Arxius

Estas veient: juny 2011
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 29 de juny.

Sense ficció dedica aquesta nit a les revoltes àrabs, moviments d’arrel democràtica inesperats que estan sacsejant el món àrab i la Mediterrània i que intenten posar fi a règims autoritaris. Els dos documentals que presenta Sense ficció, “La revolta de Bengasi” i “Vés-te’n, diari de la plaça Tahrir”, ens mostren com van començar les revoltes de Líbia i d’Egipte; com en el primer cas s’ha originat una guerra civil que ha tingut la implicació d’Occident i com, en el segon, es va propiciar la caiguda del president, Hosni Mubarak.

null


VÉS-TE'N DIARI DE LA PLAÇA TAHRIR


Joan Salvat ha conversat amb el periodista Xavier Mas de Xaxàs, que va estar cobrint informativament el conflicte de Líbia, i amb Marc Almodóvar, autor de “Vés-te’n, diari de la plaça Tahrir”. Podeu veure l'entrevista a continuació.

» Veure més

20/06/2011: "Xoc Vital"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 22 de juny

Sense ficció aborda en aquest treball una de les qüestions de salut pública més preocupants al món occidental: la mort sobtada cardíaca. La mort sobtada s’emporta cada any la vida de 400.000 persones a Europa. Deu vegades més que els accidents de trànsit. Aquesta epidèmia silenciosa ataca inesperadament qualsevol persona, en qualsevol lloc i en qualsevol moment: de sobte, la víctima perd el coneixement perquè el cor no pot bombejar sang al cervell i, en pocs minuts, deixa d’existir.

null

Amb els mitjans actuals, avui només es recupera entre el 2 i el 5 per cent de les víctimes. Però l’evidència científica ha demostrat –als Estats Units, al Japó i també en alguns llocs d’Europa- que és possible arribar a salvar-ne més del 25%, és a dir, cada any es podria evitar que 100.000 famílies es trunquessin abans d’hora. El sistema per aconseguir-ho no és nou, però encara és desconegut i incipient entre nosaltres: s’anomenen programes de desfibril•lació precoç o accés públic als desfibril•ladors.

El director de "Xoc vital", Francesc Romero, ha estat al plató del "Sense ficció" per parlar del documental. Entre d'altres qüestions, Romero ha explicat que a Europa hi ha diversitat pel que fa a la regulació dels desfibril·ladors i ha manifestat la necessitat d'unificar criteris per tal de consensuar una norma europea en la matèria.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 15 de juny.

Un documental que inclou el testimoni de Jorge Semprún
en la que ha estat l’última entrevista concedida per l’escriptor abans de morir.
Entre el 1967 i el 1973, Jesús Monzón, un home que ronda la seixantena, irromp com a brillant professor i director d’escoles de negoci a l’IPADE de Mèxic, l’IESE de Barcelona i l’IBEDE de Palma. És reconegut per la seva capacitat de treball i lideratge per un sector empresarial que desconeix el seu passat o en coneix només fragments. Tanmateix, ell no amaga una biografia tan turbulenta com apassionant, tan inquietant com increïble. Però qui és aquest Jesús Monzón?
Sense ficció presenta un documental d’investigació sobre la peripècia vital del líder republicà Jesús Monzón, artífex, entre altres, de la invasió de la Vall d’Aran el 1944 per un contingent de prop de 4.000 guerrillers en el marc de l’“operació Reconquesta d’Espanya”. Un treball que també incorpora el testimoni de Jorge Semprún en la que ha estat l’última entrevista concedida per l’escriptor abans de la seva mort el 7 de juny.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 8 de juny.

Sense ficció presenta "L'aventura del Romànic", una història que, de la mà del periodista Josep Cuní - director i presentador d’aquest documental- descobreix els secrets d'un segle de recuperació d'un art genuïnament català. Ens aquests cent anys, les obres del romànic català han viscut una autèntica peripècia en què no hi ha faltat de res: robatoris, vendes clandestines, espoli i exili que són el retrat d'un segle convuls a Catalunya en què l'art va patir les seves conseqüències. Testimonis inèdits ens expliquen aquest periple farcit d'anècdotes i fets que mostren la tenacitat d'uns per preservar l'art propi del país i la cobdícia d'altres per fer-se amb un tresor. En resum, un documental que ens porta de Barcelona als Pirineus, passant per NY i Boston, camins imprevisibles que troben resposta en aquests 60 minuts de metratge.

null

El 22 de novembre del 2010 es van commemorar els 10 anys de la proclamació de les esglésies de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat, per part de la Unesco. Al mateix temps, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), acollidor de la col•lecció d’art romànic més important del món, celebrava els 75 anys d’existència, partint de la inauguració del Palau Nacional l’any 1929.

La coincidència de les efemèrides assenyalades amb l’oportunitat de difondre encara més l’origen de la col•lecció del Romànic del MNAC, és la base d’aquest documental que estrena Sense ficció sobre l’art Romànic de Catalunya. El documental fa una especial incidència en el seu origen i en les complexes “aventures” que han marcat la seva història.

Des d’adquisicions de col•leccionistes fins a vendes a l’estranger passant per l’espoli i els tèrbols moviments que durant una època es van moure darrere d’un aparent interès per l’art. Tot això, seguint els recorreguts no sempre plàcids d’uns tresors artístics medievals fins arribar al seu descans en els museus que ara els acullen.

Dirigit i presentat per Josep Cuní.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
REEMISSIÓ: dissabte al vespre pel 33

null

Atenent les vostres peticions, volem recordar-vos que aquest dissabte al vespre i pel 33, podreu veure la reemissió de "Bicicleta, cullera, poma". Com cada dissabte, reemetem el "Sense ficció" que hem estrenat el dimecres. En aquesta ocasió, podreu tornar a veure el documental de Carles Bosch, que ha estat líder d'audiència aquest dimecres amb 600.000 espectadors de mitjana i una quota del 20,9, el dissabte 4 de juny a les 20:05 pel 33.

I també per satèl·lit

"Bicicleta, cullera, poma" també s'emetrà per TV3CAT aquest dissabte 4 de juny a les 22.20 i també a les 04.00 per als espectadors que segueixen TV3CAT des d'Amèrica.