Arxius

Estas veient: octubre 2012

24/10/2012: "Esbramatecs"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena dimarts 13 de novembre.

“Només hi ha un 2% de pagesos a Europa, però el 100% dels europeus mengen”.

La frase és de l’eurodiputat Daniel Cohn-Bendit. Tots mengem, però sabem molt poc de les condicions en què viuen els productors d’aliments. Fins i tot quan viuen prop de casa nostra.

El sector agrari està en plena transformació: canvi en les explotacions agrícoles i ramaderes, en els mercats, en les directives europees que marquen el camí per on cal anar si es vol sobreviure fent aquesta activitat. Al Pirineu, els canvis són extrems.Esbramatecs [crits dels bovins en el parlar de Cerdanya] explora els canvis dràstics i dramàtics que viuen famílies ramaderes a l’alta muntanya.
S’endinsa en el saber transmès de generació en generació i en els problemes que hi ha, precisament, per garantir el relleu generacional indispensable.
L’escenari del documental és significatiu: la Cerdanya, a banda i banda de la frontera. Una unitat geogràfica natural a cavall de dos estats. Es construeix Europa, però les diferències continuen existint malgrat la necessària –i complicada- cooperació transfronterera.La ramaderia de muntanya ha esdevingut cada vegada més dependent dels diferents programes de subvencions.
Tanmateix, hi ha un crit unànime: “si em paguessin el producte al preu que toca jo no necessitaria ajudes”.

I un sentiment també unànime: la incertesa davant de les reformes imminents de la Política Agrària Comuna. “Segons com enfoquin la nova PAC, aquí, això s’haurà acabat, tan clar com això”.

El que penja del fil de les subvencions, no és només l’activitat econòmica, és una manera de viure, un saber, un arrelament al país, un entorn.
Està en joc un conflicte d’identitat.


Entrevista a Montserrat Besses, directora, qui comenta diversos aspectes tractats al documental.


Material extra

» Veure més

24/10/2012: "Yayoma"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimarts 30 d'octubre a les 21h50

Un viatge al Senegal de la mà de Lluís Llach, que hi resideix habitualment i que hi ha creat la Fundació Lluís Llach per ajudar els més desafavorits.

A través d’una sèrie de personatges reals, coneixerem la realitat del país, la situació de la dona o la desesperació dels joves per trobar una vida millor mar enllà.
“Yayoma” és el nom d’un dels projectes de la Fundació, que consisteix a promoure la pesca sostenible, mitjançant la construcció de vaixells, perquè els joves puguin tenir una ocupació i no hagin de marxar, arriscant la seva pròpia vida.

Ja fa alguns anys que Lluís Llach viu a cavall entre Barcelona i el Senegal. En un dels seus viatges, concretament a la regió de Sine Saloum, a la comunitat rural de Palmarin, Lluís Llach va concebre la creació d’una Fundació per pal•liar les mancances econòmiques, culturals i socials de la població.Gràcies als testimonis d’en Mady i en Bubakar, en Lluís coneix de primera mà l’experiència dels joves que volen sortir de la regió i que arrisquen tot el que tenen per aconseguir plaça en una patera o cayuco que els porti a una vida millor. Les seves experiències seran reveladores a l’hora de posar en marxa el principal projecte de la Fundació: la construcció de vaixells de pesca.


Lluís Llach i el director del documental, Lluís Danés, conversen amb Joan Salvat.» Veure més

Emissió, dimarts 23 d'octubre

Un revelador documental de Yael Hersonski sobre les interioritats d’un dels aparells propagandístics més poderosos de la història contemporània

Millor muntatge documental al Festival de Sundance, Millor pel·lícula Internacional al Hot Docs Canadian Internacional Documentary, i a la selecció oficial de la Berlinae.

null


Després de la Segona Guerra Mundial, una misteriosa pel•lícula d’uns seixanta minuts etiquetada amb la paraula “Ghetto” apareix en un arxiu de l’Alemanya de l’Est que havia estat propietat del Tercer Reich.
Filmada pels nazis a Varsòvia el maig de 1942, la pel•lícula és ràpidament utilitzada per molts historiadors
com a testimoni verídic de la vida als guetos jueus, deixant en l’oblit la veritable voluntat propagandística
dels enregistraments originals.

Més de quaranta anys després, el 1998, en una base de l’exèrcit nord-americà, es descobreix una altra cinta que inclou preses repetides de la primera pel•lícula i en què apareix un operador de càmera
preparant la posada en escena de cada acció.“Gueto. La pel·lícula perduda de la propaganda nazi”, recupera aquest material i el mostra en primícia a persones que van viure al gueto de Varsòvia, confrontant la vivència real a l’engany cinematogràfic amagat darrere unes imatges enregistrades amb una sola finalitat: la propaganda nazi.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimarts 16 d'octubre

"Sense ficció" estrena "Parlen els ulls", un documental que mostra la màgia del diàleg per acostar les posicions més allunyades després del final d'ETA.Totes les sensibilitats polítiques tenen el seu relat sobre el final d'ETA, però no hi ha diàleg entre elles. Cadascuna tracta de convertir la seva manera d'interpretar els fets en la història de debò. Aquest documental tracta de trencar aquesta espiral d'incomunicació a través del diàleg entre 6 relats diferents sobre el passat i el futur de la societat basca al caseriu Zabalgana del Museu Chillida.

El documental el protagonizen dues víctimes del terrorisme (Rosa Rodero i Javier Asla), un membre d'ETA que ha passat més de 18 anys a la presó per delictes de sang (Joxean Agirre), la filla d'un metge mort després de rebre maltractaments (Tamara Muruetagoiena), una vocal del Consell General del Poder Judical (Margarita Robles) i l'exdirector de Drets Humans del Govern Basc (Jon Mirena Landa).


Joan Salvat entrevista Gorka Espiau, director del documental

Espiau explica la dificultat que els va representar trobar sis persones que reflectissin la diversitat de la societat basca i que estiguessin disposades a dialogar sobre el tema.
» Veure més

01/10/2012: "Enxaneta"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió, 9 d’octubre del 2012

Una mirada diferent sobre el món dels castells"Enxaneta" és un documental, produït per Televisió de Catalunya, sobre el món dels castells, una tradició popular catalana amb 210 anys d'història que consisteix a fer construccions humanes. Fa poc els castells van rebre el reconeixement de la Unesco com a patrimoni immaterial de la humanitat.

El documental "Enxaneta" fa una aproximació a tots els valors que contenen els castells i que van ser mereixedors del reconeixement de la Unesco. Partint de la gravació íntegra en 3D del Concurs de Castells de Tarragona del 2010, "Enxaneta" explica amb la veu d'una nena tot el que experimenten els castellers quan afronten la consecució d'un castell. L'esperit de superació, el treball en equip, la integració de les dones i de gent de totes les classes socials, de totes les edats i de qualsevol nacionalitat fan dels castells una valuosa eina de cohesió social en el si de les 61 colles castelleres que hi ha a Catalunya.


Joan Salvat entrevista Paulí Subirà i Natàlia Cucurella, director i productora del documental.


Amb la participació de rellevants castellers de diverses colles, "Enxaneta" representa un viatge de tota la família castellera a través dels conceptes que sempre han definit els castells: valor, força, equilibri i seny. I aborda temes poc tractats fins ara, com la por i el risc que representen les caigudes.

» Veure més