Arxius

Estas veient: agost 2012
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El director de documentals Isaki Lacuesta ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cine de Catalunya 2012 per "la seva nova manera d'entendre el gènere documental" amb el treball "El quadern de fang".

El documental, premiat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNca), mostra la manera de treballar del pintor Miquel Barceló en la seva cabana taller de Mali. Allà ha après a pintar entre termites i escorpins, abans que la calor assequi la pintura i el vent arrossegui les teles. Barceló representa –juntament amb el coreògraf i ballarí Josef Nadj la performance "Paso doble" representada al poble de Gogolí (Mali). Miquel Barceló i Josef Nadj apareixen de darrere una gran superfície bicolor de fang tendre per barallar-s'hi, donar-hi cops, donar-hi forma i alhora deformar-la, convertint-la en una estranya representació d'un ésser viu per, finalment, acabar desapareixent a través seu.

null

El documental va estar nominat a millor llargmetratge documental als Premis Goya 2012. "Quadern de fang" és una producció de Tusitala Producciones Cinematográficas i Bord Cadre Films, amb la col•laboració de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.

Fitxa tècnica i artística
Direcció: Isaki Lacuesta
Guió: Isa Campo, Isaki Lacuesta
Producció: Luisa Matienzo
Intèrprets: Miquel Barceló, Josef Nadj, Alain Mahé, Amon Pegnere, Dolo Amassagou Dolo
Fotografia: Diego Dussel
Música: Gerard Gil

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Els oblidats dels oblidats", que mostra la situació en què es troben els malalts mentals a l'Àfrica, ha estat premiat com a millor llargmetratge en el II Festival Internacional de Cine Educatiu i Espiritual de la ciutat salmantina de Ciudad Rodrigo.

El documental ha rebut el principal guardó del festival, el de millor llargmetratge, i el premi especial Signis España. El FICEE està organitzat per l'associació Kinema Siete i en aquesta segona edició hi han participat 24 treballs de temàtica espiritual i educativa de gèneres i durades diferents.

“Els oblidats dels oblidats” és un treball de Carles Caparrós i Grègoire Ahongbonon, coproduït per Aigua Films, TVE i Chello Multicanal (Odissea), amb la col•laboració de Televisió de Catalunya i l' ICEC.

null

Sinopsi: Homes, dones i nens, encadenats, la majoria a la intempèrie, privats de menjar i agua o abandonats a les ciutats pels seus familiars... Aquesta és la situació en què es troben la majoria de malalts mentals africans, tal com reflecteix el llargmetratge. El film narra la història de milers de malalts mentals i bojos.

Altres reconeixements
El documental també ha estat seleccionat en nombrosos festivals internacionals de cine i drets humans com ara el Globians World & Culture Documentary Film - Festival de Berlín, One World International Human Rights Documentary Film Festival – Praga, a la Muestra Internacional de Cine Latino Punta del Este, Uruguai i al Festival Internacional de Cine documental de la Ciutat de Mèxic, entre d’altres. Al mes de juny es va endur el premi de televisió de la 24a edició del concurs de premsa, televisió, cartells i relats organitzat per l'ONG Mans Unides.