Arxius

Estas veient: octubre 2011
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Guanyador Premi Especial del Jurat IDFA Amsterdam

Res pot estar més lluny de la intenció artística que la mala gravació d’una càmera de vigilància manipulada per agents secrets en una presó de “la guerra contra el terrorisme”. Els autors han volgut apropiar-se del material per recontextualitzar-lo en una obra cinematogràfica.

nullnull

Sense ficció presenta un documental que es basa en la gravació d’una càmera de vigilància de la presó de Guantánamo que enregistra la trobada entre un equip d’agents canadencs i un jove detingut allà. El vídeo secret, de set hores de durada, va fer-se públic pels tribunals canadencs i és el punt de partida d’aquest documental, que revela la intensitat dramàtica, el joc del gat i la rata, d’un interrogatori que va durar quatre dies. Mantenint l’estil d’una pantalla de vigilància, el documental analitza els aspectes polítics, legals i científics d’un diàleg d’elevada càrrega emocional amb el jove Omar Khadr, de nacionalitat canadenca i el presoner més jove detingut sense càrrecs pel govern dels Estats Units.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Tomás Alcoverro fa 40 anys que cobreix l’Orient Mitjà per al diari “La Vanguardia”. S'ha convertit en el degà dels mitjans espanyols en aquesta part del planeta. El documental que presenta “Sense ficció”, rodat a Beirut i al Caire, és un relat sobre l'experiència vital i professional d'aquest veterà periodista que analitza, des de la seva llarga trajectòria, les actuals revoltes àrabs, l'evolució del periodisme (del tèlex al Facebook) i la distància que separa l’Orient de l’Occident.

null


Al Líban, Tomás Alcoverro es troba amb vells amics de professió, com el britànic David Hirst, excorresponsal del diari britànic “The Guardian”, el libanès Nagib Khazzaka i la també periodista i escriptora Maruja Torres. A les opinions del seus col•legues s’afegeixen les de l’economista, historiador i exministre de Finances libanès Georges Corm.
“Mai havia hagut de treballar tant”, afirma Alcoverro, que als seus 70 anys ha de fer front a un gran desafiament: explicar als seus lectors la primavera àrab, un esdeveniment que defineix com a “sorprenent i del tot inesperat”.
» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Després de la Conferència de Pau celebrada aquesta setmana al País Basc, hem cregut convenient reemetre aquest documental que vam estrenar el mes de febrer passat. “Pluja seca” revela la influència de mediadors internacionals en la construcció d’una nova oportunitat de pau al País Basc.
El documental previst per avui "4 dies a Guantánamo" l'emetrem molt aviat.


"A Irlanda, s’anomenen pluja seca les gotes d’aigua que s’evaporen abans d’arribar a calar. A penes és perceptible. Sents que et toca i desapareix sense deixar rastre. En això consisteix la mediació.”


“Pluja seca” és un documental que mostra els processos de pau fets a l’ombra per part d’un grup de mediadors que han acabat sent determinants en l’anunci de treva fet per ETA el 10 de gener.Dirigit per Gorka Espiau. Una producció de TV3 amb la col·laboració de Baleuko

PER MÉS INFORMACIÓ, CLIQUEU AQUÍ
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 12 d'octubre.

Un documental amb un punt de vista privilegiat de l'últim dia al millor restaurant del món


null

El 30 de juliol de 2011, elBulli -guanyador durant cinc edicions del guardó a millor restaurant del món- va tancar les seves portes per convertir-se, el 2014, en Fundació. El seu xef, Ferran Adrià, va servir un últim i espectacular sopar, acompanyat dels qui avui són els millors xefs del món i que en els darrers anys han passat a elBulli; René Redzepi (Noma), Joan Roca (El Celler de Can Roca), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Grand Achat (Alinea), Massimo Bottura (Osteria Francescana) i José Andrés (Think Food Group). Junts, van formar la millor “brigada” de la història de la cuina i van preparar l'últim menú, que es va cloure amb un últim plat, el préssec Melba, en homenatge al pare de la cuina moderna, Auguste Escoffier."elBulli, l'últim vals" és un exclusiu documental que narra tots els detalls sobre l'últim dia del restaurant elBulli i ens descobreix, a través d'una entrevista íntima, com el seu principal protagonista, Ferran Adrià, va viure aquesta experiència.

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col•laboració de Visual 13 i Minoria Absoluta.