El dia 23 de març es va fer l’acte de descoberta d’una placa amb el nom de “Platja del Somorrostro. Barri de barraques (c. 1875 – 1966)”. D’aquesta manera es fa visible la recuperació del nom de Somorrostro per a un tram de la platja de Barcelona, entre l’hospital del Mar i el moll de la Marina. El nom és oficial després de ser aprovat per la Ponència del Nomenclàtor i el districte de Ciutat Vella i de la signatura del decret per l’alcalde. Jordi Hereu va presidir l’acte i Julia Aceituno va descobrir la placa. Entre el públic hi havia moltes persones que van viure als diversos barris de barraques de Barcelona, que hi van treballar com a voluntaris i assistents socials i també molts dels que han donat suport a la petició ciutadana que ho ha fet possible.

Julia Aceituno descobreix la placa en presència de les autoritats i del públic assistent.

La recuperació del nom que havia tingut la platja durant més d’un segle té el seu origen en el testimoni de Julia Aceituno al final del reportatge “Barraques. L’altra ciutat” del 30 minuts i del documental del Sense ficció “Barraques. La ciutat oblidada”, dels reporters Sara Grimal i Alonso Carnicer. Julia Aceituno expressava la satisfacció de viure finalment en un habitatge digne després d’haver passat molts anys en el barri de barraques del Somorrostro i després en un dels molts habitatges de mala qualitat i amb greus dèficits que es van construir a la perifèria de Barcelona per resoldre el problema del barraquisme a la ciutat. Caminant amb el seu germà per la platja, prop del Port Olímpic, lamentava que s’hagués perdut completament la memòria del barri del Somorrostro, on unes 15.000 persones malvivien, cap a l’any 1954, en 2.400 fràgils barraques, entre les fàbriques i el mar, i també el dels anys del barraquisme a Barcelona, una experiència compartida per unes 100.000 persones que van arribar a representar un 7 per cent de la població de la ciutat.
Al final del Sense ficció la Julia deia això:
Julia Aceituno: “No quieren recordar que aquí estuvo el Somorrostro. Pues estuvo. Y estuvo bastantes años, de penuria, de dolor...
José Aceituno: “No, no hay ni un letrero que ponga Somorrostro…”
Julia Aceituno: “Lo que echo en falta es que hay carteles que pone: ‘Avenida Icaria’, ‘Bogatell’… ¿Y el Somorrostro, dónde lo han dejado? Porque allí estuvo el Somorrostro. Quieran o no quieran, estuvo allí el Somorrostro. Que pasamos mucha necesidad, mucha miseria, aguantamos mucho. Yo voy a escribir una carta al Ayuntamiento y se lo voy a solicitar, que pongan que allí estuvo el Somorrostro. Porque es como un homenaje para todos los que vivimos allí. No ya por nosotros, sino por todos. Porque nos lo merecemos, creo yo.”

Més informació al 3cat24.cat
Accés a la nota de premsa sencera en PDF

» Veure més