Arxius

Estas veient: maig 2013
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Avui, al CCCB i demà, a la biblioteca Vilapicina i Torre Llobeta.


"Forenses" s'estrena aquesta nit al Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona. El documental, que s'estrenarà pròximament al “Sense ficció”, una producció pròpia de TVC dirigida per Josep Rovira, ofereix una mirada directa al món dels metges forenses a través del testimoni de quinze professionals que expliquen les pors i les creences ben dispars que tenen sobre temes com la mort i l'ànima, la religió, o el risc. Els metges forenses s'han fet famosos en els últims anys gràcies a les múltiples ficcions i sèries televisives que han divulgat la seva tasca científica encaminada a clarificar fets escabrosos vinculats a homicidis violents, accidents o a morts inesperades. Però el que ningú havia fet fins ara era preguntar-los sobre el que experimenten quan afronten aquestes tipus de situacions límit."Forenses", que ha estat seleccionat a la secció Xtra del DocsBarcelona, es podrà veure avui al CCCB i demà a la biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta.

A la secció oficial del festival també es podran veure les coproduccions de TV3 “Bajarí” i “Google i el cervell mundial", que s'estrenarà al "Sense ficció" el 18 de juny. Una altra coproducció de TV3, “138 segons”, també serà a la secció Xtra.

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Món petit" i els llargmetratges "El bosc", "Els nens salvatges" i "Fènix 11·23", són quatre produccions amb participació de Televisió de Catalunya que competiran en la secció oficial de la 6a edició del Fic Cat 2013, que se celebrarà a Roda de Berà a principis de juny. I “Fill de Caín”, s’estrenarà fora de concurs el dia de la inauguració.


L'Albert Casals i la seva companya, l'Anna, protagonistes de "Món petit"

"Món petit" és una producció d'Umbilical Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de l'ICEC (l'Institut Català de les Empreses Culturals) i de l'ICAA (l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals). El documental, dirigit per Marcel Barrena, narra la història d'Albert Casals, un jove d'Esparreguera de vint anys que viatja amb la seva companya fins als antípodes de casa seva, Nova Zelanda, sense diners, equipatge ni poder caminar.

La 6a edició del FIC-CAT, el Festival de Cine Català Roda de Berà tindrà lloc a la localitat de Roda de Berà del 5 al 9 de juny als recintes del Casino Municipal i del Casal Municipal Les Monges.

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Pujol Catalunya. El consell de guerra” va tenir 21,6% de quota i lidera les emissions del “Sense ficció”.
El documental, amb 748.000 espectadors de mitjana, va ser el programa més vist del dia.


null

El documental sobre l’empresonament de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha fet un rècord històric: és la producció més vista del programa “Sense ficció”. “Pujol Catalunya. El consell de guerra”, emès ahir en horari de “prime time” per TV3, va tenir, segons dades de Kantar Media, una mitjana de 748.000 espectadors i el 21,6% de quota, i va liderar l’audiència del dia.

Aquesta producció, en què es fa un repàs dels fets que van succeir el maig del 1960 i que van suposar la detenció de Jordi Pujol i el seu empresonament, després d’un judici sumaríssim en què va ser condemnat a set anys de presó, és la més vista de totes les emeses pel programa de documentals de TV3 “Sense ficció”, al llarg de les cinc temporades de presència en la graella: supera de 15.000 espectadors la mitjana d’”Adéu, Espanya?”, emès el 3 de juny del 2010.

Finalment, cal destacar que TV3 va copar ahir els sis primers llocs del rànquing de programes i va liderar el rànquing de cadenes, amb el 15,4% de quota, amb 5,9 punts d’avantatge sobre Tele5, que va tenir el 9,5%.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Pujol/Catalunya. El consell de guerra” s’ha presentat avui a l’auditori de TV3, a Sant Joan Despí, amb l’assistència de Jordi Serra, cap de Continguts i Programes de TV3; Joan Salvat, director de “Sense ficció”, i Enric Canals.

Jordi Serra ha presentat l’acte amb una breu introducció on ha assenyalat que el documental “és una petita joia que val la pena veure”, i seguidament ha passat la paraula a Joan Salvat. “Tenim l’obligació com a televisió pública i des del programa “Sense ficció”, de recollir el talent i les idees que hi ha a la casa i a fora perquè puguin arribar a bon port”. Amb aquest documental “es posa al descobert una part inèdita de la nostra història”. El contingut està basat en el sumari que “ha trigat 52 anys a sortir a la llum pel qual es condemnava a presó Jordi Pujol i l’impressor Francesc Pizón.”

Salvat ha explicat que la investigació ha estat “llarga” i que dóna “totes les claus del consell de guerra de Pujol i del moment, que ens demostra fins a quin punt tot el que no era afí al règim franquista era perseguit”.

null

“Hem estat demanant el sumari durant 4 anys”, ha dit Enric Canals: “ha estat una qüestió de perseverança”. S’ha trigat 52 anys “perquè ho marca la llei per preservar l’honor de les persones que figuren en els arxius”. “El que passa –ha afegit el director del documental- és que a vegades hi ha divergències sobre quan són les últimes actuacions judicials”. També ha explicat que no totes les institucions “apliquen els mateixos criteris”. La idea del projecte va començar quan Canals es va assabentar que aquesta documentació existia, “que no s’havia perdut, com moltes altres”. Han tingut accés a molt material, no només als arxius militars, sinó també a informes inèdits de la policia, del Govern Civil de Barcelona i arxius penitenciaris.

Respecte a la col·laboració de l’expresident de la Generalitat en el treball, Canals ha assenyalat que en un principi va tenir una “actitud de negació. Deia que ‘el país estava en una altra cosa”. Un cop se li va explicar que era un treball d’investigació periodística sobre una part de la història, va acceptar participar-hi, però “sense que se’n faci escudella”, va manifestar, segons apunta Canals: Jordi Pujol “com tots els torturats, pensen que els altres ho són més, i no volia que s’entrés en detalls morbosos”, fent referència als patiments que van tenir Miguel Núñez i Salvador Piera, amb seqüel·les “que van arrossegar tota la vida”.

Aquesta tarda es fa la preestrena del documental “i Jordi Pujol el veurà sencer per primera vegada”, ha dit Enric Canals, però el que sí que ha avançat és que l’expresident “es va commoure” quan li van mostrar documents com el d’entrada a casa de Jaume Casajuana, la seva declaració, o els informes policials, “perquè no els havia vist mai”. Enric Canals creu que en el fons aquesta és “una història poc coneguda” i que una de les coses que sorprendrà “és el llenguatge policial de l’època”.

“Sense ficció” recupera l’horari habitual

Joan Salvat ha recordat que “Sense ficció” busca presentar “temes atractius, que ens facin reflexionar, que ens expliquin d’on venim i cap a on anem”. Ara que s’ha acabat la Champions, l’espai torna al seu horari habitual i per les pròximes setmanes ja estan programades produccions com “Veus d’una generació”, “el retrat de gent jove que té una sensació de desencís”; la coproducció “Món petit”, que segueix el viatge d’Albert Casals, “que sense un duro a la butxaca, intenta fer la volta al món”, i “Plens, buits”, centrat en la transformació de Barcelona i rodalia arran de la crisi.

Pel que fa als pressupostos de cada documental, Salvat ha assenyalat que “hi ha uns paràmetres en els quals ens movem, però no podem comparar costos entre l’un i l’altre perquè el món del documental és molt divers”. Ha posat com a exemple “Món petit”, on “amb 500 hores enregistrades, el gran esforç ha estat d’edició: s’ha trigat dos anys. En altres casos, els costos elevats estan en el material d’arxiu, en la investigació...”.

El documental s'estrenarà dimarts 21 a les 21.50 per TV3.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El pròxim dimarts 21 de maig, a les 20:00h, es farà la preestrena del documental "El complex de Stradivarius" al Petit Palau (Palau de la Música Catalana).

L’acte serà conduit pel periodista Pere Andreu Jariod i comptarà amb la participació del filòsof Ferran Sàez. Així mateix, s’estrenarà l’obra de Jordi Cervelló dedicada a David Bagué “Prova di violino” que serà interpretada pel violinista del Quartet Casals, Abel Tomàs, acompanyat per Àlex Ramírez al piano.

null

El documental, dirigit per Josep Padró, fa un seguiment de David Bagué, un dels lutiers amb més talent del món, durant el procés de creació d’un violí. Mentre veiem com avança en la seva obra analitzarem el motiu pel qual els violins de Stradivarius encara són els més valorats, reflexionarem sobre el paper de la lutieria contemporània en comparació dels grans lutiers del passat i coneixerem alguns aspectes essencials de la vida de David, com ara Cremona, la ciutat on treballava Stradivarius i que és la seva font d’inspiració; Ruggiero Ricci, un dels millors violinistes del s. XX, que el va descobrir quan encara no era tan conegut; Jordi Savall, un referent de la música mundial i gran amic seu; o Leonidas Kavakos, un dels millors violinistes de l’actualitat.

"El complex de Stradivarius" està produit per la productora KARAVAN FILMS en coproducció amb TVC.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La 32a edició del Gran Premi Internacional URTI de Documental d'Autor, la més antiga organització audiovisual internacional, creada el 1949, ha permès establir un nou rècord de participació, amb 317 documentals presentats per cadenes internacionals de televisió i d'organitzacions audiovisuals representants de 83 països.

El jurat de preselecció, compost de responsables de cadenes de televisió públiques de 20 països, s'ha reunit a París el 22 d'abril de 2013. Deu documentals han estat triats com a finalistes, entre ells "Els oblidats dels oblidats" ("The forgotten").

null

Els 10 documentals seran visionats del 8 al 10 de juny per un Jurat final, presidit per Youssou N'Dour i compost per responsables de cadenes de televisió públiques de 19 països (Algèria, Bèlgica, Benin, Burundi, Camerun, França, Gabon, Guinea Conakry, Hongria, Itàlia, Kosovo, Mali, Níger, Palestina, Portugal, Romania, Senegal, Txad, Vietnam), en el marc del Festival de Televisió de Montecarlo.

La ceremònia de proclamació del palmarès d’aquest Gran Premi es celebrarà el dilluns 10 de juny a l’Hotel Hermitage (Montecarlo), en presència de nombroses personalitats internacionals del món de l’audiovisual.

"Els oblidats dels oblidats" és una producció de la la productora AIGUA FILMS amb la col·laboració de TVC.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental de TV3 va arribar a una audiència màxima de 759.000 espectadors.


L'equip del documental durant el rodatge al Parc d'Aigüestortes.

“Hola, Europa!” va liderar ahir l’audiència a Catalunya. El documental de TV3 emès pel “Sense ficció”, en què un total de 31 persones reflexionen sobre les raons que porten a una majoria de catalans a donar suport a una Catalunya amb estat propi, va ser el programa més vist i va arribar, segons dades de Kantar media, a una audiència màxima de 759.000 espectadors i el 22,8%.

Emès en horari de “prime time” i a partir de les 21.58, el documental va tenir una mitjana de 656.000 espectadors, amb el 19,8% de quota. Amb aquests percentatges de mitjana, l’”Hola, Europa!” bat el rècord d’audiència de la temporada de “Sense ficció” i és el quart documental més vist de tots els emesos pel programa, darrere d’”Adéu Espanya?” (el primer de la trilogia de què forma part “Hola, Europa!”), “ETA a la ciutat dels Sants”, i “Pepe&Rubianes”.

D’altra banda, TV3 va liderar la jornada, amb el 15,9% de quota, la millor d’un dimarts del 2013, i amb 4,7 punts d’avantatge en relació amb Tele5, que va tenir l’11,2%. I va copar els quatre primers llocs del rànquing de programes.

Finalment, cal destacar també que “Hola, Europa!” va ser “trending topic” mundial a Twitter.


Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona, que se celebrarà a la ciutat del 29 de maig al 2 de juny ha seleccionat per a la seva secció oficial les coproduccions de TV3 “Bajarí” i “Google i el cervell mundial”; i a la Xtra (fora de competició) la producció pròpia “Forenses” i la coproducció “138 segons”.Bajarí
L’esperit de Carmen Amaya, la més gran bailaora de tots els temps, continua viu. El Flamenc passa de generació en generació a la comunitat gitana que la va veure créixer. Karime Amaya, la seva neboda néta i una gran revelació del flamenc actual, arriba de Mèxic i decideix preparar un espectacle amb alguns dels més grans talents de la ciutat de Barcelona. Juanito està a punt d’assolir el seu somni de convertir-se en un veritable ballarí de flamenc. El seu tiet “Coco”, llegendari cantant dels tablaos, l’ajudarà a aconseguir-ho. Junts descobriran l’esperit de Bajarí, Barcelona en caló, la llengua dels gitanos.

Direcció: Eva Vila. És una producció de TVC, Lastor Media, Cromosoma.

Google i el cervell mundial
"Google i el cervell mundial" és una atrevida introspecció crítica a la història del projecte més ambiciós de Google i d’internet: Google Books, en què Google es va proposar escanejar tots els llibres escrits per la humanitat, amb la intenció de recopilar la totalitat del coneixement mundial i, fins i tot, crear una forma d’intel·ligència superior (idea que va predir l’escriptor de ciència-ficció HG Wells el 1937 en “El Cervell Mundial”). Tot i això, més de la meitat dels llibres que Google va començar a escanejar estaven sota drets d’autor, fet que va provocar que autors d’arreu del món fessin una campanya per aturar l’empresa, que va culminar als jutjats de Nova York l’any 2011. El documental és una pel•lícula sobre els somnis, els dilemes i els perills d’internet. Estrenat a Sundance.

Direcció: Ben Lewis. És una coproducció de Polar Star Films, Televisió de Catalunya, BBC, B.L.T.V, Televisió Espanyola, ZDF/Arte amb la col·laboració de DR2, ERT, Knowledge Network, Lichtpunkt, NRK, SVT i VPRO, amb el suport de Media Desenvolupament i Media Distribució.

Forenses
Els metges forenses s'han fet famosos en els últims anys gràcies a les múltiples ficcions i sèries televisives que han divulgat la seva tasca científica encaminada a clarificar fets escabrosos vinculats a homicidis violents, accidents o a morts inesperades. Però el que ningú havia fet fins ara era preguntar-los sobre el que experimenten quan afronten aquestes tipus de situacions límit. A través d’una mirada directa, quinze professionals expliquen les pors i les creences ben dispars que tenen sobre temes com la mort i l'ànima, la religió, o el risc.Direcció: Josep Rovira. Una producció de TVC.

138 Segons
Aquesta és la història de Josep Gironès, campió d’Europa de boxa que va desaparèixer del ring misteriosament per convertir-se, temps després, en escorta del president de la Generalitat de Catalunya a la Segona República. Va fugir a Mèxic i va deixar dona i filla, acusat de torturador. Mentre era a l’exili es va provar la seva innocència, però no va tornar mai. Anys després i en democràcia, només una placa a casa seva recorda on va néixer. Diversos personatges públics han demanat una recuperació oficial de la seva figura, però les administracions semblen haver emmudit. Què el va dur a retirar-se de sobte? Per què va fugir a Mèxic? Per què només els més grans recorden els seus enfrontaments amb el gran rival nord-americà, Freddie Miller?

Direcció: Javier Barreiro Cavestany, Joan López Lloret. Una coproducció de TVC, Evohé Films.

"Google i el cervell mundial" i "Forenses" s'estrenaran pròximament al "Sense ficció".
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“60 minuts” ha estat el programa més ben valorat qualitativament del 33. Amb un 9.1, el programa de reportatges d’actualitat del 33 ha sigut, segons el panel qualitatiu de l’empresa GFK, el més ben valorat per l’audiència del mes d’abril. Amb aquesta xifra, “60 minuts” no tan sols es consolida com el programa més ben considerat pels espectadors del 33 sinó que també supera la valoració global de TV3, que se situa en un 8.0 i, en xifres absolutes, aconsegueix la puntuació més alta de la cadena.

Altres programes del 33 que han estat valorats qualitativament per sobre del 8.0 són: “Singulars” i l’especial “Rubianes solamente” (8.9); “Quèquicom” i “Òpera en texans” (8.8); i “La Riera” (8.4).

El 33 lidera quatre grups: persones d’entre 25 i 34 anys, d’entre 35 i 44 anys, d’entre 45 i 54 anys i les dones.Alta valoració qualitativa per a TV3

TV3 ha mantingut l’abril la valoració global de 8.0. Les altres cadenes generalistes tenen la valoració següent: La Sexta, un 8.0; Cuatro, un 7.8; Antena 3, un 7.7; TVE, un 7.6; i Tele5, un 7.5. Aquest panel el lidera el Super3/33, amb un 8.7, seguit de La 2, amb un 8.5.

TV3 aconsegueix un índex qualitatiu de 8.5 en el grup de persones d’entre 16 i 24 anys; de 8.0 entre els grups de 25 a 45 anys, i de 55 a 65 anys. El grup d’espectadors d’entre 46 i 54 anys la valoren amb un 7.9, i la franja de les de 65 i més anys, amb un 7.1. I també destaca l’índex de satisfacció de les persones d’entre 25 i 44 anys, i d’entre 55 i 64 anys.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El SANFIC (Festival Internacional de Cine de Santiago de Xile) dedicarà la seva secció SHOOT THE SHOOTER a una retrospectiva dels documentals de Mia de Ribot i d’Óscar Pérez, entre el quals destaquen “Ventrada” (de la sèrie 'L'hort de Getsemaní', produïda per TVC) i “Hollywood Talkies” (coproduïda per TVC).

Un fotograma del documental 2Hollywood Talkies"

La novena edició del Festival Internacional de Cine de Santiago de Xile (SANFIC) se celebrarà del 23 al 31 d'agost i inclourà set pel•lícules dels cineastes catalans, entre les quals destaquen “Ventrada” (de la sèrie “L'hort de Getsemaní”, produïda per TVC) i “Hollywood Talkies” (coproduïda per TVC).

'Hollywood Talkies' es projectarà també a la Filmoteca de Catalunya el 25 de maig i al Museo Reina Sofia, dins del cicle “Urgencias de la Contemporaneidad”, durant la primera quinzena d'octubre.

» Veure més