Arxius

Estas veient: gener 2011
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 2 de febrer a les 21:50

Centenars de persones han denunciat la “desaparició” del seu fill acabat de néixer als anys 60 i 70. Podria ser vostè un d’aquells nens robats?

Dels autors d’“Els nens perduts del franquisme”, un documental que prova com el règim va permetre l’apropiació de nens i les adopcions irregulars.
Nadons que “morien” en el part, mares adoptives que simulaven l’embaràs amb un coixí, nens “a la carta” per 200.000 ptes, partides de naixement falsificades... Pràctiques habituals als anys 60 i 70 que ara denuncien centenars d’afectats.

nullnull

Para los que nos visitáis de fuera de Catalunya, aquí teneis la versión en castellano del documentalVeure la nota de premsa del documental.

» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 26 de gener.Sense ficció proposa entrar en un lloc on, per primera vegada, s’ha donat accés a les càmeres: la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. En aquest documental coneixerem com funciona un dels llocs més importants on s’imparteix justícia. La ciutat aplega bona part dels jutjats que, des de sempre, havien estat disseminats per diferents edificis. Demandants, demandats, jutges, fiscals, presoners, mossos d’esquadra, testimonis, tot un món complex, el de la justícia, i una nova ciutat on diàriament hi van uns deu mil ciutadans amb algun problema per resoldre.Natàlia Centelles i Uri Garcia, directors del documental "La Ciutat de la Justícia" ens han explicat que, amb aquest treball, tenen la vocació que la justícia al nostre país s'entengui una mica millor i confessen que, el fet de no tenir "gaire idea del llenguatge jurídic", els ha permès aproximar-se al complex de la Ciutat de la Justícia des del punt de vista d'un ciutadà que no hi ha estat mai i no en coneix el funcionament.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 19 de gener.

Un documental que revela des de dins els secrets dels moviments ultraconservadors que han posat Barack Obama contra les cordes.


null

Des del Tea Party, passant pels ciutadans que es mostren contraris a la reforma sanitària o a creure que existeix realment el canvi climàtic, s’ha demostrat que els sectors més conservadors dels Estats Units s'han rebel•lat en contra del programa d'Obama. Però es tracta de moviments espontanis, nascuts des de la base, d’iniciatives ciutadanes? O són, com s’anomenen als Estats Units, un exemple d’"astroturfing"? És a dir, una creació de falsos moviments dissenyats per posar missatges corporatius en boca de ciutadans aparentment independents? Mogut per la curiositat per descobrir-ho, el documentalista Taki Oldham decideix investigar-ho infiltrant-se al cor d’aquests moviments, tot emprenent un viatge que el portarà a recórrer, durant un mes, sis estats: el cor del “somni americà”. D’aquesta manera, Oldham acabarà descobrint durant el viatge exemples d’“astroturfing”, comesos a una escala molt més gran del que podia haver-se imaginat; casos que amenacen, no només la salut de la democràcia nord-americana, sinó també la dels seus ciutadans i del planeta en conjunt.

"Molta gent encara no ha paït un president afroamericà"Antoni Bassas, corresponsal de TV3 a Washington, ha conversat amb nosaltres i ens ha parlat del Tea Party, moviment que ha vist créixer des que ocupa la corresponsalia. El periodista també ens ha comentat els punts calents de la política nord-americana, que passa per un moment d'auge dels sectors conservadors i de càstig per a la figura del president demòcrata, Barack Obama.

Veure la nota de premsa del documental.

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dimecres 12 de gener.

Dues guerres.
Dos bàndols.
Dues famílies.
Dues morts.
Un home.
GARBO, l’home que va salvar el món.


null


Guanyador del Goya 2010 a la millor pel•lícula documental.
Guanyador dels Premis Gaudí ( IIa edició) a la millor pel•lícula documental i al millor guió original.


Sense ficció canvia de dia d’emissió i ho fa presentant la història del “millor actor del món”, de l’home que va aconseguir enganyar el Tercer Reich: Joan Pujol, conegut com a “Garbo”. El documental, narrat com un thriller, presenta “una història d’herois i d’espies, de secrets i de mentides, de memòria i d’oblit”, com diu el seu autor, Edmon Roch. Fet a partir de fragments de pel•lícules de Hollywood, material d’arxiu i entrevistes – el periodista Xavier Vinader, l’expert en Intel•ligència i novel•lista Nigel West o la comtessa de Romanones, entre d’altres - “Garbo” explica la veritable història de l’agent doble més important del segle XX, de l’home que va fer creure als nazis que el desembarcament de Normandia era un engany i que el veritable desembarcament dels aliats es faria al Pas-de-Calais.
En resum, després del seu bon recorregut per sales de cinema, arriba a la televisió el retrat d’un home singular i que representa el debut en la direcció del seu autor, Edmon Roch.

"Sabia que teníem una història extraordinària entre mans"Edmon Roch ha estat al plató del "Sense ficció" per a explicar-nos com va conèixer la història de Joan Pujol i com ha estat el procés de creació del seu aclamat documental, que ha durat gairebé cinc anys.

Veure la nota de premsa del documental.Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 6 de gener.

“Què passa quan una família jove deixa de consumir productes derivats del petroli durant tot un any?”
Un documental sobre el canvi climàtic que mostra com els dolents de la pel•lícula no són les indústries i les empreses sinó nosaltres mateixos.


null


El documental, protagonitzat per la família del director John Webster, mostra com en l’essència de la imminent catàstrofe climàtica hi ha els petits errors que tots i cadascun de nosaltres cometem cada dia. Tot allò que fem i que també deixem de fer. Jonh Webster, director del documental, convenç la seva dona i els seus dos fills perquè tota la família comenci un període de “desintoxicació o de celibat del petroli” durant tot un any, però sense abandonar el seu estil de vida de família de classe mitjana. L’experiència es convertirà en tragicomèdia i la família Webster acabarà qüestionant els seus valors, posant a prova la força de voluntat i, en última instància, la seva felicitat en un documental que pren l’estructura d’un receptari per donar, en tretze receptes, consells per tothom per minimitzar l’impacte del canvi climàtic.

Veure la nota de premsa del documental.