Arxius

Estas veient: octubre 2011
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El Japan Prize ha guardonat amb el Maeda Prize el documental “Comprar, llencar, comprar”, produït per TV3 i Media 3.14. El treball el va estrenar TV3 a “Sense ficció” el desembre del 2010.

El treball també està nominat al Prix Europa (categoria de documental) que se celebra fins el 29 d'octubre a Berlin.

null

Sinopsi

Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per “matar” un producte? Com s’ho van fer dos artistes de Nova York per iniciar una revolta que va aconseguir allargar la vida de tres milions d’iPods? I què té tot això a veure amb l’Obsolescència Programada?

L’Obsolescència Programada és l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928, una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: “Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis”. I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
null


El proper 9 de novembre comença a Reus el festival dedicat als documentals fets amb imatges d’arxiu. En l’edició d’enguany, els documentals “Brava Victòria”, que s’estrenarà aviat al “Sense ficció”, i “Jesús Monzón, el líder oblidat de la història”, que vam poder veure al nostre programa abans de l’estiu, participaran en la secció oficial del certamen, on competeixen amb dotze films de tot el món.

null

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Últim capítol. Adéu Nicaragua”,coproduït per Televisió de Catalunya i l’SVT, la televisió sueca, ha guanyat el “premi al millor documental internacional” en el prestigiós festival que se celebra anualment a Mèxic.

null


Peter Törbiornsson, el director d’aquest documental, indaga, vint-i-cinc anys després, sobre el primer atemptat que es va fer en una roda de premsa a Nicaragua. Set persones, tres d’elles periodistes, van morir en l’atemptat i vint-i-dues més van patir ferides greus que els deixarien seqüeles físiques i traumes per a tota la vida. Törbiornsson hi era present com a corresponsal de la televisió sueca, i, de fet, sense saber-ho, havia ajudat l’autor material de l’atemptat a entrar al local on Edén Pastora, líder de la Contra nicaragüenca, finançada per la CIA, es dirigia als mitjans.

No es podia imaginar llavors que els seus “amics”, els sandinistes, l’havien utilitzat per cometre una massacre entre els seus col•legues i contra ell mateix. "L'últim capítol. Adéu Nicaragua" es podrà veure properament a Sense ficció.

També ha tingut una menció especial del jurat, en la categoria de millor documental per a televisió,: "Tornar a Nadia". Una producció de Batabat coproduïda per Televisió de Catalunya, TVE i RAI.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on tantes vegades va actuar, ha estat l'escenari de l'estrena de "Brava Victòria". És un documental sobre la vida de Victòria dels Àngels, amb el fil conductor de les filmacions fetes per ella mateixa als múltiples viatges que va fer arreu del món. Es podrà veure pels volts de Nadal, al programa "Sense ficció", de TV3.

null

El 2010, cinc anys després de la mort de Victòria dels Àngels, un equip del programa Sense Ficció va tenir accés a una part de l'arxiu personal de la soprano barcelonina.

Gràcies a la Fundació Victoria de los Ángeles, que ho havia guardat en un magatzem durant aquest temps, s'havia conservat una miscel•lània de fotografies, de manuscrits i de records de la cantant. Mentre que les partitures, els vestits d'escena i l'arxiu gràfic eren sota custòdia de les institucions, aquest material, d'un valor més anecdòtic i sentimental que no pas documental, havia passat desapercebut.

Una producció de TVC (Sense Ficció), TVE i Cromosoma
Amb la col•laboració de l'ICIC i la Fundació Victoria de los Ángeles