Arxius

Estas veient: març 2011
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 30 de març.

Un documental sobre l’atemptat d’ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic,
dirigit pel periodista Albert Om.


Sense ficció estrena aquest documental amb motiu del vintè aniversari de l’atemptat d’ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, que va causar la mort de nou persones, entre les quals hi havia cinc menors d’edat. Aquest és l’atemptat més sagnant que ha fet mai ETA en una ciutat tan petita i una de les accions de la banda terrorista amb una càrrega simbòlica molt potent: ETA atemptant contra la Guàrdia Civil al cor de Catalunya."ETA a la ciutat dels sants. Un atemptat al cor de Catalunya", està dirigit pel periodista Albert Om que, a més, narra els fets en primera persona. El 29 de maig del 1991, quan va haver-hi l’atemptat, Om era el subdirector del diari “El 9 Nou”, que tenia la redacció a 150 metres de la caserna. Així, va viure els fets molt de prop. Va ser un dels primers periodistes que van arribar a la caserna, instants després de l’explosió. Ara, vint anys després, Albert Om torna a Vic per trencar el silenci d’una ciutat que, després d’abocar-se en l’ajuda a les víctimes, va desar els fets al calaix de la memòria. A continuació, podeu veure l'entrevista que ha fet Joan Salvat a Albert Om.Aquest documental aconsegueix, per primera vegada, que Vic parli en veu alta de les conseqüències polítiques que va tenir aquell atemptat i del llarg silenci que el va seguir.

Veure la nota de premsa del documental.

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 23 de març.

Un retrat sobre un dels jutges més famosos i polèmics d'Espanya l’any en què, probablement, seurà al banc dels acusats.
Baltasar Garzón està pendent de ser jutjat en el que serà un procés internacionalment polèmic. El jutge més famós a dins i fora d’Espanya està acusat d’anar en contra de la llei per investigar els crims del franquisme. També el Suprem ha acceptat dos casos més: sobre ell pesen acusacions sobre els seus mètodes per perseguir la corrupció - en el “cas Gürtel” - i sobre les seves finances.

Després de 22 anys a l’Audiència Nacional i un historial ple dels casos més polèmics i pioners, seurà al banc dels acusats no solament un home que ha estat al centre de la vida pública de l’Espanya de les últimes dues dècades, sinó també un model de jutge que posa a prova la justícia espanyola. Aquest fet marcarà un moment definitiu per ell i serà un repte per a la justícia espanyola, sota l’atenta mirada de mitjans de comunicació i juristes de tot el món.

Aquest documental, que segueix Garzón a la Haia, l’Argentina, Colòmbia, el Regne Unit i Espanya, explica la historia del jutge, amb el seu testimoni, i amb les veus dels seus defensors i dels seus detractors, en un moment definitiu de la seva carrera. Justin Webster, director de "Garzón, judici al jutge", ha estat al plató del nostre programa per parlar del seu documental.Un documental dirigit per Justin Webster.

Veure la nota de premsa del documental.

11/03/2011: "Videocràcia"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 16 de març.

“Vídeocràcia és el poder de la imatge en la societat” - Wikipedia.org


Seleccionat per la Mostra de Venècia del 2009
Selecció oficial Festival de Cinema Internacional de Toronto 2009


null


Sense ficció emet "Videocràcia" un documental que no es podrà veure a cap televisió italiana perquè ha aixecat una enorme polseguera. És una crítica demolidora al món del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, que el pròxim mes d'abril haurà d’anar als jutjats per diverses raons.

En una videocràcia, la clau del poder és la imatge. A Itàlia, un sol home ha aconseguit el domini de la imatge durant tres dècades consecutives. Primer com a magnat de la televisió i després com a president del Govern, Silvio Berlusconi ha creat un sistema perfecte de televisió que fica en un mateix sac l’entreteniment i la política. Com no ho ha fet mai ningú, ha influït en els continguts de la televisió comercial a Itàlia. Els seus canals de televisió, coneguts per l’exposició reiterada de noies gairebé nues, són vistos per molts com un mirall dels seus gustos i personalitat propis.


"Totes les televisions italianes van decidir no emetre el documental"
Erik Gandini, autor del documental i d'altres treballs reconeguts com "Sacrifici", "Surplus" o "Gitmo", ha estat al plató del Sense ficció per explicar-nos com ha viscut el periple de "Videocràcia", censurat a totes les televisions italianes - la televisió pública, la RAI, inclosa - però que ha tingut un gran ressò en els cinemes i en la circulació per la xarxa. Aquí podeu gaudir amb l'entrevista a un dels joves realitzadors més actius i amb més futur d'Europa.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Estrena, dimecres 9 de març

Sense ficció ens acosta a la figura de l’extraordinari doctor Moisès Broggi, Creu de Sant Jordi l’any 1981, guardonat per la Generalitat de Catalunya el 2008 amb la medalla d’Or i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística en reconeixement a “la seva dilatada i prestigiosa carrera com a cirurgià i el seu compromís ètic i social". Més enllà dels premis, el documental aprofundeix justament en aquesta dimensió ètica, que ha anat construint i acumulant al llarg dels més de cent anys de la seva vida.
A través d’un recorregut autobiogràfic, el documental retrata l’ànima del Doctor Moisès Broggi, cirurgià i científic que anteposa la bondat a la intel•ligència, els valors ètics a la raó. Per a ell, la ment és un instrument per aconseguir els valors de pau i harmonia que busca l’ésser humà, i la ciència un instrument meravellós tan sols si és guiada per l’ètica.

La intenció del documental és desvetllar la dimensió ètica que el Dr. Moisès Broggi ha anat construint i acumulant al llarg de la seva vida. Una dimensió que en definitiva constitueix el seu veritable llegat cap a nosaltres, més enllà dels reconeixements oficials, i el seu tarannà com a figura pública. L'envergadura del personatge i la seva fascinant peripècia vital marquen definitivament el dispositiu narratiu del projecte, que no deixa de ser una biografia explicada de manera cronològica.
Marta Batlle, directora de "Dr. Moisès Broggi: Ciència Ètica", ha explicat tot el que ha significat per ella fer un retrat documental del doctor Broggi, el qual ha participat activament en l'elaboració del documental.

Veure nota de premsa del documental