Arxius

Estas veient: juliol 2010
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Dansa als esperits", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Unicamente Severo Films i Films 59, dirigit per Ricardo Íscar, serà present a la propera edició de la "Viennale", el Festival de Cinema de Viena, que se celebrarà entre el 21 d'octubre i el 3 de novembre de 2010 a la capital austríaca. Aquest certamen, no competitiu, és un dels més antics dels que se celebren als països de parla alemanya. A banda d'estrenar pel·lícules de múltiples gèneres i formats, el festival fa especial incidència en el documental, en els curmetratges i en el cinema experimental.

"Dansa als esperits", que es va estrenar a les sales de Barcelona el passat mes de juny, acaba de participar en el Festival Internacional de Cinema Documental i Antropològic de Parnü (Estònia) i en el Festival Beach de Kribi, al Camerun, on es va projectar en presència de Mba Owona, el guaridor i remeier tradicional del poble evuzok protagonista del documental.

Mba Owona i la seva família en la projecció del documental a Kribi, al Camerun


Amb anterioritat, la cinta havia recorregut ja, amb èxit de públic i crítica, i seleccionada oficialment, diversos dels més prestigiosos festivals del món, entre els quals destaquen el Festival de Cinema de Rotterdam, el Festival Internacional de Cinema Documental de Navarra (Punto de Vista), el Festival Internacional de Cinema Jean Rouch, el Festival de Màlaga i el Festival Internacional de Cinema de Buenos Aires. Aquest treball el podrem veure el proper 3 de desembre de 2010 dins el programa "El documental" del 33.

Rètol a l'entrada de la clínica de Mba OwonaUna escena del rodatge nocturn de la dansa als esperitsMba Owona, remeier dels evuzok

Aquesta és la història de Mba Owona Pierre, cap i "ngengang" (remeier) de Nsola, un poblat evuzok situat en plena selva al Sud del Camerun, i del seu ritual més important, la dansa als esperits. En Mba Owona tracta els mals provinents d’un món nocturn poblat d’esperits que ataquen la seva gent. És un "anti-bruixot" que té un do especial i una gran responsabilitat envers els seus paisans. Per als evuzok hi ha dos tipus de malalties que requereixen tractaments distints: les malalties «naturals» i les «de la nit», provocades per embruixaments.

Aquest documental s'inspira en l'obra i en el llibre de l'antropòleg Lluís Mallart "El sistema mèdic d’una societat africana. Els evuzok del Camerun" (Càtedra Unesco de Llengües i Educació, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 2008).

Fitxa tècnica:
Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Fotografia: Ricardo Íscar
Producció: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Antropòleg: Lluís Mallart
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Barcelona era una festa (Underground 1970-1980)” ha estat seleccionat oficialment al Festival Cinespaña de Tolosa de Llenguadoc, que celebra aquest any la seva 15ena edició entre els dies 1 i 10 d’octubre de 2010. Aquest documental, una coproducció de Televisió de Catalunya amb Séptimo Elemento, Televisió Espanyola, i Monsieur Alain, es projectarà dins la secció Panorama, que fa un repàs a la producció espanyola més recent i en què les pel·lícules que hi participen opten al Premi del Públic. També estarà present a la 8ena edició del Festival In-Edit Beefeater, especialitzat en documentals de tema musical, que es celebrarà a Barcelona entre el 28 d’octubre i el 7 de novembre de 2010.

Fragment del pòster de la pel·lícula


La dècada dels setanta, clau per entendre l’evolució d’aquest país, té com a capital cultural la ciutat de Barcelona. Aquest és el marc geogràfic per on circula una generació rupturista vinguda d’arreu d’Espanya que crearà, des d’una postura purament underground, un espai de llibertat on es produirà una autèntica revolució en els costums i una explosió de creativitat. La Barcelona dels setanta és la ciutat que va veure néixer –i morir– la contracultura més activa i activista enmig d’una festa que semblava no tenir final.

A través d’una sèries d’entrevistes i imatges d’arxiu, el documental recrea l’ambient underground d’aquella Barcelona que va començar a agitar-se uns anys abans de la mort de Franco i que es va anar pansint en el mateix moment que es va consolidar la transició democràtica i Madrid va prendre el relleu cultural amb la seva famosa “movida”... Música, còmic, premsa marginal, drogues, llibertat sexual i valors hippies es donen la mà en una ciutat que semblava bullir a les Rambles i que va tenir a la sala Zeleste un dels seus locals de referència.

Imatges del documental


Nazario, Mariscal, Montesol, Onliyú, Pau Riba, Pepe Ribas, Juanjo Fernández, Josep M. Martí Font, Ramón de España, Quim Monzó, Marta Sentís, Pepicheck y Oriol Tramvia, entre d’altres, expliquen com van viure aquella època de festa i utopia. Podrem veure aquest treball, dirigit per Morrosko Vila-San-Juan, dins la programació de tardor del programa "El documental" del 33.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Camp d’Argelers”, estrenat a TV3 el mes de desembre passat dins l’espai “Sense ficció”, ha estat seleccionat per participar a la 5a edició del DOCSDF 2010 - Festival Internacional de Cine Documental de la Ciudad de México - en la categoria "Millor documental per a televisió", que es celebrarà a Mèxic D.F del 21 al 31 d'octubre de 2010.El treball explica què va ser realment aquest camp de concentració per a 100.000 republicans que fugien del feixisme. Fins ara no hi havia una obra audiovisual dedicada exclusivament a la vida al camp entre els anys 1939 i 1941.

“Camp d’Argelers” és una coproducció impulsada per TVC amb Utòpic i la productora nord-catalana Kalimago Films. L’Ajuntament d’Argelers també hi va donar suport.

"Son and moon", dirigit per Manuel Huerga i coproduït per Televisió de Catalunya, també ha estat seleccionat per a formar part de la secció "Millor documental iberoamericà" del mateix festival.

"Camp d'Argelers"
Direcció: Felip Solé
Producció TVC: Reinald Roca
Guió: Jordi Sanromà
Aj. realització i muntatge: David Burillo
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La sèrie documental "Aràbia", dirigida per Jordi Llompart i coproduïda per Televisió de Catalunya amb Òrbita Max s'emetrà els propers quatre dilluns del mes de juliol a les 22.30h pel 33. D'aquesta manera, podrem viatjar, en primer lloc a Síria i Jordània el dia 5 de juliol, a l'Aràbia Saudita i el Iemen el dia 12 i a Oman i la Unió dels Emirats Àrabs, el 19, mentre que l'episodi resum s'emetrà el proper 26 de juliol.

El desert d'Oman

En aquesta sèrie documental, Pasquale Scaturro, geofísic i aventurer nord-americà, i Michel L'Huillier, fotògraf de viatges xilè resident a Barcelona, es proposen creuar tota la península aràbiga i travessar el desert mes inhòspit del món, el Rub Al-Khali. Alhora, ens mostren la bellesa i els misteris d'una regió que és bressol de grans civilitzacions.

L'expedició de 4 mesos que constitueix l'eix argumental del documental pretén explicar les arrels comunes d'una civilització que neix dels costums nòmades ancestrals i que, durant els últims cent anys, ha evolucionat ràpidament per crear fronteres i Estats en els quals la tradició i la modernitat ofereixen un fort contrast a l'ombra de l'herència beduïna i de l'Islam.

SíriaUEAIemen

Fitxa tècnica:
Guió i Direcció: Jordi Llompart
Muntatge: Regino Hernández
Productor executiu: Jordi Llompart
Director de fotografia: Alejandro Moreu
Música llibreria: Konga Music
Cap de Producció: Laura Vidiella
Producció rodatge: Montse Bartuí, Paula Monràs
Distribució: Isabel Pons

Localitzacions:
Damasc (Síria), Petra (Jordània), Jeddah i La Meca (l'Aràbia Saudita), Sanaa i Shibam (el Iemen), Ubar (Oman), Desert de Rub Al-Khali, Abu Dhabi (la UEA).
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Barraques, la ciutat oblidada", dels periodistes Alonso Carnicer i Sara Grimal, ha estat proclamat finalista del FIAT Archive Achievement Award, un festival que premia l'excel·lència dels arxius utilitzats així com les tasques de recerca, preservació i utilització del material d'arxiu. La cerimònia de lliurament dels premis serà el pròxim dissabte 16 d'octubre a l'Irish Film Institute de Dublín (Irlanda).

"Barraques, la ciutat oblidada", ja ha guanyat altres premis que reconeixen la tasca de recerca documental, com és el cas del premi Memorimage 2009, lliurat a Reus la tardor passada, que va destacar la feina feta per la documentalista Miracle Tous.

Construcció d'una barraca a Can Tunis cap al 1949 (Arxiu Municipal Administratiu de Barcelona


El documental "Barraques. La ciutat oblidada", emès al "Sense ficció" els dies 14 de gener i 4 de febrer també s'ha projectat en diversos festivals de documentals, com és el cas del mateix Memorimage o del Docs Barcelona, així com en en biblioteques, centres cívics i altres equipaments. Per totes aquelles persones que hi estiguin interessades, la pròxima projecció a Catalunya del treball de Carnicer i Grimal es farà el dia 5 octubre a la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat, a Barcelona (19:oo). A l'estranger, el documental es projectarà el 20 de juliol a Medellín, Colòmbia, amb motiu d'unes jornades dedicades a la transformació urbana. El documental es tornarà a projectar a la mateixa ciutat el mes d'octubre, coincidint amb la Biennal Internacional d'Arquitectura i Urbanisme.

Calendari de projeccions "Barraques, la ciutat oblidada"
Més informació sobre el documental
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Una setmana després d’inaugurar-se el Mundial de futbol de Sud-àfrica, el C33 estrena la sèrie “Notícies de Johannesburg”, un treball documental que relata la història del moviment mundial contra l’apartheid. La sèrie, que consta de 6 capítols, s'emetrà a partir del diumenge dia 20 al Canal 33 i, fins el pròxim 25 de juliol, narrarà els fets èpics que, repartits en el temps i en l'espai, van transformar Sud-àfrica al llarg de cinc dècades. Els capítols que es podran veure, i els dies d'emissió, són els següents:

20 de juny: THE ROAD TO RESISTANCE.
27 de juny: HELL OF A JOB
4 de juliol: THE NEW GENERATION
11 de juliol: BOTTOM LINE
18 de juliol: FREE AT LAST
25 de juliol: FAIR PLAY. Aquest capítol és una reemisió del "Sense ficció" del dijous 17 de juny.

null


El primer capítol de la sèrie s'emetrà a les 23:50 i explicarà el moment en el qual les Nacions Unides aproven la Declaració Universal dels Drets Humans el 1948 i Sud-àfrica proclama l'apartheid. Això desencadena un moviment de resistència no violenta al país, que obté el suport internacional de la Gran Bretanya, Suècia i els Estats Units. La Gran Bretanya promou un boicot als productes sud-africans, que s'estén arreu del món. Al final d'aquesta història, tots els líders de la resistència a Sud-àfrica estan empresonats, a l'exili o prohibits.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Imatge extreta de la careta del programa "Sèniors".


Dos dels participants de "Sèniors", la sèrie documental del Canal 33 dedicada als avis i àvies, han organitzat una trobada del tots els participants de la sèrie pel pròxim dimecres 28 de juliol. L'Albert Roma i la Maria Monrós han pres la iniciativa de conèixer la resta d'avis i àvies que han posat el seu gra de sorra en la sèrie. El lloc de reunió serà l'Hotel Restaurant Can Puig de Solsona. A hores d'ara, ja han confirmat la participació a la trobada un 90 per cent dels protagonistes de la sèrie. Una vegada tots els sèniors s'hagin conegut, esperem poder oferir-vos fotografies de la trobada.