Arxius

Estas veient: maig 2013
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 4 de juny.

“Local disponible”, “Es traspassa”, “Es lloga”: rètols com aquest formen part del nostre paisatge més proper. Cada vegada en veiem més.
Darrere de cada cartell hi ha una història personal o familiar. Sovint amb conseqüències greus. Però també hi ha una història col•lectiva: la de la salut de la nostra ciutat o del nostre poble.

Aquests espais desocupats, símptoma evident de la crisi econòmica, configuren una nova fisonomia urbana. La ciutat es modifica. Què ens expliquen aquests espais? Això és el que aborda "Buit, ple. La ciutat arítmica".
Aquesta crisi, representa un punt d’inflexió en la manera de construir la ciutat?El documental, a partir dels espais buits, parla dels ritmes irregulars en el creixement de Barcelona, com s’ha construït i modificat. I com continua canviant cada dia.
Es constata que cada crisi, o cada canvi en profunditat en el sistema productiu, ha generat, al llarg de la història, la seva onada d’espais desocupats.

El documental, produït per Televisió de Catalunya, se centra en els espais buits d’activitat econòmica, allà on s’ha aturat, o està a punt d’aturar-se, l’activitat comercial o industrial.

S’acosta a botigues desocupades i als comerciants que s’han vist obligats a tancar i buscar alternatives al seu negoci. Molts barris a Barcelona podrien servir d’exemple, però s’han triat dos llocs coneguts: les Galeries Maldà, a Ciutat vella i l’eix comercial Creu Coberta.

null

L’activitat comercial en aquesta via urbana ve de molt antic, de l’època de les muralles. Ara està en un moment difícil i paradoxal: no es beneficia en res del turisme que atrau la plaça d’Espanya, just al costat, i del centre comercial Arenas (un espai també desocupat des de la desaparició de la plaça de toros i posteriorment reutilitzat). A Creu Coberta s’està perdent, com en tants altres llocs de la ciutat, el model de comerç tradicional.


Montserrat Besses ens explica algunes de les claus del documental.


» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Oferim als espectadors internacionals la versió anglesa del documental "Hola, Europa!"
"Hola, Europa!" is a documentary film on the current political situation in Catalonia. 31 personalities reflect on the right of the Catalan people to decide their own future and Catalonia's place in the EU.

Directed by M. Dolors Genovès.

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Hem acabat la temporada d'estrenes però, com cada any, al "Sense ficció" ja hem començat a reemetre alguns dels documentals que hem estrenat aquest any. Des del passat 29 de juny i durant tot l'estiu, podeu tornar a veure alguns dels títols que han format part de la nostra programació aquesta temporada. Els dissabtes pel 33 i, cada dimarts, a partir del 23 de juliol, també per TV3. A continuació, us oferim el llistat amb la programació de tots els documentals del "Sense ficció" per aquest estiu.

Esperem que els disfruteu i ens retrobem amb noves estrenes pel setembre!33

06.07.13 AVI, ET TRAURE D’AQUÍ! – 74’
13.07.13 LA CRISI D’ESPANYA SEGONS LA BBC – 59'
20.07.13 ESBRAMATECS – 67’

ATENCIÓ: 24.07.13 RÈQUIEM PER DETROIT, un "Sense ficció" que reemetem a la franja del "60 minuts" (22.15, al 33) fruït d'un canvi de programació per la notícia que Detroit s'ha declarat en bancarrota.

27.07.13 PUJOL, CATALUNYA. EL CONSELL DE GUERRA – 64’
03.08.13 HOLA, EUROPA! – 76’
10.08.13 MERCATS, RENOVAR-SE O MORIR – 52’
17.08.13 MONARQUIA O REPÚBLICA – 77’
24.08.13 MODERNISME. UNA HISTÒRIA DE DESTRUCCIÓ – 52’
31.08.13 VEUS D’UNA GENERACIÓ – 59'
07.09.13 L’HOSPITAL DE LA CIUTAT - 57’
14.09.13 BUIT, PLE. LA CIUTAT ARÍTMICA – 63'
21.09.13 UNIVERS GUISSONA – 53'


TV-3

30.07.13 L’EDAT DAURADA - 57'
06.08.13 YAYOMA – 53'
13.08.13 GOOGLE I EL CERVELL MUNDIAL – 53’
20.08.13 PARLEN ELS ULLS – 52'
27.08.13 L’EQUIP IDEAL – 52’
03.09.13 LLUITANT PER LA VIDA – 65’
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Material inèdit i més sobre els protagonistes a la pàgina "Veus d'una generació"

Un documental multiplataforma que retrata la difícil situació actual dels joves catalans. Una innovadora versió interactiva del documental s’estrenarà simultàniament a la web de Televisió de Catalunya.

EMISSIÓ: dimarts 28 de maig.Sense ficció estrena “Veus d’una generació”, un documental multiplataforma - televisió i Internet - que recull les experiències de 50 joves catalans de 18 a 35 anys que parlen amb franquesa colpidora de l’actual context de crisi. El treball es basa només en els seus testimonis, a partir dels quals es construeix un relat que mostra com les expectatives vitals que s’havien donat a aquesta generació han desaparegut. “Era com un programa de vida: estudiaves, treballaves, t’emancipaves, hipoteca... i ara, tot això, s’ha trencat”, afirma Míriam Sanjosé, una de les entrevistades. Xavi Quesada, un altre dels participants, també diu: “No es que hayamos vivido por encima de nuestras posibilidades. Es que nos han dado posibilidades que no existían”.


Entrevista a Joan Úbeda, director del documental, i a Salvador Cardús, assessor de "Veus d'una generació".


El documental compta amb l’assessorament del sociòleg Salvador Cardús, amb qui s’ha elaborat una mostra amb criteris objectius que ha permès obtenir una representativitat social i geogràfica el més transversal possible dels joves catalans.

28 dels 50 entrevistats tenien feina en el moment d’aparèixer a la peça, dada que reflexa el fet que aproximadament un de cada dos joves es troba a l’atur. La formació, la paritat i la distribució per comarques també s’han tingut en compte a l’hora de dur a terme la mostra d’entrevistats.

Les entrevistes del documental deixen entreveure la frustració i la indignació generalitzades expressades per treballadors, emprenedors, estudiants o investigadors que reflexionen sobre les dificultats a l’hora de trobar oportunitats al mercat laboral i valoren les opcions per tirar endavant com la fuga massiva de joves qualificats a l’estranger o l’autoocupació en l’economia submergida.
Així, en el panell d’entrevistes hi ha des d’emprenedors que se n’han sortit a d’altres que han fracassat, joves que estan a punt de marxar a l’estranger i d’altres que n’han tornat decebuts perquè l’experiència no ha complert les seves expectatives.

El difícil accés a l’habitatge és un altre dels punts centrals del documental. Alguns han tornat a viure a casa als pares o romanen a l’espera de trobar una alternativa per a independitzar-se. Cal dir que els casos més impactants són els de les persones que han patit un desnonament, l’expressió més dura de la crisi econòmica que, en un dels casos presents a la peça, l’ha portat a l’extrem de dormir una temporada al carrer.

A més de la versió lineal per a televisió, el documental té una versió interactiva que ofereix als espectadors més detalls de les vivències dels protagonistes. El webdoc s’estrenarà simultàniament a l’emissió per televisió, a l’adreça www.tv3.cat/veusdunageneracio.

Direcció: Joan Úbeda
Realització: David Ramos
Guió: Roger Valls

Un documental de Televisió de Catalunya i Media 3.14
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 21 de maig.

Sense ficció descobreix, amb documentació totalment inèdita, el consell de guerra per rebelió militar a què va ser sotmès Jordi Pujol, el 13 de juny de 1960, com a autor del full clandestí "Us presentem el general Franco", esdeveniment íntimament relacionat amb els coneguts "Fets del Palau de la Música". El contingut del documental s’ha elaborat a partir dels documents de la Causa Sumaríssima I IV 60, una documentació que no ha pogut consultar-se fins ara, 52 anys després dels fets, que van acabar amb una condemna de presó de set anys per a Pujol i de tres per a l’impressor Francesc Pizón. El documental compta amb el testimoni del mateix Jordi Pujol, entre altres entrevistats.El sumari del procés militar contra Jordi Pujol i l’impressor Francesc Pizón el formen més de 300 folis de l’Auditoría de Guerra de la IV Región Militar, que inclouen les diligències de la VI Brigada Social de la Jefatura de Policía de Barcelona, amb informes, actes de les detencions, interrogatoris, declaracions i registres domiciliaris a la vintena de detinguts arran dels anomenats "Fets del Palau de la Música". També s’han consultat 70 informes inèdits de la policia i el Govern Civil de Barcelona, l’expedient del temps de presó de Jordi Pujol i l’historial policial acumulat sota la dictadura franquista. L’equip del documental, a més, ha tingut accés a l’expedient professional de Vicente Juan Creix, el policia més temut a Barcelona pels que s’atrevien a fer oposició al règim.


Joan Salvat conversa amb el director del documental.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
El pròxim 14 de maig i pel motiu de l'emissió de la gala "Català de l'Any" no hi haurà "Sense ficció". El programa es reprendrà com és habitual el dimarts 21 de maig.

null