Arxius

Estas veient: abril 2011

25/04/2011: "Ciutadà Escarré"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 4 de maig.

Sense ficció proposa fer un recorregut vital per la figura de l’Abat Escarré a través dels testimonis de persones representatives de la cultura, la societat, la política i l’església catalanes. Tots ells parlen de les diferents dimensions del Pare Escarré: el monjo, l’abat i l’home públic."El documental treu imatges que s'han vist molt poc"

El director del documental, Jordi Marcos, ha estat al plató del "Sense ficció" i ha explicat que l'abat de Montserrat va esdevenir una figura contradictòria perquè, tot i creure inicialment en el règim franquista, més tard va arribar a denunciar-lo al diari "Le Monde". Marcos també ha parlat de les dificultats de recuperar tots els testimonis que apareixen en el documental i que van conèixer l'Abat Escarré i ha destacat la difícil tasca de recuperar imatges d'arxiu poc mostrades fins ara.Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
El pròxim dimecres dia 20 d'abril no hi haurà "Sense ficció" degut a la programació esportiva especial que es farà amb motiu de la final de la Copa del Rei entre el F.C. Barcelona i el R. Madrid. Ben aviat, però, us oferirem la informació del documental del pròxim dia 27, "Ciutadà Escarré", un recorregut vital per la figura de l’Abat Escarré a través dels testimonis de persones representatives de la cultura, la societat, la política i l’església catalanes. Tots ells parlaran de les diferents dimensions del Pare Escarré: el monjo, l’abat i l’home públic.

nullnull

"Ciutadà Escarré". DIMECRES 27 D'ABRIL PER TV3.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 13 d'abril.

Un atemptat motiva la reconstrucció dels fets: la història d’una publicació que construirà el retrat dels convulsos primers anys de la Transició.
El 20 de setembre del 1977, la revista satírica El Papus va patir un atemptat amb bomba que va matar una persona. Des del seu naixement, aquesta publicació es va guanyar tant lectors -280.000 exemplars de tirada- com enemics. La seva línia editorial basada a ridiculitzar els pilars del postfranquisme, com la policia, els militars, els jutges, l’església i els franquistes, li va costar un seguit de pressions.
Javier Fernández de Castro, el pare del director del documental, formava part del consell de redacció i era allà el dia de l’atemptat. El record d’aquest fet ha impulsat David Fernández de Castro, que en aquell moment tenia 8 anys, a fer aquest documental que presenta Sense ficció. Aquest treball ha tingut accés a la causa de judici del “cas Papus” i, amb l’ajut d’un advocat especialitzat, ha pogut reconstruir les nombroses irregularitats judicials i la deficient investigació policial que van envoltar els fets.
Gent de l’entorn de la publicació -dibuixants com Òscar Nebreda i periodistes com Antonio Franco i Joan de Sagarra – parlen de la publicació i dels problemes que van patir amb la justícia, de les amenaces rebudes i, finalment, de l’atemptat.

"Encara no estan tancades les ferides"
David Fernández de Castro, director del documental i fill d'un dels protagonistes, ha conversat amb nosaltres al plató del Sense ficció. Fernández de Castro ha explicat que les principals dificultats per fer el documental han estat els entrebancs que han posat algunes fonts per accedir al material i ala informació. El director també ha dit que el documental li ha permès reviure la transició, una part de la Historia que, segons l'autor, encara "ha deixat moltes qüestions sense resoldre".

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 6 d'abril.

Nominat a l’Oscar al Millor Documental (2010)
Premi especial del Jurat a l’IDFA (2010)


Sense ficció presenta un documental que estableix els precedents del cas Wikileaks i del seu impulsor, Julian Assange.


null

L’any 1967, Daniel Ellsberg, analista polític dels Departaments de Defensa i d’Estat, rep l’encàrrec per part del secretari de Defensa, Robert McNamara, d’investigar a fons la implicació nord-americana en la Guerra del Vietnam. Anys més tard, el 1971, els Estats Units continuen immersos en la guerra. El president Richard Nixon abusa del poder des de la seva oficina, ignorant els desitjos de la població, del congrés i dels tribunals: promet la pau mentre planifica i construeix una guerra sense final aparent. Llavors, Daniel Ellsberg afronta una decisió crucial. Fruit de la investigació encarregada per McNamara, ha conegut una trama de decisions equivocades, de dobles discursos i de mentides intencionades que revelen que la guerra del Vietnam ha estat una guerra bruta basada en la mentida i en l’engany.

null


Armat amb 7.000 pàgines de documents reservats, decideix filtrar la veritat sobre la guerra del Vietnam al diari New York Times. D’aquesta manera, Daniel Ellsberg s’arrisca a passar-se la vida a la presó, acusat d’espionatge, per posar fi la guerra que ell mateix va contribuir a impulsar.
Aquest documental, narrat com un thriller polític, és una història fascinant sobre com la decisió d’un sol home va provocar el cas Watergate, la renúncia de Richard Nixon a la presidència i la fi de la guerra del Vietnam.

Dirigit per Judith Ehrlich i Rick Goldsmith.

Veure la nota de premsa del documental.