Arxius

Estas veient: abril 2013

26/04/2013: "Hola, Europa!"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
"No fem coalicions d'estats, unim persones". Jean Monnet

Un documental de l'autora d'"Adéu, Espanya?" i "Això no funciona, o potser sí?"


Trenta-una persones reflexionen sobre el dret a l’autodeterminació i la situació política que es viu a Catalunya, la més transcendent de la seva història moderna. "Hola, Europa"! és un viatge que transcorre pels paisatges, les ciutats i les idees. I rebat cada un dels missatges de la por.

EMISSIÓ: dimarts 7 de maig.

I dimecres 8, xat amb M. Dolors Genovès, directora del documental.El 80% dels diputats al Parlament de Catalunya donen suport a una consulta per decidir el futur col•lectiu i polític del país. Un 55% dels catalans ha manifestat, segons les enquestes, la seva voluntat de donar suport a una Catalunya amb estat propi. Aquestes xifres no es donen en cap de les nacions que han formulat la possibilitat d’esdevenir independents dels estats als quals pertanyen: el Quebec, Flandes, Escòcia o el País Basc. El fet més transcendent del moment polític que viu Catalunya respon al dret democràtic de poder decidir el futur constitucional del país.

El documental indaga i reflexiona sobre les raons d’aquest posicionament, des de la situació actual, i aborda els arguments i les dificultats que aquest procés pacífic i democràtic haurà de superar.

Sant MauriciCap de CreusEl riu Ebre
GironaBarcelonaLleidaTarragona

"Hola, Europa!" fa un recorregut per tot el territori de Catalunya, de nord a sud. Visita les glaçades aigües de l’estany de Sant Maurici i la Ratera; els paisatges fets de vent, aigua i roca del cap de Creus; els meandres verds i rogencs de l’Ebre. De la natura passa al paisatge treballat de les quatre capitals catalanes: Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona. I 15 persones anònimes, 15 retrats, són la representació dels ciutadans de Catalunya. Per reflexionar sobre el present i el futur del país, "Hola, Europa!" recull les opinions i les anàlisis de 31 persones.


Dolors Genovès, directora d'"Hola, Europa!", conversa amb Joan Salvat en acabar el documental.


Una producció de TVC amb la col•laboració de Brutal Media.

» Veure més

22/04/2013: "La guerra mai vista"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Quan es commemoren els 10 anys de l’inici d’una de les guerres més controvertides del tombant de segle, la de l’Iraq, "Sense ficció" presenta una investigació oportuna i de gran abast sobre el paper dels mitjans de comunicació en la guerra. “La guerra mai vista” rastreja la història de la informació independent des de la carnisseria de la Primera Guerra Mundial fins a la destrucció d'Hiroshima i des de la invasió del Vietnam fins la guerra a l'Afganistan i l’Iraq. A mesura que les armes i la propaganda són cada vegada més sofisticades, la naturalesa intrínseca de la guerra s'ha convertit en un "camp de batalla electrònic". Però, qui és el veritable enemic, avui?

EMISSIÓ: dimarts 30 d'abril.

null

En aquest documental, el reporter John Pilger, reconegut per ser corresponsal de guerra i guanyador de diversos premis atorgats per la professió, qüestiona el paper dels mitjans de comunicació en la guerra. Pilger es pregunta si el mateix torrent principal de notícies s'ha convertit en part integral de la manera de fer la guerra. Centrant-se en els conflictes a l'Afganistan i l'Iraq, Pilger reflexiona sobre la història de la relació entre els mitjans i el govern en temps de conflicte, que es remunta a la Primera Guerra Mundial, i explora l'impacte en la informació que es dóna a l'opinió pública i la pràctica de “relacions públiques” que es fa avui sota l’aparença de militars reconvertits en portaveus de premsa.

John Pilger, reporter de guerra i director del documentalFragment del documentalJulian Assange, un dels entrevistats

Amb entrevistes a alts càrrecs de les principals emissores del Regne Unit i a periodistes d'alt nivell en ambdós costats de l'Atlàntic, el documental també investiga la denúncia de les afirmacions del govern britànic que l’Iraq albergava armes de destrucció massiva. Pilger parla amb periodistes que han cobert les guerres de l'Iraq i l'Afganistan, així com amb cineastes independents i denunciants, entre ells el fundador de Wikileaks, Julian Assange. El resultat és una extraordinària revelació de procediments de treball de “desinformació”. El documental també inclou contundents imatges de mitjans de comunicació independents que mostren escenes de guerra a l'Afganistan i l'Iraq, incloent imatges filtrades pel mateix Wikileaks.Un documental dirigit per John Pilger.

18/04/2013: "El pla"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Ens agradi o no, ens encaminem cap a un canvi profund. El canvi climàtic, el creixement demogràfic, l’extinció d’espècies o l’esgotament dels recursos es confirmen. Ens hi podem enfrontar i provocar el canvi que volem o podem deixar que el canvi s’imposi sobre nosaltres. El documental que presenta “Sense ficció” presenta les alternatives possibles.

EMISSIÓ: dimarts 23 d'abril.Cada vegada més i més persones estan prenent consciència sobre aquests reptes i participen en diversos plans i iniciatives per conduir aquest desenvolupament cap endavant. Al documental “El pla”, es presenten algunes d’aquestes persones. Les seves històries, els seus pensaments, idees i plans semblen formar part d’alguna cosa més gran. Si tot aquest poder d’iniciativa, la creativitat i l’optimisme es poguessin coordinar seria possible crear un moviment poderós i global suficient per canviar el món abans no sigui massa tard.Un documental dirigit per Michael Stenberg i David Österberg.

10/04/2013: "L’equip ideal"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Els valors de l’esport i del FC Barcelona explicats a través de cinc nois i noies de Ghana.


EMISSIÓ: dimarts 16 d'abril.Com pot l’esport canviar la vida d’algunes persones? Fins a quin punt alguns futbolistes poden inspirar determinats joves que viuen en contextos desfavorits a tirar endavant amb la il•lusió de prosperar i tenir una vida millor? I com es trena l’aliança entre dues institucions, una esportiva i una social, per obtenir resultats en aquesta mateixa línia?
"L’equip ideal", que entrevista el carismàtic capità del primer equip del Barça Carles Puyol, explica la història de cinc nois i noies de Ghana i de com l’esport els ajuda a ser més millors persones. El documental, que també explica il•lustra l’aliança entre la Fundació Barça i Unicef, se centra en el dia a dia de la Joyce, la Bernice, la Salamatu, en Bawa i en Benjamin. Tots ells tenen entre 12 i 18 anys, procedeixen d’extractes socials pobres i fan algun tipus d’esport. I és, precisament, aquesta pràctica esportiva el que els permet assumir una sèrie de valors com el treball en equip, l’esforç, la disciplina o l’acceptació de la derrota, entre d’altres.

BawaBenjaminJoyceBerniceSalamatu

Tan sols un dels protagonistes, en Bawa, pretén convertir-se en futbolista professional, mentre que la resta fan esport –principalment futbol– com a complement de la seva rutina diària. I ho fan, sobretot, a l’escola. No en va, Unicef, que treballa a més de 190 països, ha descobert que, tant per als pares com per als nens, l’esport és un dels principals al•licients per a l’escolarització.

Per explicar la importància educativa de l’esport, a més dels cinc protagonistes, "L’equip ideal" també compta amb la participació de diferents experts (mestres, responsables d’ONGs, personal d’Unicef, familiars dels protagonistes, etc.) i de Carles Puyol, capità del primer equip de futbol del Barça.


Joan Salvat conversa amb Guiomar Todó, coordinadora d'Unicef Comitè Catalunya, i Jordi Rovira, coguionista de "L'equip ideal".


"L’equip ideal" és una producció del FC Barcelona, Unicef i Minoria Absoluta en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb el suport de l’Institut Català de les Indústries Culturals.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Degut a la commemoració del 75è aniversari de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera, TV3 ha canviat la programació prevista per aquesta nit. Enlloc del "Sense ficció" previst per avui, "El pla", s'emetrà l'especial "Sumaríssim 477", un documental dels periodistes Dolors Genovès i Lluís Montserrat.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Sense ficció” presenta un documental apassionant que explica les interioritats d’unes organitzacions medievals que, sorprenentment, avui encara perduren: els Ordes Militars de Cavalleria. Defensors de la fe, altruistes i humanistes, els seus membres viuen arreu del món, han actualitzat la seva missió i, avui, tenen com a objectiu afrontar els problemes actuals dels qui més ho necessiten. En aquest documental descobrirem alguns dels seus components i, per primera vegada, ens endinsarem en les entranyes d’aquestes estructures hereves del passat.

EMISSIÓ: dimarts 2 d'abril.Existeixen des dels temps de les Croades. Són els Ordes Militars de Cavalleria. Els membres actuals continuen la tradició dels avantpassats: defensen la fe i els valors cristians, i practiquen la caritat amb els desvalguts. Són discrets, però són aquí, entre nosaltres, immersos en tots els estaments de la societat. Són cavallers i els uneix una forta vinculació humanística i religiosa.El documental Ordes Militars. Segueix la llegenda, ens acosta a la realitat actual dels ordes militars de Jerusalem, nascuts fa gairebé mil anys per defensar Terra Santa dels considerats infidels: els sarraïns. Avui estan implantats a gairebé tot el món. Han abandonat l’espasa, però continuen fent una feina social important, seguint els valors fundacionals d’ajuda al pobre i al malalt. Per primera vegada, un documental planteja un tractament íntegre dels cinc ordes militars de Jerusalem, del passat al present. I també per primera vegada s’accedeix a l’interior d’aquestes organitzacions, zeloses dels seus principis i de la imatge que se’n pugui donar en una societat altament condicionada pels mitjans de comunicació. S’expliquen les seves estructures i funcionament intern, però també es mostren unes cerimònies que segueixen rituals antiquíssims d’ordenació de cavallers i dames. Parlen els protagonistes.

Una producció de Televisió de Catalunya, amb la col•laboració d’Optim TV, en associació amb Singular Audiovisual. Dirigit per Enric Canals i realitzat per Juan Ortega.

» Veure més