Arxius

Estas veient: maig 2012

27/05/2012: "Què mengem?"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 30 de maig

Què mengem amb el que mengem? És segur el que arriba a la nostra taula? Quina quantitat de productes químics, metalls pesants, antibiòtics o additius que podrien ser perjudicials per a la salut ingerim amb la nostra dieta?Vivim en una de les societats amb més abundància d’aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d’un tòxic. Però els científics alerten dels perills de l’efecte acumulatiu d’aquests tòxics que ingerim amb la dieta al llarg de la nostra vida.Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d’alimentació sense residus químics ni additius.
Mai el consumidor no havia tingut tanta informació de quina és l’alimentació més equilibrada i més adequada per a la seva salut.
Metges i campanyes promocionals ens recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què han estat tractats aquests vegetals?
Sabem la importància que té menjar peix, especialment per combatre el colesterol. Però què passa amb els metalls pesants que s’acumulen en espècies tan populars com la tonyina o el peix espasa?


» Veure més

20/05/2012: "Voluntaris"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 23 de maig

Un documental que mostra l’altra cara de la moneda i que "Sense ficció" emet
la setmana de "La Marató per la pobresa"
.
Es calcula que uns 600 mil catalans es dediquen de forma estable al voluntariat, una xifra que ha augmentat sensiblement a causa de la crisi. Segons dades de la Federació Catalana de Voluntariat Social, els últims dos anys l’augment ha estat entre el 9% i el 18% a algunes de las principals ONGs. “Voluntaris” és un documental d’una hora que segueix les vides de tretze persones que dediquen el seu temps a ajudar els altres. Narrat en format de 24 h, explica com és un dia en la vida d’aquestes persones.


Entrevista a Carles Gené, productor executiu del documental


Les càmeres de l’equip han seguit els voluntaris durant diverses jornades, cosa que ha permès captar com és el seu dia a dia, quines són les seves opinions i inquietuds, què pensa el seu entorn, o mostrar, sense interferències, quina relació tenen amb els usuaris a qui ajuden.

El documental mostra un ventall ampli de voluntaris, des de jubilats que han optat per seguir actius ajudant els altres fins a treballadors que malgrat l’horari laboral troben temps per dedicar-s’hi. Se segueix gent que és multivoluntària i col•labora amb diverses ONGs; voluntaris que abans eren usuaris del servei i han traspassat la línia; gent de diverses classes socials i motivacions i menors d’edat que fan de voluntari.

També es mostren famosos que fan tasques de voluntari, com el porter del Barça Víctor Valdés, que dedica el seu temps a diverses causes socials.

La narradora del documental és Agnès Marquès, presentadora també de la Marató per la pobresa de TV3 i Catalunya Ràdio. Amb una figura inspirada en referents com “Cielo sobre Berlín”, l’Agnès Marquès s’entrecreua amb els protagonistes i observa com és un dia en la vida dels voluntaris.

“Voluntaris” és una producció de Veranda.tv amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, Televisió de Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 16, a les 21.50

Per una banda, espionatge, repressió, extremisme. Per l’altra, descoberta del pare, dolor, ràbia, impotència.

Dues històries personals determinades de manera capital per noms de la nostra història col•lectiva: Lluís
Companys, Josep Tarradellas, la Guerra Civil, les txeques de Barcelona, l’exili, la Segona Guerra Mundial...


null

Philippe Druillet, artista polifacètic francès que va revolucionar el món del còmic els anys 70, d’una energia devastadora, d’esquerres i sense pèls a la llengua, es disposa a conèixer el passat del seu pare, mort quan ell era petit. Li ha costat anys decidir-se a fer aquest pas. Ho fa, diu, perquè la gent que hi ha patit tingui dret a
la informació que se li deu.

Tot arrenca amb el documental de TV3 “Lluís Companys, camins retrobats”, emès a l’octubre del 2000.
Durant la feina de recerca, en diferents documents, va aparèixer un nom: Victor Druillet. Un home amb un paper important, però alhora poc clar, en la repressió d’exiliats republicans a França. Calia saber-ne més coses, però no resultava senzill: els arxius francesos no donaven permís per consultar els seus dossiers.El seu fill tampoc no facilitava l’accés a uns documents que parlaven del seu pare, però també de la detenció de Lluís Companys a França, de la relació del seu pare amb el policia Pedro Urraca --que va portar Companys a Espanya--, de les seves relacions estretes amb l’ambaixada espanyola a París, de la detenció de Josep Tarradellas durant l’exili...Ja podeu veure en el nostre blog l'entrevista amb Montserrat Besses, coautora del documental.

» Veure més

04/05/2012: "The Cove"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió: dimecres 9 del maig del 2012

Oscar al Millor Documental el 2010
Premiat als Festivals de cinema de Sundance, Toronto, Tòquio, Amsterdam, Estocolm i Sydney.
Premi del Públic en 8 festivals.


“Molt impactant”. THE NEW YORK TIMES
“Una pel•lícula d’espies amb efectes terrorífics”. DAILY MIRROR


Sense ficció estrena l’aclamat “The Cove”, un documental que explica, en forma de “thriller” d’acció i aventura, com un equip d’activistes, documentalistes, experts en efectes especials i submarinistes, s’enrolen en una missió clandestina per destapar com en un indret costaner del Japó es du a terme una matança sense precedents: anualment, centenars de dofins són aniquilats per un grup de pescadors japonesos.Fent servir tècniques de gravació nocturna, aparells d’imatge i de so camuflats, i orquestrats com si es tractés d’una missió militar secreta, l’equip del documental, liderat per l’ensinistrador de dofins Richard O’Barry – que va ensinistrar el famós dofí de la sèrie “Flipper” - dóna llum a un secret amagat durant anys: la matança anual - per obtenir la carn de dofins - que es du a terme a la badia de Taiji, una població costanera del Japó que, aparentment, es caracteritza per la devoció cap a aquests animals. El resultat és aquest documental, guanyador de l’Oscar 2009 i multipremiat en nombrosos festivals, que és una barreja de periodisme d’investigació, documental mediambiental i “thriller” d’acció que ha convençut l’audiència.Un documental dirigit per Louie Psihoyos i produït per Paula DuPré Pesmen i Fisher Stevens. Guió de Mark Monroe.

http://www.thecovemovie.com/