L’Acadèmia de Televisió ha premiat el documental “Comprar, llençar, comprar”, coproduït per TV3, en la cerimònia de lliurament dels seus Premis Anuals, que han arribat a l’edició XIII.


El documental “Comprar, llençar, comprar”, emès aquesta temporada al "Sense ficció", s'ha emportat el premi a "Millor programa documental" atorgat per l'Acadèmia de Televisió. El documental parla de l’Obsolescència Programada, l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928, una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: “Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis.” I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

Cosima Dannoritzer, directora del documental i Joan Úbeda, productor executiu, amb el guardó.


Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d’arxiu molt poc conegudes, “Comprar, llençar, comprar” relata la fascinant història de l’Obsolescència Programada des dels seus orígens cap al 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres.

Aquest és el tercer premi que aconsegueix el documental, que també ha estat guardonat amb el premi al Millor Documental de Ciència i Tecnologia al Festival Internacional de Documentals de Guangzhou (Xina) i amb la Menció Especial del Jurat al Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient de Barcelona (FICMA 2011).

"Comprar, llençar, comprar" és una coproducció de TV3 i Media 3.14, TVE, Arte France i Article Z, amb el suport de l'ICIC i MEDIA.