Arxius

Estas veient: desembre 2010
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 30 de desembre.

null

Sense ficció presenta un documental sobre la vida de la cantautora Joan Baez. Amb arxius inèdits de les actuacions de Joan Baez, el documental també inclou imatges històriques, com la seva visita al Vietnam i les imatges d’arxiu de Martin Luther King visitant-la a la presó, després que la cantant protestés contra la guerra del Vietnam. “Joan Baez, el so més dolç” aprofita el seguiment de la cantant durant un dels seus últims tours mundials per parlar-hi i oferir-nos un relat únic dels aspectes més íntims de la seva vida. Amb el testimoni de David Crosby, Bob Dylan, David Harris – exmarit de Baez-, el reverend Jesse Jackson i d’altres personatges propers a la seva figura, el documental representa un accés sense precedents a una de les veus de protesta d’aquest segle.

Veure la nota de premsa del documental.

21/12/2010: "Sergio"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió: Dijous, 23 de desembre

Guanyador millor edició del Festival de Sundance
“Imatges d’arxiu impactants i un accés destacable [...]” - Revista “Variety”


null

Sense ficció presenta un documental que relata la història d’un home vinculat a les Nacions Unides. Una mena de barreja entre James Bond i Robert Kennedy, un home d’acció però també un home partidari de la reflexió. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per la Defensa dels Drets Humans, Sergio Vieira de Mello, podria arribar als llocs més perillosos, seduir els criminals de guerra més temibles i, d’alguna manera, protegir també les vides de centenars de personatges anònims i corrents als quals ell va dedicar la seva vida. I llavors va arribar una trucada: s’havia desencadenat una altra crisi i, de nou, Sergio era l’home idoni per a la tasca.
» Veure més

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Emissió: Dijous 16 de desembre.

Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per “matar” un producte? Com s’ho van fer dos artistes de Nova York per iniciar una revolta que va aconseguir allargar la vida de tres milions d’iPods? I què té tot això a veure amb l’Obsolescència Programada?

null

L’Obsolescència Programada és l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928 una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: “Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis.” I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d’arxiu molt poc conegudes, COMPRAR, LLENÇAR, COMPRAR relata la fascinant història de l’Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres.Cosima Dannoritzer, directora del documental, ha visitat el plató del "Sense ficció" per a parlar-nos d'aquest documental i comentar les dificultats que ha hagut de vèncer pel camí per a dur-lo a terme.


Una producció de Televisió de Catalunya, Media 3.14, Article Z, Arte, TVE. Amb el suport del programa MEDI. En col·laboració amb NRK, Tore Tomter, Carina Bordevich, RTBF, Claire Colart, SBS-TV Australia, Mark Atkins, Andrew Golding, TG4, Micheal O’ Meallaigh, Télévision Suisse Romande (TSR), Unité des Films Documentaires, Irène Challand / Gaspard Lamunière, YLE, Jenny Westergård. Amb el suport de Programme MEDIA Plus de la Communauté Européenne

06/12/2010: "Rosita"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 9 de desembre.

La difícil situació d’una nena embarassada de 9 anys que, desencadena una batalla per saber a quina vida cal donar preferència.

Participant del Silverdocs Documentary Festival i del Hot Springs Documentary Film Festival


null

Quan una nena nicaragüenca de nou anys es queda embarassada com a conseqüència d’una violació, els seus pares –una parella de camperols que treballa a Costa Rica– intenten desesperadament trobar una justificació terapèutica per tal que la seva única filla pugui avortar. La seva lluita els porta a enfrontar-se amb els governs de Nicaragua –un país on gairebé el 40% de la població és menor de 14 anys- i de Costa Rica, amb la classe mèdica i amb l’Església Catòlica, a més de convertir-los en uns fugitius. La seva història agafarà relleu internacional i acabarà acaparant l’atenció dels mitjans de comunicació de gairebé tot el món, que l’acabaran convertint en una causa a la qual s’hi sumarà gent de tots els països.

"La decisió d'avortar sempre ha de ser de la dona"Sílvia Aldavert, cap dels programes de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, ens ha parlat del documental "Rosita" i ha explicat que la redacció de la nova Llei de l'avortament a Espanya ha estat fortament condicionada pel sector eclesiàstic.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 2 de desembre.

“La història d’un país és també la història dels seus estudiants.”
Sense ficció estrena “Estudiants per la llibertat”, un documental que presenta la crònica històrica i sentimental del moviment estudiantil de lluita per les llibertats dels universitaris durant la dictadura franquista. El documental narra, cronològicament, des del final de la Guerra Civil i fins a les primeres eleccions democràtiques, com van ser els antecedents del moviment estudiantil, la manera com el franquisme va perdre la universitat, els anys de la revolta i el moment de represa democràtica.

“Estudiants per la llibertat” és un documental que es tracta des d'una doble vessant: la dels fets històrics, amb noms i cognoms, documents històrics i testimonis d'historiadors, i la dels fets anònims, de totes aquelles persones que van participar en aquesta lluita i que no apareixen ni apareixeran mai en els llibres d'història.

Veure la nota de premsa del documental.