Arxius

Estas veient: desembre 2011
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Dimecres, 4 de gener

Després de guanyar al Festival Memorimage el premi Memorial com a millor pel•lícula que aborda el tema de la recuperació de la memòria històrica i la lluita pels valors democràtics i els drets humans, a Sense ficció tornem a emetre "Jesús Monzón, el líder oblidat per la història"La increïble història d'un líder comunista que el 1940 va dirigir la invasió de la Vall d'Aran amb la idea de derrotar Franco i que va acabar com a professor d'una de les escoles de negocis més prestigioses.

Més informació del documental "Jesús Monzón, el líder oblidat de la història"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Dimecres, 28 de desembre

Un documental guanyador de més de 20 premis internacionals
El retrat d’una orquestra simfònica que lluita contra l’adversitat a la capital del Congo.


null

Dos-cents músics estan tocant l’”Oda a l’alegria”, de la Novena de Beethoven. Quan falten pocs compassos per començar l’últim moviment, es produeix un tall de corrent. Problemes com aquest són els més petits que pot tenir l’única orquestra simfònica que hi ha al Congo. Durant els quinze anys de vida de l’orquestra, els seus músics han sobreviscut a dos cops d’estat, unes quantes crisis i una guerra. Però la concentració en la música i l’esperança en un futur millor els donen força per continuar.

Aquest documental parla d’unes persones que, en una de les ciutat més caòtiques del món, fan tot el que poden per mantenir una de les empreses col•lectives humanes més complicades que existeixen: una orquestra simfònica. El documental tracta del Congo, de la gent de Kinshasa i de la força de la música.

» Veure més

16/12/2011: #ÒMNIUM50A

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimarts 20 de desembre

La història no és només un simple pas del temps, ni és tampoc una suma d’actes o d’esdeveniments, sinó que és la interpretació de tot allò que al llarg dels anys ha creat la convivència, ha donat vida a la societat civil i ha format la identitat dels pobles.

null

#OMNIUM50A és en aquest sentit la interpretació de tot allò que ha fet aquesta entitat al llarg de mig segle en defensa de la llengua i la cultura catalanes i també en l’àmbit de la conscienciació nacional i, més recentment, el debat sobiranista.El Making of del documental
nullnull

El documental dóna la paraula a tres generacions de protagonistes: la dels que van viure la postguerra, els fills de la Transició i la tercera generació de joves nascuts en plena democràcia amb propostes que ja no es queden només en l’àmbit de la reivindicació cultural. Així, si la primera tenia com a vehicle d’expressió dels sentiments la literatura i seus ídols eren els grans poetes, l’ última és habitual de concerts on es crida a favor de la independència i usa la xarxa 2.0 per propagar un discurs que recull el dret a decidir com un futur innegociable.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 14 de desembre

L’increïble èxit del model de trasplantaments d’Espanya, creat en hospitals de Catalunya, és ara una referència a països de tot el món.

Aquest documental descobreix el secret de l’èxit , un secret més humà que tècnic, un coneixement fet a base d’anys de lluita i experiència que ara s’exporta al món.

null

Amb rodatges que s’han fet durant sis mesos a l’Hospital Clínic de Barcelona i a hospitals de països tan diferents com Alemanya i l’Iran, la història se centra en el treball del Dr. Martí Manyalich, assessor de trasplantaments català. Viatja constantment pel món per ensenyar el model, tant a països en desenvolupament com a països rics i sofisticats. A Alemanya sorprèn que la taxa de trasplantaments sigui molt més baixa que a Espanya. A l’Iran, malgrat les diferències culturals, i sobretot gràcies a una doctora exalumna del Dr. Manyalic, s’està explotant l’èxit del model.En el seguiment del Dr. Manyalich s’observa el treball sensible dels seus alumnes amb les famílies, tant dels donants com dels receptors. També el seu treball als hospitals, on tracten amb una cadena d’altres metges i altres professionals per fer els trasplantaments possibles. Es demostra així que aquests metges són imprescindibles per a l’èxit. Són metges amb un paper discret, una figura poc coneguda pel públic però essencial per al model, que s’anomenen “coordinadors de trasplantaments”. Ells es fan responsables d’un moment tan delicat, on el dol d'alguns es converteix en l'esperança dels altres.


» Veure més