Arxius

Estas veient: setembre 2010
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El pròxim divendres dia 1 d'octubre el documental "Bicicleta, cullera, poma", estrenat al Festival de Sant Sebastià, arriba als cinemes.

null


Aquestes són totes les sales on es projectarà el documental:

Barcelona: CINES VERDI (en català) i CINES ALEXANDRA (en català)
Terrassa: CINEMES CATALUNYA (en català)
Manresa: BAGES MULTICINE (en català)
Vic: MULTICINE SUCRE (en català)
Sabadell: MULTICINE IMPERIAL (en català)
Tarragona: MULTICINE OCINE LES GAVARRES (en català)
Girona: CINEMA TRUFFAUT (en català)
Lleida: ESPAI FUNATIC (en català)
Mallorca: CINE AUGUSTA
Vilanova i la Geltrú: BOSC CINEMA (en català)
L'Hospitalet: FILMAX GRAN VÍA (en català)
Madrid: CINES VERDI i CINES PRINCESA
Sant Sebastià: CINES PRÍNCIPE i ANTIGUO BERRI CINES
Las Palmas: MULTICINE MONOPOL
Saragossa: CINES ARAGONIA


I a partir del 8 D'OCTUBRE DEL 2010, es podrà veure en les següents sales:

Granada: CINES CENTRO
València: CINES BABEL
Valladolid: CINE CASABLANCA


Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El programa "Karakia" torna aquesta tardor amb noves històries i amb un nou format.

null


Entre el febrer del 2001 i el gener del 2009, “Karakia” va produir 96 capítols agrupats pels països de procedència dels protagonistes. Es tractava de fer visible una realitat canviant al nostre país i d'acostar els espectadors, a través de la cuina, als nous veïns arribats a Catalunya de tots els racons del planeta. Aquest plantejament continua ara amb algunes variants. Cada un dels capítols nous té la mateixa durada d'aquestes últimes temporades, però les històries ja no s'agrupen en comunitats d'origen com fins ara.

Els 35 minuts que dura cada programa es divideixen en dues parts diferents culturalment i gastronòmicament. Així, un capítol que comença parlant sobre la vida i les receptes de la Lilia, una moldava que viu als Pallaresos, pot continuar a la segona part amb les vivències i els plats de l'Elmira, que va arribar del Kazakhstan per instal·lar-se a Vic.Aquest canvi de format permet als autors enriquir el contingut dedicant més temps a cada personatge, gairebé el doble que fins ara i, també, posar l'accent en l'origen regional del protagonista. A partir d'ara es parlarà de costums, tradicions i gastronomia propis no ja d'un país en general, sinó d'una zona geogràfica concreta amb els seus productes característics i amb receptes encara més casolanes i familiars. Així, seguint l'exemple anterior, "Karakia" s'acostarà a plats com el borş scāsut típic de la regió d'Orhei, a l'est de Moldàvia; o els manti d'Alma-Ata, al sud del Kazakhstan.

En aquesta nova etapa, “Karakia” aprofundeix en els valors de l'intercanvi cultural i el de la integració dels nouvinguts al país d'acollida. Les persones que aquest any obren les portes de casa seva tornen a donar la doble oportunitat de continuar parlant i reflexionant sobre la tolerància al mateix temps que s'enriqueix la nostra cultura i gastronomia.

Els nous capítols, a més d’haver estat rodats en el format panoràmic 16:9, que Televisió de Catalunya ha implantat en totes les seves noves produccions, comptaran amb el suport d’una nova pàgina web, més dinàmica i participativa. La nova versió de www.karakia.cat, que entrarà en funcionament a meitats d’octubre, presenta com a element destacat un mapa interactiu que permetrà accedir a tota la informació relativa als protagonistes (dades, receptes, vídeos...) a partir del seu lloc de procedència.


Estrena: 5 d’octubre de 2010
Capítols: 16
Durada: 35'
Format d’emissió: 16:9
Direcció i realització: Josep Mulet
Producció: Alba Casals-Potrony
Guió: Josep Mulet / Marina Reyes
Imatge: Jordi Xampeny

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El dimarts 21 de setembre es va estrenar al nou teatre Artèria la primera sessió del cicle de docu-fòrums que organitzen Televisió de Catalunya i el Club de cultura TR3SC amb la projecció del documental “El meu molino”. El col·loqui posterior a la projecció va comptar amb les aportacions d’en Lluís Permanyer, periodista i director del documental, de Merche Mar, ex vedette de “El molino”, d’en Ricard Ardèvol, un dels propietaris del teatre barceloní, i dels gairebé 70 socis que van assistir a la projecció.

nullnull

La propera sessió estarà dedicada al documental que ha produït Televisió de Catalunya sobre el bar “Heliogàbal”, bressol de molts artistes catalans actuals.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'Àrea de documentals de Televisió de Catalunya ha tingut representació en el 6è Fòrum de la Coproducció, organitzat per IBAIA, l'Associació de Productores Audiovisuals Independients del País Basc. Aquí podeu llegir la informació que ha sortit publicada al Diari oficial del Festival de Cinema de Sant Sebastià.Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "El fill de son pare", emès al "Sense ficció" la temporada passada, ha estat nominat per competir en la categoria "TV Iris" dels Prix Europa 2010. En total han estat 543 els treballs presentats al premi, procedents de 35 països europeus. Segons l'organització, aquest fet mostra que Europa és un dels continents més productius pel que fa al sector de l'audiovisual i on es tracta una gran diversitat de temes i d'estils de producció.

null


Els premis de la categoria "TV Iris" s'entregaran a Berlin entre el 20 i el 22 d'octubre.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Com ja us anunciàvem en aquest blog fa unes setmanes, els protagonistes de la sèrie “Sèniors” es van reunir el passat 28 de juliol en un restaurant a prop de Solsona per conèixer-se entre ells. La trobada, organitzada pel “sènior” Albert Roma, participant del capítol “Amor als 65”, va aconseguir reunir en un temps rècord – tan sols dos mesos de preparació – gairebé tots els participants de la sèrie que va emetre el 33 abans de l’estiu; protagonistes que van arribar acompanyats de família i amics. Alguns dels avis i àvies van fer un esforç per acudir a la trobada anant-hi des del Pallars Sobirà, des de l'Alt Empordà o des de la Terra Alta.

Tots els assistents a la trobada.

La trobada va consistir, principalment, en un dinar tot i que els assistents també van poder visitar una exposició “temporal” amb fotografies de cadascun dels capítols de la sèrie. Al final de la celebració i després del brindis, un grup dels participants va cantar "L'Himne del Jubilat”, creat per l'ocasió i que reivindica i defensa el paper de la gent gran en la societat actual.

Una part dels participants a la trobada canta "L'Himne del Jubilat"


La intenció dels organitzadors és que aquesta trobada es repeteixi cada any en una comarca diferent de Catalunya. Felicitats per la iniciativa!
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Ja podeu veure la galeria d'imatges d'"Anatomia d'un Rei". Es tracta d'una sèrie de fotografies que van fer els membres de l'equip durant els diferents rodatges del documental. Esperem que us agradi!

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La iniciativa permetrà que els socis del club de cultura TR3SC puguin veure els treballs més destacats dels diferents programes que formen part de l’àrea de documentals de Televisió de Catalunya, abans que siguin emesos. A banda de la projecció, les sessions comptaran amb alguns dels protagonistes destacats de cada documental, que després del visionat obriran un espai de debat al voltant de la temàtica escollida.

El 21 de setembre al cafè del teatre Artèria Paral•lel, i per iniciar el cicle, s’ha programat el documental “El meu molino”, que narra la història del mític teatre barceloní i que comptarà amb la presència de Lluís Permanyer, que n’ha estat un dels fils conductors.

null

El Club TR3SC es va engegar el 23 d’abril del 2006 i ja té més de 32.000 socis i una presència permanent als mitjans de comunicació, que inclou espais a TV3, Canal 33, Catalunya Ràdio, iCat fm i El Periódico, juntament amb una revista bimestral i una plataforma de comunicació en xarxa.Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Significativa i inusitada presència de documentals amb participació de Televisió de Catalunya a la 58ena edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià. A banda de “Bicicleta, cullera, poma”, el nou treball de Carles Bosch, una valenta aproximació a la malaltia de l’Alzheimer que té com a protagonista Pasqual Maragall, participarà, fora de competició, a la Secció Oficial, han estat seleccionades oficialment: “Guest”, dirigida per José Luís Guerín, que serà present a la Secció Zabaltegi - Especials; “Fake Orgasm” de Jo Sol; “Maria i jo” de Félix Fernández de Castro; “Esquivar i pegar” d’Adán Aliaga i Juanjo Giménez i “La terra habitada” drigida per Anna Sanmartí, que es projectaran a la Secció “Made in Spain”.

Guest”, el darrer treball del prestigiós director català José Luís Guerín (“En la ciudad de Silvia”, “En construcción”...), té la forma d’un quadern de viatge en què som testimonis de les diverses trobades, retrats i petits esdeveniments que marquen els dies passats a Vancouver, La Havana, Jerusalem..., en el llarg pelegrinatge que ha de dur-lo d’una edició del Festival de Venècia a la següent. “Guest” és una producció de Versus Entertainment que ha comptat amb la participació de Televisió de Catalunya.

"Guest": Imatge de noies a l'Havana


La Secció “Made in Spain” del Festival de Cine de Sant Sebastià és una mostra panoràmica del cine produït a Espanya al llarg de l’any i compta amb la presencia tant de pel·lícules de ficció com documentals. D’entre els 19 títols que s’hi projectaran destaquen quatre produccions de no ficció en què ha participat Televisió de Catalunya: “Fake Orgasm” de Jo Sol; “Maria i Jo”, de Félix Fernández de Castro; “Esquivar i pegar”, d’Adán Aliaga i Juanjo Jiménez i “La terra habitada”, d’Anna Sanmartí.

Fake Orgasm”, premiada amb la Biznaga de Plata a la Millor Pel·lícula dins la Secció Zonazine del passat Festival de Cine de Málaga, posa en qüestió els nostres prejudicis i els dogmes al voltant del sexe i la identitat i ho fa de la mà de Lazlo Pearlman, un artista conceptual nord-americà que transforma el que en aparença no sembla ser altra cosa que una divertida reflexió sobre les mentides en la nostra vida sexual en un discurs intens sobre les teories de gènere i la permanent evolució de la nostra identitat. Jo Sol ja va participar al Festival de Sant Sebastià l’any 2005 en què va presentar la seva pel·lícula “El taxista ful”. “Fake Orgasm” és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Zip Films.

"Fake Orgasm": Lazlo Pearlman


A “Maria i jo” Félix Fernández de Castro ens mostra el viatge de Barcelona a Canàries que emprenen un pare i la seva filla per a passar-hi unes vacances. El pare és el conegut dibuixant de còmics i il·lustrador Miguel Gallardo i la seva filla és la Maria, una noia de 14 anys que pateix autisme i a qui encanta fer llistes de gent, la sorra de la platja, els dibuixos amb els que el seu pare s’hi comunica i els banys a la piscina. El documental és una adaptació de la novel·la gràfica del mateix títol que va ser guardonada amb el Premio Nacional del Cómic 2008. “Maria i jo” és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Bausan Films, Televisió Espanyola i la Fundació Orange, amb la participació de Canal+.

"Maria i jo": En Miguel i la Maria a la piscina


Adán Aliaga (“La casa de mi abuela”, present a “Made in Spain” l’any 2005) i Juanjo Giménez fan, a “Esquivar i pegar”, el retrat d’un boxejador dels nostres dies: Benito Eufemia. En llibertat condicional després de passar-se 9 anys a la presó, en Benito s’entrena frenèticament al gimnàs Ter del barri del Clot de Barcelona sota la direcció de tot un supervivent de l’època daurada de la boxa a la ciutat, l’Alfons Goya. El seu repte, un combat amb Mandy Boukaly, un nigerià de 2 metres, que el pot fer avançar alguns graons en el rànking dels pesos semipesats a Espanya. Aquesta història de passió per la boxa té el seu punt culminant el dia del combat presenciat per 1000 espectadors. “Esquivar i pegar” és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Nadir Films i Jaibo Films.

"Esquivar i pegar": Benito combatent


Finalment, “La terra habitada”, un recorregut per Mongòlia, òpera prima de l’Anna Sanmartí. Després del seu pas amb èxit de públic pel Festival de Rotterdam i de la seva exhibició a Nyon (Suïssa) i a Mieres (Astúries, on va ser guardonat) aquesta introspecció poètica en l’estepa mongola arriba a Sant Sebastià després d’haver estat emesa al programa “El documental” del 33 del passat mes d’abril. És una coproducció de Televisió de Catalunya amb Estudi Playtime.

"La terra habitada": Pare i filla a la tenda
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La presentació prèvia d’”Anatomia d’un Rei”, la peça que obrirà la nova temporada de “Sense ficció”, va tenir lloc ahir, a les 20.00, al Museu d’Història de Catalunya. Hi van intervenir Agustí Alcoberro, director del museu; Josep Rovira, guionista i director de la producció; Mònica Terribas, directora de TVC; Enric Marín, president de la CCMA, i Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.

null

Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya, va obrir l’acte de presentació. Alcoberro va afirmar que “la recerca endegada al voltant del panteó reial de Santes Creus ha estat molt important pel museu” i “ha permès coordinar científics i tècnics de formacions inicials molt diverses, i liderar un projecte únic que se situa a l’avantguarda de la recerca en història i patrimoni històric d’Europa”. El director va afegir: “La recerca ens ha permès créixer com a professionals i com a institució, ens ha prestigiat i ha assenyalat una línia de treball i una pauta que hauran de tenir continuïtat en els pròxims anys”.

Josep Rovira, guionista i director d’”Anatomia d’un Rei”, va explicar que, a banda de fer “una crònica de la realitat, dels fets” de la descoberta i l’estudi de les despulles del rei Pere el Gran, el documental pretén reflectir també “les emocions” que van viure els equips d’experts durant aquesta recerca. Segons Rovira, un “segon fil” de la producció és “descobrir la imatge del rei” mitjançant la reconstrucció en 3D. TV3 mantindrà la incògnita sobre el rostre de Pere el Gran fins a l’estrena d’”Anatomia d’un Rei”, aquest diumenge. “[El documental] s’hauria pogut fer per a gent avesada als temes històrics [...] o científics, però vam voler que arribés a més gent”, va assegurar Rovira.

Josep Rovira, director del documental, durant el seu parlament.


Per altra banda, Mònica Terribas, directora de TVC, va afirmar que “qualsevol país normal es preocupa per com han viscut i han mort els seus reis”, i que és convenient que “la televisió pública es preocupi per descobrir aquest patrimoni”. Per tant, segons Terribas, TV3 “no només té l’oportunitat, sinó l’obligació” de fer productes com “Anatomia d’un Rei”, en assumpció d’aquest paper “patrimonial” de la televisió pública. Els catalans “poden estar orgullosos com a ciutadans del Departament de Documentals de TVC”, va concloure la directora.

Un producte popular, però fet amb rigor

També va intervenir en l’acte Enric Marín, director de la CCMA, que va exposar que “una cultura nacional potent té memòria històrica popular”, i que aquesta “es construeix des de l’audiovisual”. En aquest sentit, Marín va qualificar “Anatomia d’un Rei” de “producte modèlic”, ja que es tracta d’un “producte popular, per a públics amplis, però amb rigor”. El director de la CCMA va acabar la seva intervenció lloant “la funció de televisió pública nacional amb vocació de servei públic” de TV3.

Abans de la projecció del documental, va cloure els parlaments de presentació Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. Tresserras va afirmar que “res és més apassionant, divertit i espectacular” que els continguts de divulgació cultural i científica ben elaborats, i va convidar tots els ciutadans a veure “Anatomia d’un Rei”.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Camp d'Argelers", coproduït per Televisió de Catalunya i emès al Sense ficció, ha estat nominat per competir en la categoria de millor documental per a televisió en la que serà la cinquena edició del Festival Internacional de Cinema Documental de la Ciutat de Mèxic (DOCSDF), que se celebrarà a la capital mexicana del 21 al 31 d'octubre del 2010.

null


El documental explica què va significar realment el camp de concentració francès per a uns cent mil republicans catalans i espanyols que fugien del franquisme. “Camp d’Argelers” recull el testimoni de les persones que ho van viure i, recreant les situacions que no mostren les imatges d’arxiu, el documental narra la vida diària dels refugiats fins que finalment són enviats a altres camps el setembre del 1941 i Argelers és clausurat.

“Camp d’Argelers” és una coproducció de Televisió de Catalunya, Utòpic i Kalimago Films amb la participació de France Télévisions, Regió Languedoc-Rosselló, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Mairie d'Argelès-sur-Mer i la Diputació de Girona.