Una pel•lícula sobre els somnis, els dilemes i els perills d’internet, filmada en unes localitzacions espectaculars de la Xina, els EUA, Europa i l’Amèrica Llatina.

"Google, des del primer moment, ens va deixar molt clar que no ens volia ni ens donaria una entrevista".Entrevista a Carles Brugueras, productor executiu de "Google i el cervell mundial".

Brugueras explica quines dificultats van haver d'afrontar per tirar endavant el documental i també reflexiona sobre la mancança que, per ell, hi ha hagut fins ara de treballs audiovisuals reflexius que vagin més a fons sobre internet i la qüestio digital.

http://www.worldbrainthefilm.com/
http://www.facebook.com/googleandtheworldbrain

» Veure més

06/06/2013: "Univers Guissona"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Guissona, un municipi de la Segarra, només té el 4% d’atur. La presència del Grup Alimentari Guissona permet que el poble, amb més del 50% d’immigració, visqui al seu propi univers.


EMISSIÓ: dimarts 11 de juny.El documental “Univers Guissona” vol ser una fotografia actual del poble, a través de les experiències de diversos immigrants representatius dels col•lectius més nombrosos al municipi (romanesos, ucraïnesos i senegalesos). I també a partir de les entrevistes de diversos veïns que reflexionen sobre la convivència, sobre l’encara impossible integració, la importància de l’escola, el futbol o la colla castellera, sobre el paper del Grup Alimentari Guissona i sobre la pervivència del seu propi model en un moment de crisi generalitzada. Per això el documental també té el testimoni de Jaume Alsina, artífex del grup alimentari i un home poc donat a les entrevistes. A Guissona, ningú coneix cap persona del poble que estigui sense feina, mentre que al conjunt de Catalunya l’atur ja afecta una quarta parta de la població.


Entrevista a Jaume Ginestà i Arnau Monràs, director i guionista d'"Univers Guissona".» Veure més