Arxius

Estas veient: setembre 2010
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un documental que, de la mà d’experts, intenta trobar solucions al problema de l’atur a Catalunya i Espanya.


EMISSIÓ: dijous 30 de setembre.4.645.500 va ser la xifra més alta de persones aturades registrades a Espanya ara fa uns mesos. Segons l’última enquesta de població activa, l’índex d’atur de l’estat espanyol és del 20%, que és el doble de la mitjana europea. A Catalunya se situa al 18%, amb una tendència molt similar a la de la resta de l’Estat. “Sense ficció” presenta un treball que intenta destapar algunes incògnites al voltant del problema de l’atur. La realitat és que, des dels anys setanta fins ara, en cada crisi que hi ha hagut, l’atur a l’estat espanyol ha arribat a xifres semblants, sempre al voltant del doble que als països del seu entorn, és a dir, a les més altes de l’OCDE.Albert Closas, director del programa "Valor afegit", ha conversat amb Joan Salvat i ha comentat les diverses vies per millorar l'economia espanyola que proposa el documental.

Veure la nota de premsa del documental.

20/09/2010: "El meu Molino"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un relat en primera persona sobre un dels locals més emblemàtics de Barcelona.


EMISSIÓ: dijous 23 de setembre.Sense ficció presenta una història inoblidable, la del cafè concert, amb gairebé tota seguretat, més antic d’Europa: El Molino. El periodista Lluís Permanyer explica com aquest local va ser viscut com un espai de llibertat en plena dictadura del franquisme. Un lloc apassionant on la transgressió, de signe ben divers, era possible, tot i que la censura, amb una vigilància extrema no coneguda fins llavors, va caure com una llosa amenaçadora. Enmig de l’aïllament internacional, la sala del Paral•lel es va convertir en un espai de trobada de celebritats tan diverses com Dalí, Miró, Cugat, Fellini…

El documental compta amb el testimoni de personatges estretament vinculats amb El Molino, com Lita Claver “La Maña”, Merche Mar, Carmen de Lirio i Amparo Moreno.Joan Salvat ha conversat amb Kim Manresa, fotoperiodista que, fa 20 anys, va publicar un llibre fotogràfic sobre el Molino, del qual algunes de les fotos apareixen al documental.

Veure la nota de premsa del documental.


13/09/2010: "Cop al Banc Central"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un document que relata, amb la veu de protagonistes entrevistats en exclusiva, les 36 hores d’angoixa, tensió i incertesa que es van viure durant un dels atracaments més espectaculars de la història recent de Catalunya.


EMISSIÓ: dijous 16 de setembre.L’atracament més gran a un banc del nostre passat recent es va fer el 23 de maig del 1981, al cap de tres mesos del Cop d’Estat del 23F. Qui eren els atracadors? Què volien? Qui va planificar l’assalt?

Han passat trenta anys de l’atracament i seguim fent-nos les mateixes preguntes. Qui eren? Hi havia algú més darrere el grup d’atracadors? “Cop al Banc Central” dóna resposta a aquests interrogants i relata com van ser les 36 hores que es van viure a Barcelona quan un grup d’onze atracadors va retenir 263 ostatges a l’edifici del Banc Central de la Plaça Catalunya de Barcelona.

A través de les veus dels protagonistes, i sobretot, a través de la veu de José Juan Martínez Gómez àlies “El Rubio,” líder del grup d’atracadors, que fins ara no havia fet mai declaracions públiques sobre el cas, el documental explica de forma lineal tots els esdeveniments que van envoltar aquest assalt i que van convertir la seu del Banc Central en el centre polític i militar d’Espanya durant dos dies.Neus Sala, directora del documental, ens ha explicat al plató del "Sense ficció" com va contactar amb "El Rubio"a més de comentar-nos altres aspectes del rodatge del documental i dels testimonis que hi apareixen.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció

Un documental que explica l’enigma de la mort del monarca més valerós de la corona catalanoaragonesa.

Arqueologia, art, medicina forense, genètica, enginyeria, antropologia, restauració i moltes altres disciplines participant alhora en un ambiciós projecte científic.

Dirigit pel periodista Josep Rovira, nominat als Emmy amb “Cinema Dalí” i autor també de “Querida Dª Elena” i la sèrie “Material sensible”.EMISSIÓ ESPECIAL: diumenge 12 de setembre.“Dels reis medievals s’ha escrit molta història i les seves gestes han donat peu a grans llegendes.
Però malgrat haver-hi tanta literatura a penes se sap com eren físicament ni quin rostre tenien.
La ciència ens durà ara a fer un viatge de set segles enrere per aclarir les incògnites que envolten la vida del rei Pere II anomenat el Gran, mort prematurament amb només 45 anys la matinada de l’onze de novembre de 1285.”

Així comença el documental “Anatomia d’un Rei”, que es presenta com un doble viatge al llarg de tot el procés que s’ha seguit durant l’obertura, extracció i posterior estudi de les despulles reials de Pere el Gran, però també com un repàs a la història d’un dels monarques més importants de la corona catalanoaragonesa.Un equip de Televisió de Catalunya ha seguit dia a dia, al llarg de vuit mesos, tots els treballs fets per un nombrós grup d’especialistes dirigits des del Museu d’Història de Catalunya amb la voluntat de treure les millors i més emocionants imatges resultants de l’obertura d’una tomba, ubicada al Monestir de Santes Creus, que guardava un cos enterrat set segles enrere i el seu trasllat posterior a un centre d’investigació.

El documental mostra, des d'un punt de vista privilegiat pel que fa a l'accés, imatges exclusives de la descoberta que es combinen amb el testimoni d'experts, amb seqüències en 3D i amb recreacions històriques fetes amb actors i figurants. Tots aquests elements es combinen per oferir-nos un treball únic que ens aproxima al misteri de la vida i la mort d'un dels monarques catalans més emblemàtics.

Al nostre blog, i en exclusiva, el vídeo de com es va fer una de les seqüències del documental.D'estrena, i en exclusiva al blog del "Sense ficció", us oferim un clip sobre la recreació del setge de Montesa. Pere el Gran havia rebut en herència del seu pare Jaume I nous territoris acabats de conquerir cap al sud en terres sarraïnes. Però aquest domini s’havia de consolidar amb viatges incessants i amb freqüents enfrontaments bèl•lics. Segons les cròniques, un dels més importants va ser el del setge al castell de Montesa, l’últim que faltava per controlar a la frontera.

Al rodatge hi van intervenir actors de les companyies medievalistes Excalibur i Alma Cubrae. La seva feina va ser supervisada i coordinada per l'equip del documental i també pels serveis artístics de Televisió de Catalunya. El rodatge, que es va fer durant 3 dies, també va comptar amb el suport i la col·laboració de bona part dels habitants de Montesa.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció


Joan Salvat, director de l'àrea de Documentals i també director del "Sense ficció", ens fa un avanç de la temporada i ens explica, en aquest vídeo que han fet els companys del 3alacarta, quins seran els pròxims documentals que veurem al "Sense ficció". En aquest blog anireu tenint informació actualitzada d'aquests i també dels altres documentals que podreu veure durant aquesta temporada.