Arxius

Estas veient: novembre 2010
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Adéu, Nicaragua” ha guanyat el Giraldillo d’or a la millor pel•lícula documental del Festival de Cinema Europeu de Sevilla. El jurat, que ha remarcat la qualitat de les obres que s’han presentat aquest any al festival, ha destacat d’“Adéu, Nicaragua” que és una pel•lícula que s’enfronta a preguntes com ara la culpa, la veritat i el remordiment, i que ho fa amb amb valentia, honestedat i un fort compromís personal. El suec Peter Torbiörnsson, director i protagonista del documental, va ser l’encarregat de recollir el premi.

El director Peter Torbiörnsson


El punt de partida d’“Adéu, Nicaragua” és l’atemptat, en plena conferència de premsa contra el líder sandinista Eden Pastora, el maig del 1984 a La Penca, a Costa Rica. El resultat van ser dos periodistes i un soldat morts instantàniament i un altre periodista que va morir dies després. Diverses persones més van resultar ferides i encara pateixen les conseqüències de l’atemptat. Un dels periodistes que hi va assistir, Peter Torbiörnsson, torna als llocs dels fets vint anys després. Torbiörnsson té un fort sentiment de culpa i al mateix temps també vol descobrir la cara d’aquells que podrien haver estat els autors de l’atemptat, que no va estar mai reivindicat, i els vol forçar a revelar les motivacions que van tenir per fer-lo.

“Adéu, Nicaragua” ha estat coproduït pel departament de documentals de TVC, per SVT, la televisió sueca, per la productora catalana Playtime i per Eden Films. El documental es presentarà oficialment a l’IDFA, a Amsterdam, d’aquí uns dies.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Barcelona recordarà els seus barris de barraques. L'alcalde de la capital catalana, Jordi Hereu, ha anunciat que en breu es recuperarà el nom de Somorrostro per a un tram de la platja de la Barceloneta, entre l'actual Hospital del Mar i el port Olímpic, on durant un segle hi va haver un important barri de barraques. Es tracta d'un reclamat homenatge a totes les persones que van viure en condicions molt dures en aquests nuclis. La seva experiència forma part de la història de Barcelona.

Una altra de les mesures que posarà en marxa el consistori serà senyalitzar la ubicació dels barris de barraques del Somorrostro, Montjuïc, el Carmel i la Perona, així com altres ubicacions emblemàtiques del barraquisme, com el Camp de la Bota, Poblenou i Can Tunis, entre altres. Aquestes barriades van ocupar els espais on ara hi ha, per exemple, el Jardí Botànic, el port Olímpic, la Nova Icària o el Fòrum. La majoria van desaparèixer pels Jocs Olímpics.

L'Ajuntament de la capital catalana ha estat sensible a la iniciativa ciutadana que ha volgut homenatjar els habitants de les barraques, que van viure en condicions molt dures, que van lluitar per millorar-les i que van contribuir alhora al desenvolupament de la ciutat. La iniciativa compta amb el suport de 77 entitats socials i culturals, i més de 800 persones de diversos àmbits professionals.

Julia Aceituno entre Alonso Carnicer i Sara Grimal

Julia Aceituno, una de les protagonistes de "Barraques. La ciutat oblidada" que reclamava en el documental recuperar el nom del Somorrostro, acompanyada dels periodistes i autors del documental, Alonso Carnicer i Sara Grimal.

Aquest reconeixement sorgeix, inicialment, del reportatge "Barraques. L'altra ciutat" del programa "30 minuts" i fet per Alonso Carnicer i Sara Grimal, que va recuperar una part oblidada de la història de Barcelona. A partir d'aquest treball es va fer el documental "Barraques. La ciutat oblidada", que va ser estrenat al Sense ficció i que ha recollit diverses distincions des de la seva estrena.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El proper dissabte dia 13 de novembre "Barraques. La ciutat oblidada" es projectarà a Olot en una jornada que forma part de la Mostra Internacional de Documentals "olot.doc". Aquesta jornada, que es dóna a conèixer com a "dia.doc", presentarà treballs documentals que tenen els moviments migratoris com a argument comú. La intenció dels organitzadors és poder viure de ben a prop les experiències i les vivències d’aquells que han hagut de fer el “viatge” de l’emigració per diversos motius.A les sis de la tarda es projectarà el documental “Barraques. La ciutat oblidada” dels directors Alonco Carnicer i Sara Grimal. A dos quarts de vuit, tindrà lloc el debat amb l’historiador Vicente Moreno Cullell, membre del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, el director Juan Carlos Iniesta i la productora de documentals Graziela Schaievitch. A més, també hi intervindrà un testimoni, que explicarà les seves vivències personals al voltant del tema. Els actes tindran lloc als Catòlics d’Olot. Les entrades es podran adquirir a les taquilles del centre mitja hora abans de la projecció.

L’Associació Cultural olot.doc, organitzadora de la Mostra Internacional de Documentals "olot.doc" des de fa cinc anys, està formada per un seguit de ciutadans, l’objectiu de la qual és dona a conèixer i difondre a tota la població el gènere del documental, la seva història i realitat actual.