Arxius

Estas veient: novembre 2011

28/11/2011: "Brava, Victoria!"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 7 de desembre

Guanyador del premi del públic al Festival Memorimage 2011 de Reus

Descobrim la imatge inèdita de l’artista a traves de filmacions pròpies que es veuran per primer cop

Un documental dirigit per Maria Gorgues.

null

El 2010, cinc anys després de la mort de Victòria dels Àngels, un equip del programa Sense Ficció va tenir accés a una part de l'arxiu personal de la soprano barcelonina.

Gràcies a la Fundació Victoria de los Ángeles, que ho havia guardat en un magatzem durant aquest temps, s'havia conservat una miscel•lània de fotografies, de manuscrits i de records de la cantant. Mentre que les partitures, els vestits d'escena i l'arxiu gràfic eren sota custòdia de les institucions, aquest material, d'un valor més anecdòtic i sentimental que no pas documental, havia passat desapercebut.Un dels motius de la recerca era trobar imatges inèdites que poguessin revelar l'artista en el punt culminant de la seva trajectòria, una etapa força desconeguda pel gran públic. Tot i ser una de les figures més destacades de la lírica de la segona meitat del segle XX, no s'havia fet mai cap documental sobre Victòria dels Àngels.
Però els baguls de viatge amagaven un tresor: més d'una cinquantena de bobines de 16 i 8 mm, totalment inèdites. Bona part d'aquestes cintes les va rodar la mateixa artista que tenia una gran afició pel cine i per la fotografia.

nullnull

Dels Estats Units a Sud-àfrica, o d'Europa a Austràlia, Victòria dels Àngels va registrar el que l'envoltava. El documental "Brava, Victòria!" fa servir aquesta mirada, afegint-hi entrevistes, òperes i recitals d'arxiu de la soprano, així com entrevistes amb col•laboradors i persones del món de la lírica, per explicar la història de l'artista. "Brava, Victòria!" no és la biografia d'una diva, ni un compendi de la carrera de la soprano en clau erudita, sinó una aproximació a la dona i a la persona que va dedicar més de seixanta anys de la seva vida a la música.

A més dels films inèdits, el documental també mostra imatges pràcticament desconegudes fins ara, procedents de diversos arxius. Destaca la que, creiem, és la filmació més antiga de Victòria dels Àngels cantant, de finals dels anys quaranta.

» Veure més

27/11/2011: "Generació D"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 30 de novembre

Un documental que ens permet veure l’evolució de la vida a Catalunya a travès d’un seguit de persones entrevistades cada set anys. Una reflexió sobre el pas del temps, els canvis en la vida i en les perspectives del futur. Un treball que ens retrata el camí que va dels somnis de l'adoslescència a la realitat de les persones madures. Un documental únic i irrepetible.

null
null“Generació D” són un grup de joves que van néixer durant els últims mesos del franquisme. Els hem anomenat així perquè són la primera generació que ha crescut en democràcia.
La primera vegada que van sortir a la televisió era l'any 1989, tenien entre 15 i 17 anys. Després d'aquell primer contacte, diferents equips de TV3 hem seguit la trajectòria d'aquest grup fins al dia d'avui.Formen part d'una generació única i per aquest motiu volem saber com viuen i com veuen la vida. I, sobretot, com canvia la seva perspectiva i la seva visió amb el pas el temps. Els hem entrevistat cada set anys. Primer quan tenien quinze anys, després als vint-i-pocs, més tard als 30 i ara, quan ratllen la quarantena, els hem anat a trobar una vegada més. Com els ha anat la vida?
Han canviat molt? Pensen gaire diferent? Ja saben què volen ser quan siguin grans? Ja saben qui són?Un documental que recull algunes de les respostes dels joves, algunes de les reflexions dels grans, i el retrat d’una generació que es un reflex de tots nosaltres.


Idea original i direcció: Francesc Escribano
Realització: Xavier Baig

Una producció de Televisió de Catalunya “Sense Ficció”, amb la col.laboració de Minoria Absoluta.


» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 23 de novembre

Milionari i empresonat. Mikhail Khorodkovski és un reflex de les contradiccions de la societat russa actual. Un documental que ens obre els ulls sobre la Rússia d’avui.El cas de Mikhail Khodorkovski exemplifica el que ha passat a Rússia des de la fi del comunisme. Al documental “La Rússia de Khodorkovski” analitzem el cas d’aquest magnat rus, que es va enriquir amb la “perestroika”, que després Putin va fer empresonar i que, segons Anna Politovskaia, està cridat a ser el Mandela rus que reconvertirà el país.

Llibert Ferri, el periodista de TVC que va narrar la caiguda de l’URSS, ha tornat a Moscou per dirigir aquest documental. La seva experiència i coneixement de la temàtica li ha permès entrar en contacte amb fonts de primera mà sobre el cas, entre les quals destaca la funcionària que va destapar el cas de la manipulació governamental en el judici a Khodorkovski.» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena: dimecres 16 de novembre a les 22.25

Els misteris i secrets de la Rambla de Barcelona al descobert a través de Lluís Permanyer. L’escriptor ens acompanya en un recorregut únic i irrepetible. Descobrim una Rambla inèdita.

null

L’escriptor Lluís Permanyer ens endinsa en els secrets i misteris de la Rambla com a escenari del teatre de la complexa i variada història de Barcelona.

En “La Rambla: secrets d’un escenari”, Permanyer ens descobreix perquè aquest indret barceloní s’ha consagrat com un carrer únic al món i una veritable síntesi de la dinàmica ciutadana. Aquest documental ens mostra la Rambla com l’escenari escollit pels ciutadans per representar els grans esdeveniments de Barcelona.

Amb Ventura Pons, Joan Gaspart, Nazario i altres personatges que han viscut aquest carrer, l’escriptor ens porta a reconèixer la força del patrimoni immaterial que reflecteix l’ànima ciutadana a través de: la vida, la mort, la guerra, la diversió, el sexe i l’urbanisme.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un documental de Werner Herzog, el director de “Grizzly Man” i “Rescue Dawn”.

Aquest dimecres reemetem el documental de Werner Herzog "Trobades a la fi del món".

null

“McMurdo” està plena de somiadors professionals i d’històries meravelloses”. Werner Herzog.


Explica Werner Herzog que va veure les imatges marines d’un medi ambient d’“un altre món”, com ell mateix les ha qualificat, que un amic submarinista havia enregistrat. Les imatges revelaven un món congelat, inèdit, i Herzog va voler conèixer aquell entorn natural en persona.Així, a “Trobades a la fi del món”, el documentalista emprèn un viatge a la comunitat Antàrtica de l’Estació McMurdo, l’oficina central de la National Science Fundation i llar de centenars de persones durant l’estiu austral (l’època que va d’octubre a febrer). En el transcurs d’aquest viatge, Herzog examina la naturalesa humana i l’entorn natural, i ho fa tot superposant localitzacions d’impressió, reflexions profundes, també surrealistes, i narrant al mateix temps les experiències de biòlegs, físics, personal de manteniment i conductors de camions. Tots ells han escollit formar part d’una societat tan llunyana como ningú s’hauria pogut imaginar mai.

» Veure més