Arxius

Estas veient: setembre 2012
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimarts 2 d'octubre

Guanyador dels Premis Giralda a Sevilla, Millor Documental Internacional
DOCS DF 2011, México, Millor Documental NORDISK PANORAMA 20011, Dinamarca i creador d’una forta polèmica a Nicaragua i a tot Centreamerica.


Durant anys el periodista suec Peter Törbiornsson ha volgut saber la veritat sobre qui va organitzar la col•locació d’una bomba enmig d’una conferència de premsa al riu San Juan, a la frontera entre Nicaragua i Costa Rica. Set persones van morir en l’atemptat. Durant tot aquest temps, la sensació d’haver col•laborat involuntàriament en la col•locació de la bomba l’ha rosegat per dins. Ara vol saber la veritat i aquest és un treball personal que ens acosta a aquesta recerca.El 30 de maig del 1984 esclatava una bomba en una conferència de premsa a La Penca, a Costa Rica, un lloc perdut de la selva a la vora del riu San Juan, a la frontera entre Nicaragua i Costa Rica. Hi havien arribat, remuntant el riu, una quinzena de periodistes internacionals per assistir a la conferència en la qual el líder de la Contra Nicaragüenca esponsoritzada per la CIA, Edén Pastora, havia de declarar suposadament la seva dissociació de les tàctiques americanes en la lluita contra els sandinistes.Set persones, tres d’elles periodistes, van morir en l’atemptat i vint-i-dos més van patir ferides de gravetat que els deixarien seqüeles físiques i traumes per a tota la vida. Era la primera vegada a la història que es cometia un atemptat en una conferència de premsa, trencant el tabú d’aquest marc de respecte intocable.
Hi ha diverses teories sobre qui, com i per què va ser detonada aquella bomba en aquell esdeveniment. La dreta o l'esquerra? La CIA o els revolucionaris sandinistes? Un agent doble? Interessos creuats? La veritat no ha estat mai aclarida. Ningú ha estat condemnat per aquell acte terrorista.


"Me he reencontrado con la verdad"

El documentalista Peter Törbiornsson ha estat amb Joan Salvat per parlar, entre d'altres qüestions, dels problemes als quals ha fet front per realitzar aquest documental.

» Veure més

20/09/2012: "Papers Personals"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimarts 25 de setembre.

La història escrita en primera persona

Sense Ficció presenta “Papers Personals”, un documental sobre els dietaris que redactaven pagesos catalans entre els segles XVII i XVIII on relataven detalls de la seva vida al mas. Vivències que malgrat el pas del temps són ben contemporanies.A Catalunya, durant els segles XVII i XVIII, la majoria de la població vivia a pagès, al voltant de masos escampats pel territori, en les quals els amos, homes benestants i amb una certa alfabetització, duien per escrit els comptes de l’explotació patrimonial. Enmig dels apunts sobre compres i vendes, aquells pagesos hi escrivien també trossos de la història que vivien, com ara la por que passaven pels diversos esdeveniments de caire violent que tenien lloc en una Catalunya revoltada, els comentaris pel naixement o la defunció de parents pròxims, receptes, remeis, etc.


Josep Rovira, director de "Papers personals", explica a Joan Salvat com ha estat el procés de treball amb els dietaris personals que formen part del documental.


El doble valor d’aquests quaderns resideix en el fet que gairebé sempre aporten una informació molt valuosa sobre la vida, els costums i l’economia local de la comunitat on es van escriure, però sobretot també perquè complementen i aporten un nou punt de vista –el de l’individu, no el dels grans historiadors o polítics– per conèixer els grans fets que es van viure en aquella època. I ens recorden amb insistència que van ser uns segles durant els quals es van encadenar diversos episodis bèl•lics que van arrasar el territori i amb especial violència el món pagès, que és on vivien els autors d’aquests quaderns personals.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimarts 18 de setembre

"Un documental que compta amb el testimoni exclusiu de Marta Casals Istomin, vídua del compositor"
Pau Casals va viure convençut que la música podia portar a un món millor, més fraternal i just. Un món nou que la realitat del segle més violent de la història va negar-li un cop i un altre. La lluita entre aquest ideal esperançat i aquesta realitat dolorosa va ser la vida de Pau Casals. Aviat serà el 41è aniversari de la cèlebre intervenció de Casals a les Nacions Unides, quan va rebre la Medalla de la Pau, i aquest documental, coproduït per Televisió de Catalunya i fet amb la col•laboració de la Fundació Pau Casals, la participació directa de la viuda del mestre, Marta Casals Istomin, i amb testimonis de grans músics, presenta una detallada i exhaustiva documentació que revela materials poc coneguts dels arxius personals del compositor, alguns dels quals inèdits fins ara.


Joan Salvat entrevista Jaume Boix, director del documental, qui comenta diversos aspectes de la personalitat de Pau Casals i parla de les imatges inèdites que incorpora el documental.


Dirigit per Jaume Boix. Un documental coproduït per Televisió de Catalunya i RBA Continguts Audiovisuals.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
ATENCIÓ AL CANVI DE DIA D'EMISSIÓ: ara, els dimarts.

Emissió: dimarts 11 de setembre.

Sense ficció estrena una nova temporada amb un documental que explica uns fets desconeguts.

"La història inèdita d’una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls.”
Tardor de 1711. Durant 34 dies d’autèntica agonia, el castell de Cardona va resistir un setge de més d’11.000 soldats de l’exèrcit més ben preparat del moment. Tenia un enorme potencial de guerra i els millors enginyers militars, però no va poder amb la resistència del miler d’ocupants d’una fortalesa imperfecta gràcies a l’estratègia, la previsió i la fermesa dels defensors. Aquesta duríssima batalla és, segurament, l’episodi més desconegut i més fascinant de la Guerra de Successió Espanyola.

En aquest documental, coproduït per Televisió de Catalunya i que compta amb una banda sonora feta per Jordi Savall, es donen a conèixer les claus d’un esdeveniment que va fer trontollar la credibilitat de l’exèrcit francès i va retardar tres anys la caiguda de Barcelona: Cardona era l’última plaça que s’interposava entre l’exèrcit borbònic i la capital catalana. “1711. El Setge” explica la història inèdita d’una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls.


Joan Salvat entrevista Jordi Ferrerons, director, i Dani Sala, realitzador i guionista del documental "El setge de Cardona".GALERIA D'MATGES

1711. El Setge és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Lavinia Productora, amb la col•laboració d’E2S.

» Veure més