Arxius

Estas veient: novembre 2012
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
“Món petit” dirigit per Marcel Barrena i coproduït per Televisió de Catalunya guanya el Doc-U, un dels premis de l’IDFA, el Festival Internacional de Cinema Documental que s’ha celebrat a Amsterdam entre el 14 i el 25 de novembre. El documental s'estrenarà a Sense ficció la propera temporada.

null

"Món petit” era l’única producció de l’estat espanyol que competia en una secció oficial de l’IDFA, un dels festivals més prestigiosos del món en gènere documental, que aquest any celebrava el seu 25è aniversari. El film s’ha trobat amb els millors documentals de directors debutants de l'any.

A més, en la votació popular feta pels espectadors del Festival, “Món petit” ha quedat en tercer lloc, entre més de 200 documentals presentats.

“Món petit” narra la història de l’Albert Casals, un jove d’Esparreguera de vint anys que viatja amb la seva companya fins als antípodes de casa seva, Nova Zelanda, sense diners, equipatge, ni poder caminar. A través del fil conductor de la seva aventura travessant mig món, el film descriu la vida de l’Albert, la malaltia que li va inutilitzar les cames i l’educació rebuda per part d’uns pares que no l’han sobreprotegit i que han optat per donar-li llibertat en comptes de limitar-lo pel fet que necessita una cadira de rodes. Des de petit l’Albert somiava viatjar pertot arreu. Finalment, als quinze anys, els pares el van deixar anar sol a recórrer el món sense res a les butxaques. La seva història es va donar a conèixer arran de la publicació de la seva autobiografia, “El món sobre rodes”, el segon llibre de no-ficció en català més venut per Sant Jordi el 2009. Dos anys i tres continents visitats més tard va escriure “Sense fronteres”.

Aquesta ha estat l’estrena mundial de "Món petit” i l’any que ve es podrà veure a les sales de cinema comercials, i després, a Sense ficció. Els llargmetratges “La primavera” i “Bajari. La Barcelona calé”, també coproduides per TV3, han participat en Reflecting Images: Panorama, una secció oficial no competitiva de l’IDFA que recull films atractius pel format o l’elecció del tema i que opten al Premi del Públic.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Solar Mamas”, emès fa uns dies al 33, acaba de guanyar el premi Oxfam Global Justice per explicar històries reals de persones que intenten canviar les coses del seu entorn. El premi s’ha donat a conèixer a l’IDFA, el Festival Internacional de Documentals que es fa a Amsterdam.

null

El documental ensenya la lluita d’una dona jordana per aprendre a produir electricitat fent servir tècniques d’energia solar. Les ganes d’aprendre la van portar a una escola de l’Índia especialitzada en aquest ensenyament, i això va motivar un fort enfrontament amb el seu marit.

El treball s’emet dins la sèrie “El perquè de la pobresa” que durant tot el mes es farà a setanta-dues televisions de tot el món, que han treballat conjuntament per fer possible el projecte. Entre les televisions hi ha TV3 des del principi.

Aquest és el segon premi per a “SolarMamas” en uns dies, ja que abans havia rebut el premi del públic al Festival del Sundance, als Estats Units.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Una iniciativa en què participen 71 televisions del món, la majoria públiques, i que té una audiència potencial de 500 milions de persones

Donar visibilitat a la pobresa, a través de casos concrets, com el de la Rafea, una dona índia que intenta mitigar-la aprenent a instal•lar plaques solars a les cases i que s’enfrontarà amb tota mena d’obstacles, o enfocant situacions més genèriques, com la que viuen al costat dels més rics del planeta alguns dels habitants del Bronx Sud, a Nova York, és l’objectiu de “Why poverty? El perquè de la pobresa”, vuit documentals produïts per 71 televisions d’arreu del món, entre les quals TV3, que estaran en antena a partir del 20 de novembre.


null

En la presentació de “Why poverty? El perquè de la pobresa”, aquest matí al Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB), Joan Salvat, director de “Sense ficció” i un dels impulsors del projecte a TV3, ha recordat que l’antecedent de “Why poverty?” és una iniciativa adoptada per 40 televisions del món a través de l’EBU (European Broadcasting Union) que abordava en una sèrie similar el tema dels drets democràtics al món i que va aconseguir un Oscar al millor documental per “Taxi to te dark side”, un dels treballs que hi havia inclosos i que va ser emès al “Sense ficció”, de TV3.

Ara, a través de la mateixa organització, s’alien més de 70 cadenes del món, majoritàriament públiques, i algunes tan potents com la britànica BBC, la NHK japonesa, la PBS nord-americana o la francoalemanya ARTE, i a les quals s’ha volgut sumar també TV3, per tractar del problema endèmic de la pobresa.

“La pobresa és un tema recurrent que sempre hi és i del qual no pretenem explicar res nou, però del qual cada dia veus més lluny la solució. Aquí a Catalunya també tenim una part de la població que està patint això”, ha explicat Joan Salvat, director del “Sense ficció” i un dels impulsors del projecte a TV3.

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Dissabte 10 de novembre al vespre va tenir lloc, al Teatre Bartrina de Reus, la cerimònia de cloenda del VII Festival Internacional de Cinema de Reus, en la qual es van entregar els premis següents:- "Un poema a l'exili", produït per Soul Produccions en coproducció amb TVC, ha guanyat el Premi Ciutat de Reus a la millor pel·lícula documental. La singularitat d'aquesta edició era que el públic era qui votava i la pel·lícula ha obtingut una puntuació de 9,6.

- El Premi Cinema Rescat a la millor tasca de documentació va ser per al documental "La gran aventura de La Canadenca", de Batabat en coproducció amb TVC. El premi el va rebre la documentalista Sílvia Sánchez, pel seu treball de recerca i documentació. Optaven a aquest premi totes les creacions audiovisuals projectades a la secció oficial i a la secció MemoriReus.

- "Aigua, infern, cel", una producció associada de TVC, ha guanyat el Premi MemoriJove, una novetat d'aquest any i que també es concedeix per votació popular entre el públic adolescent assistent al festival, que el va triar com el millor documental de la secció MemoriJove.

- El quart premi va ser per a "Pere Anguera. Tres segles, una veu", que es va emportar el Premi MemoriReus, que es concedeix a les produccions de temàtica centrada en el territori del Camp de Tarragona que fan un millor ús d'imatges d'arxiu.