Arxius

Estas veient: febrer 2013
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“La narració filosòfica de Herzog –encantat amb aquest lloc sense telèfons, impostos i tota la parafernàlia de la vida moderna– eleva Gent feliç per sobre de la majoria de documentals de natura.”. Revista Variety

EMISSIÓ: dimarts 12 de març.

null

Werner Herzog presenta un documental pintoresc sobre la vida dels habitants del cor de la taigà siberiana. Amb els comentaris escrits i narrats per Herzog, la càmera segueix un caçador a través de les quatre estacions de l'any.
Sibèria s'estén des dels Urals fins al Pacífic i és una vegada i mitja la mida dels EUA. Hi ha 38 milions de persones que viuen en aquesta gran àrea, la majoria d'ells al pròsper sud. Al cor del desert de Sibèria, lluny de la civilització, 300 persones viuen al petit poble de Bakhtia, al riu Yenisei. Només hi ha dues maneres d'arribar a aquest lloc: una és en helicòpter i l'altra en vaixell. A Bakhtia, al mig del desert, no hi ha ni telèfon disponible, ni aigua potable, ni assistència mèdica. La gent està abandonada a la seva sort.

null

Els vilatans, les rutines diàries dels quals amb prou feines han canviat en els últims segles, continuen vivint la vida d'acord amb els seus propis valors i tradicions culturals. Si la civilització humana fos destruïda, ells sobreviurien gràcies als coneixements dels seus avantpassats.Dirigit per Dmitry Vasyukov i Werner Herzog.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Nominat a Millor Documental en els Critics’ Choice Awards.

“Des que cobreixo els mitjans de comunicació, es parla de si el ‘New York Times’ morirà. Tothom té un gran interès per saber què farà caure aquesta gran institució, però, tot i que no cau, la gent continua tenint la certesa que caurà". Sarah Ellison, exredactora de Mitjans de Comunicació, “The Wall Street Journal”.

EMISSIÓ: dimarts 5 de març.

null

“Dins del New York Times” fa una anàlisi sobre el periodisme escrit en general i la profunda transformació que està experimentant al segle XXI amb la popularització d’Internet i de les xarxes socials. En definitiva, parla de la crisi global per la qual passen els mitjans de comunicació, que també s’ha traduït en una ingent pèrdua d’ingressos publicitaris i en acomiadaments a la majoria de les redaccions -com està passant amb els ERO de les televisions autonòmiques de Madrid i València.Aquest documental se centra en la redacció del llegendari diari nord-americà “The New York Times” i en fa el seguiment i la crònica de tot un any. Els autors del documental s’acosten a algunes de les figures clau de la redacció del diari –redactors, columnistes, redactors en cap i executius– per veure de prop com els canvis en la societat i en la tecnologia han canviat el periodisme tradicional i n’amenacen l’existència. Per sobreviure, el diari s’ha vist impulsat a centrar-se en la seva versió digital –com han fet molts altres mitjans audiovisuals–, segurament l’única que sobreviurà en els pròxims anys.

Un documental dirigit per Andrew Rossi.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimarts 26 de febrer.

Benet XVI ha emmudit el món amb la seva desició d’abandonar el pontificat i ha obert un futur incert i sense precedents. Per entendre les motivacions de Benet XVI cap a la renúncia, “Sense ficció" es planteja analitzar els canvis que el papa ha intentat realitzar al si de l'Església. Uns canvis que es poden comprendre des de la seva mateixa elecció com a pontífex, l'abril del 2005. Joseph Ratzinger partia d'una visió catastrofista de l'evolució de la societat, del seu relativisme i materialisme, i volia aïllar l'Església d'una deriva que ell considerava totalment perniciosa per a la comunitat de més de mil milions de fidels que ha presidit durant aquests vuit anys.

null

Benet XVI ha volgut que l'Església tornés enrere per recuperar "la seva essència". Diversos pensadors i teòlegs sostenen que Ratzinger considera el Concili Vaticà II, el gran impuls històric de renovació de l'Església, com un error. La veritat és que el papa, durant el seu pontificat, ha tornat a acollir a la família eclesiàstica sectors integristes que havien estat separats per Joan Pau II. Per què?

Aquest reportatge, producció de la cadena ARTE, torna als orígens de l'elecció de Ratzinger com a papa pel col•legi cardenalici per entendre els seus passos posteriors, de gran contingut ideològic. I de la mà de periodistes especialitzats com Frédéric Mounier, teòlegs com Hans Küng, el seu gran rival ideològic des dels temps de la Universitat de Tübingen, o Wolfang Beinert, el seu exajudant de facultat, cardenals fidels com Walter Kasper, o integristes com monsenyor Fellay, el cap de la Fraternitat de Sant Pius X, ens fem una idea molt aproximada dels plans que ha tingut Benet XVI."El món segons Benet XVI" parteix de França, el país més "descristianitzat" de l'Europa Occidental, com el gran laboratori -segons els seus autors- per estendre la seva gran iniciativa ideològica.

Un documental d’ARTE i Doc & Stock.

12/02/2013: "American Jesus"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un viatge a l’interior del cristianisme evangèlic dels Estats Units.


EMISSIÓ: dimarts 19 de febrer.El cristianisme evangèlic és un dels moviments socials més importants als Estats Units. Una subcultura creixent, amb una gran influència i una indústria de 7 mil milions de dòlars, que ha equiparat la fe al màrqueting, la salvació a l’èxit personal i l’Església, al negoci. Malgrat això, les implicacions d’aquest fenomen van molt més enllà del mercat.

null

Per què hi ha una polarització creixent entre la dreta i l’esquerra nord-americanes? Per què milions d’americans esperen impacients la fi del món? Com s’expressa l’espiritualitat a través del “somni americà”? Aquestes són algunes de les preguntes que “Sense ficció” explora a “American Jesus”, oferint un gran ventall de personatges representatius del teixit social nord-americà en totes les seves esferes.


"La idea va ser fer alguna cosa que pogués esdevenir una mena de mapa de la fe americana"
Entrevista a Aram Garriga, director d'"American Jesus"


Un documental dirigit per Aram Garriga i amb la producció executiva de Carles Torras. Una coproducció de Zabriskie Films amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola., Glass Eye Pix i Visualsuspects.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“La cohesió territorial a la recerca d’un futur en temps incerts”

La falta de vent a favor, l’escassa economia productiva, la forta riuada de la crisi financera i moral que s’emporta la prosperitat i la salut de moltes famílies, fa que molts ciutadans ens preguntem: per sobre de les nostres diferències, pot una minoria influir de manera directa sobre el seu futur?

EMISSIÓ: dimarts 12 de febrer.“Sense ficció” presenta un treball que ha suposat gairebé dos anys de feina per als seus autors i que transcendeix l’àmbit del documental: també s’ha transformat en un moviment que es proposa obrir processos de participació i diàleg entre totes les parts implicades amb les Terres de l’Ebre. L’objectiu? Buscar la cohesió per fer moure tot un territori lluny de la resignació. Tota una mostra local de cooperació i acció democràtica des de la base i cap a les administracions; per buscar com actuar de forma global per intentar superar la conjuntura econòmica actual. Són les veus de l’Ebre que no ens deixaran indiferents. Una gent que reclama un futur a la seva comarca, massa sovint oblidada.


"Sempre és un repte intentar unir un territori per trobar junts un futur en comú"

Mario Pons, director del documental, conversa amb Joan Salvat.Una coproducció de Televisió de Catalunya i Sègula Films.

» Veure més