Arxius

Estas veient: març 2013
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Demà Moriré" (I Will Be Murdered), una pel·lícula documental dirigida per Justin Webster ("FC Barcelona Confidential", "Connexió Madrid") i produïda per la productora catalana JWP per a la BBC, ITVS, TVE, TV3 i The Danish Film Institute, ha estat seleccionada pel destacat festival internacional del gènere documental Hot Docs, a Toronto.

El documental explica una extraordinària història d'assassinat, amor i conspiració política a Guatemala l’any 2009.La seva emissió a la BBC el mes de febrer va recollir crítiques excepcionals:
“Una pel·lícula salvatge, inquietant i evocadora” – The Guardian
“Apassionant” – The Telegraph
“Et deixa incrèdul” – The Times
“Extraordinari” – The Observer
“Un thriller apassionant, ple de girs” The Sunday Times

El Hot Docs se celebrarà del 25 d’abril al 5 de maig. “Demà moriré” ha estat seleccionada en l’apartat “World showcase”. Aquest documental s'emetrà pròximament al "Sense ficció".

Sinopsi

Al maig 2009, Rodrigo Rosenberg, un carismàtic advocat guatemaltec de prestigi va sortir de passeig amb bicicleta a prop de la seva residència a Ciutat de Guatemala. Moments més tard va ser assassinat. Res d’estrany, desgraciadament en un país amb una de les taxes d'assassinats més altes del món. El que va ser extraordinari era que el dia següent Rosenberg va aparèixer a Youtube, en un vídeo gravat dies abans de la seva mort, culpant al President de Guatemala d'haver-lo matat. Milers de manifestants van sortir als carrers en senyal de protesta. El país estava a la vora d'un cop d'estat. Un fiscal espanyol, Carlos Castresana - conegut a Espanya pel seu paper en el cas Pinochet - enviat per les Nacions Unides per lluitar contra la impunitat uns anys abans, va ser la persona triada per fer-se càrrec del cas. Va començar una recerca que seria un viatge a l'ànima de Rodrigo Rosenberg, i a l'infern d'impunitat a Guatemala, per arribar a una conclusió impensable.

Web de la película
http://www.iwillbemurdered.com/en

@IWillBeMurdered

Més informació a:
http://www.timeout.com/london/tv-and-radio-guide/storyville-i-will-be-murdered
http://www.gq-magazine.co.uk/entertainment/articles/2013-02/25/tv-pick-i-will-be-murdered-trailer
http://www.youtube.com/watch?v=DENGJ-Gfv9w
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'Albert Casals és un jove que es mou amb cadira de rodes a causa d'una leucèmia patida amb només 5 anys. Una circumstància que no li ha impedit fer realitat el seu somni: viatjar per tot el món. I fer-ho a la seva manera. Sense diners, sense companyia i sense equipatge. Carregat només amb la seva imaginació i el seu coratge. "Món petit" mostra el seu repte més ambiciós: arribar exactament al punt més
allunyat del planeta. ¿És possible creuar el món en aquestes condicions? Mesclant les tècniques de l'autofilmació amb els mètodes tradicionals del gènere documental coneixerem qui és aquest noi, la seva història d'amor, la seva filosofia de vida, i la manera d'educar dels seus pares. Veurem com l'Albert i la seva xicota Anna van des de Barcelona fins a un remot far de Nova Zelanda. O com fracassen en
l'intent. El recorregut (i el film) pot ser considerat una bogeria, un romanç o una epopeia. O potser una mica de cada.

null


El documental es va estrenar el 15 de març en alguns cinemes de la xarxa catalana. Després del recorregut per cinemes, "Món petit" s'estrenarà al "Sense ficció"..

Més informació i sales d’estrena: www.facebook.com/cinemaencatala

CRÈDITS:
Protagonizada per Albert Casals i Anna Socías
Direcció: Marcel Barrena
Guió: Marcel Barrena, Víctor Correal, Adrià Cuatrecases
Producció: Víctor Correal, Adrià Cuatrecases, Oriol Maymó
Auxiliar producció: Laia Niubò
Fotografia: Albert Serradó, Víctor Torija
Muntatge: Domi Parra, Marcel Barrena
Auxiliars muntatge: Luís Rico, Víctor Torija
Música: Pau Vallvé
So: Cannonball
Animació: Nueve Ojos
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
null

Quan es celebra el centenari del seu naixement, una de les figures matemàtiques espanyoles més notables del segle XX, Ferran Sunyer i Balaguer, busca encara fer-se un lloc dins la història del país. Afectat de paràlisi cerebral des del seu naixement, català i de formació autodidacta, va lluitar contra els prejudicis d’una cultura i una època que no van saber ni voler valorar-lo; malgrat els múltiples reconeixements internacionals que va rebre la seva feina. Aquesta sensació d’exili interior va ser una constant al llarg de la seva vida, que només va poder vèncer dies abans de la seva mort.

El documental “Ferran Sunyer i Balaguer. Història d’un exili interior” explora a través de diversos testimonis la figura de Ferran Sunyer i Balaguer i descobreix els escenaris de la seva vida i el seu entorn familiar i el seu rol, sovint menystingut, dins de la comunitat matemàtica.

La presentació del documental es farà el pròxim dimecres 20 de març a les 20.00h al Cinemes Girona de Barcelona.

“Ferran Sunyer i Balaguer. Història d’un exili interior” és una coproducció de Televisió de Catalunya, Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i Benecé.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Dimarts 19, a les 21.50, TV3 estrena a “Sense ficció” el documental “Avi, et trauré d’aquí!”, un treball de Montse Armengou i Ricard Belis que aborda la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos, un monument únic al món, tant per les seves dimensions com per les seves vinculacions amb la dictadura.

null

“Avi, et trauré d’aquí!”: aquesta és la promesa i la lluita de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida. Fa poc temps, gràcies a una investigació de la historiadora Queralt Solé, van saber que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.

Dijous 14 de març s’ha presentat el treball a TV3, amb la participació de Joan Salvat, director de “Sense ficció”, i Montse Armengou i Ricard Belis, autors del treball. També hi han assistit alguns dels seus protagonistes: Joan Pinyol, nét d'un republicà enterrat al Valle de los Caídos; Rosa Gil, néta d'un franquista enterrat al Valle; Queralt Solé, historiadora, i Tàrio Rubio, pres republicà que va participar en la construcció del Valle.

Joan Salvat ha reflexionat sobre la necessitat de treballar en tots els aspectes de la memòria, ja que “Un poble sense memòria és un poble sense futur”. Salvat ha comentat la validesa de “gratar en la memòria”, perquè “es troben històries que continuen presents”. En el cas d’aquest documental sobre el Valle de los Caídos, a més, “s’ha trobat un altre tema que demostra la falta de costums democràtics”.

Ricard Belis ha defensat el gènere documental: “...forma part de l’ADN de la TV pública, és una feina en equip i sense ell no es podria fer...”. I sobre “Avi, et trauré d’aquí!” ha dit que és una història de fets del passat però també de futur. El protagonitzen, entre altres, Joan Pinyol, que lluita perquè li retornin les restes del seu avi, desenterrat del cementiri de Lleida i portat al Valle de los Caídos sense el permís de la família.

Belis ha manifesta que aquesta és “una història increïble, molt desconeguda per al gran públic, tot i que ja se n’havia parlat”. “Franco va fer un monument megalòman i, ja que li faltaven morts del bàndol franquista, perquè moltes famílies no els hi volien portar, va profanar fosses de morts republicans i, sense permís dels seus familiars, els va portar al Valle de los Caídos...”. I es calcula que al Valle de los Caídos hi ha enterrats 6.000 catalans.

A “Avi, et trauré d’aquí!” hi ha imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle. Els únics cossos que han sortit mai d'allà. Aquelles imatges, gravades en Super 8, en els primers temps de la transició, es barregen amb declaracions actuals dels familiars.

Per la seva part, Montse Armengou ha defensat que el tema, tot i que sigui del passat, és també un tema del present i ho serà del futur, “...perquè els familiars de les víctimes del passat continuen sent víctimes: no se’ls ha fet encara justícia, no se’ls ha permès recuperar el cos dels familiars...”. També ha denunciat les negatives a col•laborar i a facilitar material per a l’elaboració del documental sobre el Valle de los Caídos: la del director del Patrimonio Nacional; la de la vicepresidenta del govern espanyol, la de l’abat del Valle...

Finalment, ha reivindicat el treball que fa TVC en la política de la memòria, un treball que cada vegada fan menys cadenes de TV.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"La boda de la Rita" és una història íntima i quotidiana d'una família que lluita dia a dia per la seva supervivència. Una pel·lícula divertida i tendra, sense sensacionalisme, que invita a la reflexió i a l'empatia".

null

El 19 de març tropes nord-americanes, amb el suport de diversos països, entre ells Espanya, van invadir l'Iraq. A Espanya, milions de persones es van mobilitzar tot intentant aturar la guerra en un moviment sense precedents. El 19 de març del 2013 es compliran 10 anys de l'inici de la guerra a l'Iraq. Amb aquest motiu, i per no oblidar les conseqüències de la guerra, "La boda de la Rita" es projectarà en deu sales de Barcelona.

HORARIS I SALES

Dimarts 19 de març, des de les 19 fins a les 20.30 hores (segons cada sala):

1- Filmoteca de Catalunya
2- Fnac L’illa, Diagonal Mar i Arenes
3- Centre d'Art Santa Mònica
4- Centre cívic Can Felipa
5- Biblioteca Vilapicina i Torre Lobeta
6- Centre de Creació de Fotografia Documental de Barcelona
7- Cooperativa autogestionada Ciudad Invisible
8- Casa Amèrica
9- Facultat de Comunicació Blanquerna.

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El passat 8 de març es va presentar a Hardvard el documental "Josep Lluís Sert. Un somni nòmada". Televisió de Catalunya ha col·laborat en la producció d'aquest documental adquirint-ne els drets d'antena. Pròximament, aquest treball sobre la figura de l'arquitecte Josep Lluís Sert s'emetrà en la nostra cadena.

null
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La pel•lícula documental “Hollywood talkies”, dirigida per Óscar Pérez i Mia de Ribot, produïda per Getsemaní i Eddie Saeta en coproducció amb Televisió de Catalunya, ha estat seleccionada per l'onzena edició dels EDOC, Festival Internacional de Cine Documental Encuentros del Otro Cine, que se celebrarà del 9 al 19 de maig a Quito, del 13 al 26 de maig a Guayaquil i, a continuació, a altres ciutats de l'Equador.

null

L’EDOC és l'esdeveniment més important relacionat amb el documental i el cinema de la realitat a l'Equador i exhibeix anualment els títols més representatius de la producció documental al món.

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental recupera una de les grans oblidades de la música catalana del segle XX i part de la memòria històrica i cultural de Catalunya.

El documental Conxita Badia no existeix es projectarà a l’Escola municipal de Música de Vendrell, que porta del nom del cèlebre músic Pau Casals de qui Conxita Badia fou musa i a qui ella va considerar sempre un dels seus Mestres. La Vil•la-Museu Pau Casals i l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, en col•laboració amb l’escola i l’ajuntament de la localitat, organitzen aquest acte gratuït, que se celebrarà el proper dimecres 6 de març a les 20h i presidirà l’alcalde Benet Jané. Eulàlia Domènech, directora del documental, i Mariona Agustí Badia, filla de Conxita Badia, presentaran el film en context amb la vila i el seu fill més il•lustre. I és que les famílies de Badia i de Casals estiuejaven junts a Sant Salvador i aprofitaven qualsevol moment per fer música plegats, una convivència entre musa i Mestre que la guerra civil va trencar.L’òpera prima de la besnéta de la soprano, Eulàlia Domènech i Bonet, produïda per ZEBA Produccions i BataBat, en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, segueix així el recorregut iniciat fa poc més de dos mesos arreu del territori català, on s’ha projectat ja al Cinema Truffaut de Girona i al Museu Memorial de l’Exili. Properament, tornarà a Barcelona.

El documental va ser seleccionat per participar a la secció oficial de la desena edició del Festival Internacional In-Edit de Cinema Documental Musical de Barcelona a finals d’octubre. El 20 de novembre es va tornar a visionar en el marc d’un acte de reconeixement a la figura de Conxita Badia al Palau de la Música Catalana. El passat 4 de gener es va emetre per Televisió de Catalunya.


MÉS INFORMACIÓ al blog "Conxita Badia no existeix"
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El Festival International du Films sur l’Art (FIFA), que té lloc a Montreal del 14 al 24 de març, ha seleccionat el documental "Fortuny i la llàntia meravellosa" per a la secció competitiva de la seva 31a edició.

Dirigida per Claudio Zulian, aquesta co-producció d’Acteon amb Televisió Espanyola i el Disseny Hub Barcelona, i amb la col•laboració de Televisió de Catalunya i l’ICEC, explora la vida i obra de Marià Fortuny i Madrazo, que a cavall dels segles XIX i XX a través de la moda, els llums i l’escenografia, es converteix en un dels precursors del disseny més importants dels seu temps. Fou, a més, un pintor i un fotògraf notable.

null

A partir de la figura de Marià Fortuny i Madrazo, el cineasta i videoartista Claudio Zulian traça un viatge de Barcelona a Venècia i de Granada a Dubai passant per Paris, a la recerca dels contagis culturals que es produeixen entre Orient i Occident, que són unes de les fonts principals de l’obra del dissenyador. En cada ciutat s’entrevisten a especialistes, de Francesc Espinet a Abdelwahab Meddeb, passant per Massimo Cacciari.

El documental aborda per aquesta via la questió de la identitat i de les seves mutacions. Així, per exemple, en el Dubai actual les llums dissenyades per Marià Fortuny i Madrazo, inspirant-se en un orient en part imaginari, vesteixen els interiors que volen reproduir un gust àrab classic.

"Fortuny i la llàntia meravellosa" ha estat anteriorment seleccionat per l’Aljazeera International Documentary Film Festival 2012, i nominat al premi al "Millor documental d’art" al PriMED de Marsella 2011 (International Festival of Mediterranean Documentary Film and Reportage).