Arxius

Estas veient: novembre 2010
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 25 de novembre.

“El capitalisme és la nostra manera de viure, la màxima expressió de l'economia de mercat. La premsa el venera gairebé com si fos un déu, tot i que, de vegades, té efectes nociu.”


null

Sense ficció presenta un j’accuse càustic dirigit a la comunitat de Wall Street. "El saqueig. El delicte del nostre temps" també és un dels treballs que revelen de manera més clara les raons que hi ha darrere del desastre econòmic que ens ha acabat afectant a tots.

El documental arranca amb l’empresonament de Bernard Madoff, la maniobra del qual va implicar embutxacar-se més de 65 mil milions de dòlars fruit d’una estafa que es va definir com a “piramidal”. Plunder argumenta que el delicte comès per uns pocs individus va desviar el focus d’atenció de la veritable història: la intenció criminal de les institucions més respectades del món financer de beneficiar-se dels préstecs fraudulents d’alt risc, també coneguts com subprime.

El documental ofereix el testimoni d’aquells que coneixen la veritable història: banquers, economistes respectats, experts que disposen d’informació privilegiada, periodistes i, fins i tot, condemnats per “delictes de coll blanc”, com és el cas de Sam Antar, que revela algunes d’aquestes pràctiques deliberadament deshonestes.

"L'especulació forma part de l'essència del sistema capitalista"Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona, ha conversat amb nosaltres sobre el documental i també ens ha donat el seu punt de vista sobre la crisi financera. Hortalà ha remarcat que, tot i que les institucions financeres són una part essencial del sistema econòmic, cal lluitar contra les pràctiques abusives. Segons el president de la Borsa de Barcelona, això només es pot aconseguir en el marc d'una regulació internacional global que, ara per ara, no existeix.


Veure la nota de premsa del documental.

19/11/2010: "Katanga business"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 18 de novembre.

Una al•legoria sobre la globalització explicada a partir d’una província africana que ha tingut la mala sort de ser massa rica en recursos naturals.


null

Sense ficció emet un documental, seleccionat a nombrosos festivals, que explica com la província de Katanga, al sud-est de la República Democràtica del Congo, és una de les àrees més importants i prominents del món pel que fa als recursos miners. S’hi extreu, principalment, coure i cobalt, però també urani i altres minerals dels anomenats “estratègics”. La població de Katanga, no obstant això, continua vivint en una situació d’extrema pobresa mentre que les multinacionals proliferen per totes bandes. Actualment, s’estan excavant noves mines arreu de la província per explotar aquests recursos essencials i donar-los sortida tan aviat com sigui possible. L’objectiu? Facilitar el desenvolupament tecnològic dels països occidentals i asiàtics. Els minerals extrets en aquest nou “Dorado” són, la majoria, exportats de manera il•legal, sobretot, cap a la Xina, un país que escasseja pel que fa a matèries primeres.


"Jo, de vegades, poso la càmera a la ferida"Hem viatjat a Lieja per conversar amb el documentalista Thierry Michel, director de "Katanga Business". Després d'haver realitzat nombrosos i reconeguts documentals sobre el Congo, entre els quals destaquen "Mobutu, rei del Zaire" i "Congo River", Michel va voler acostar-se de nou a la realitat d'aquest país per a rodar un documental "sobre l'economia al Congo, però no per economistes". En aquesta entrevista, Michel ens explica com va viure tot el procés de creació de "Katanga Business", ens revela el seu mètode de treball i ens relata com ha viscut, en la pròpia pell, la manca de llibertat d'expressió en un país com el Congo.

Veure la nota de premsa del documental.

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 11 de novembre.

Del productor guanyador d’un Oscar per “One day in september”.


null

Sense ficció presenta un documental que mescla dramatitzacions, imatges reals i animació. El protagonista és un arxiver que viu en un món devastat l’any 2055. Allà revisa arxius corresponents a dècades anteriors i es pregunta: “Per què no vam posar fi al canvi climàtic quan en vam tenir l’oportunitat?”.

Aquest és el punt de partida - un plantejament de ficció que ens fa l’actor Pete Postlethwaite (En el nom del pare, Sospitosos habituals) – d’un treball militant que ens explica les greus conseqüències del canvi climàtic a través d’imatges d’arxiu que cobreixen des dels anys 50 fins entrat el segle XXI i de testimonis reals. Un guia de muntanya que ha viscut en primera persona el desgel de les glaceres alpines, una nigeriana que ha de pescar a les aigües infestades per una petroliera o una refugiada iraquiana són alguns dels personatges que apareixen en la història per explicar-nos fins a quin punt el món va camí de la devastació si no fem el possible per posar-hi fre.


"L'única manera de frenar el canvi climàtic és amb un compromís internacional"Són paraules d'Aida Vila, responsable del programa contra el canvi climàtic de Greenpeace, que ha estat al Sense ficció per a parlar del documental i també per a oferir-nos l'estat de la qüestió del gran canvi mediambiental que estem vivint.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
EMISSIÓ: dijous 4 de novembre.

El repte de com completar la Sagrada Família explicat pels arquitectes i artesans
que fa anys qye treballen intentant descobrir els secrets de l’obra de Gaudí.


null
AQUEST DOCUMENTAL NO ESTÀ DISPONIBLE PER AL VISIONAT ON LINE.

Pocs dies abans que Benet XVI consagri el monument més visitat i també més polèmic de Barcelona, la Sagrada Família, Sense ficció emet un documental que mostra com s’ha traslladat a la realitat una de les creacions més sofisticades de l’arquitecte Antoni Gaudí. De la mà dels arquitectes que han agafat el relleu als deixebles de Gaudí, aquest treball recorre les instal•lacions del temple i ens descobreix com s’han resolt els interrogants matemàtics que, sobre paper, havia deixat Gaudí per a la construcció d’un dels edificis arquitectònicament més rellevants i de més llarga construcció de Catalunya.

Veure la nota de premsa del documental.