Arxius

Estas veient: juny 2010
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El llarg documental "Garbo. L'home que va salvar el món" continua el seu recorregut internacional. Aquest cop serà present al prestigiós Festival Internacional de Cinema de Karlovy Vary dins la secció "Variety Critics' Choice" avalada per la European Film Pomotion. Els crítics de la reconeguda revista nord-americana, amb la col·laboració d'un dels organismes de promoció més importants del cinema europeu, s'encarreguen de seleccionar 10 pel·lícules europees dirigides per joves realitzadors. Les projeccions de "Garbo..." tindran lloc els propers dies 4 i 6 de juliol en el marc de la 45ena edició del festival que té lloc a la República Txeca.

null


Aquest documental, una coproducció de Televisió de Catalunya amb Ikiru Films, dirigit per Edmon Roch va guanyar, el passat mes de febrer, el premi a la Millor Pel·lícula Documental a la XXIV edició dels Premis Goya.

"Garbo. L'home que va salvar el món", que narra la història de Joan Pujol, el famós agent doble que va informar els alemanys del fals desembarcament aliat a Calais durant la Segona Guerra Mundial, es va estrenar als cinemes de Barcelona el desembre de 2009 i va rebre dos premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, a la Millor Pel·lícula Documental i al Millor Guió per a Edmon Roch, Isaki Lacuesta i Maria Hervera, competint amb produccions de ficció.

Amb anterioritat havia rebut també el Giraldillo de Oro a la Millor Pel·lícula Documental al Festival de Cinema Europeu de Sevilla que es va celebrar el novembre de 2009 i va ser seleccionat oficialment, també al llarg de l'any 2009, al Festival Internacional de Cinema de Roma i a l'IDFA (Festival Internacional de Cinema Documetal d'Amsterdam), un dels festivals més prestigiosos del món en aquest gènere en què va concórrer a la categoria de millor òpera prima amb altres dos documentals.

Equip tècnic:
Direcció: Edmon Roch
Guió: Edmon Roch, Isaki Lacuesta, Maria Hervera
Fotografia: Bet Rourich, Joachim Bergamin, Gabriel Guerra
Muntatge: Alexander Adams
Producció: Edmon Roch, Sandra Hermida, Belén Bernuy
Producció associada: Victoria Borrás, Alexander Adams, Patricia Ruiz
Producció delegada TVC: Jordi Ambròs
Disseny so: Oriol Tarragó
Efectes visuals: Lluís Castells
Supervisor musical: Alexander Adams
Cançons: Brian Eno, Sparklehorse, RiP

Amb la participació de: Nigel West, novel·lista i historiador militar especialitzat en seguretat, serveis secrets i espionatge; Mark Seaman, historiador i expert en Intel·ligència Britànica de la Segona Guerra Mundial; Xavier Vinader, periodista d'investigació que va reconstruir les memòries de Pujol; Stan Vranckx, psiquiatre, expert en psicologia nazi i estudiós dels mecanismes de falsejament de la realitat desenvolupats pel Tercer Reich; i Aline Griffith, comtessa de Romanones i exespia.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La Fundació AENA ha anunciat els guardonats de l’edició del 2010 i el Premi de Periodisme ha estat per a “Embarcament immediat. BCN, l’origen”, el documental de producció pròpia dirigit per Montserrat Besses, estrenat a TV3 el juny del 2009 al “Sense ficció”.

Aquests premis, que celebren la XV edició, pretenen "estimular la dedicació a l’aeronàutica en qualsevol de les seves manifestacions". La dotació del Premi de Periodisme que ha recaigut en la producció de TV3 és de 12.000 euros. El lliurament de premis es farà dimecres, 30, a les 14.30, al Casino de Madrid.

null


“Embarcament immediat. BCN, l’origen”
Qui i per què va decidir que l’aeroport de Barcelona s’havia de fer al Prat de Llobregat? Quan s’hi va enlairar el primer avió? Com han conviscut, al llarg de dècades, infraestructura i territori? Amb la nova ampliació, l’aeroport ha arribat al límit del seu creixement físic? Aquestes són algunes de les preguntes que intenta respondre el documental “Embarcament immediat. BCN, l’origen”, “Sense ficció” va estrenar el dissabte 13 de juny del 2009, a les 21.40. El documental recull la història de l’aeroport des dels seus inicis i ho fa a partir del testimoni escrit o oral dels que, en diferents èpoques, han tingut capacitat decisòria sobre com havia de ser una infraestructura sinònim de desenvolupament econòmic del país.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El treball, dirigit i guionitzat per Josep Rovira, realitzat per Lluís Montserrat i que compta amb la documentació de Montse Bailac, ha estat seleccionat per a formar part de la competició del prestigiós festival de cinema documental Prix International du Documentaire et du Reportage Méditerranéen, que se celebrarà a Marsella el pròxim mes de desembre.

El Prix International du Documentaire et du Reportage Méditerranéen es va crear el 1994 per contribuir a donar més visibilitat a les obres que tracten de la societat, la història, la cultura, el patrimoni i l'art del Mediterrani, i facilitar-ne la difusió a tota l'àrea que inclou.

Part de l'equip del documental durant un dels rodatges.

"Querida Dª Elena" competirà en la categoria de "Memòries del Mediterrani" i ho farà amb els treballs "Les chemins de la mémoire", de José Luis Penafuerte ; "Mon oncle de Kabylie", de Chloé Hunzinger, i "Paroles d'un prisonnier de l'ALN", de Salim Aggar.

El "Consultorio para la mujer Elena Francis" ha estat el programa radiofònic més famós de tota la història de les ones espanyoles. Fa més de tres anys es van descobrir a Cornellà centenars de caixes plenes de cartes que corresponien al programa i que ara són a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. "Querida Dª Elena" transporta l'espectador a l'època dels pitjors anys del franquisme, a través de testimonis i de cartes descobertes, completament abandonades en unes caixes. Una descoberta que, per primera vegada, sortia a la llum. El retrat d'uns anys que tothom recorda i que, gràcies al treball, es poden analitzar des d'una nova perspectiva: la realitat social de la postguerra a través de tot un món d'intimitats i de secrets confessats per escrit que milers de persones van transmetre a una inexistent Elena Francis. El treball documental recull vint escrits, que aborden, sobretot, qüestions sentimentals, entre el 1950 i el 1964, un període en què Espanya va viure aïllada políticament i culturalment del món.

"Querida Dª Elena" es va estrenar a "Sense ficció", la franja que TV3 dedica al documental, el dia 2 d'octubre de l'any passat.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Dansa als esperits, un documental coproduït per Televisió de Catalunya, Únicamente Severo Films i Films 59 dirigit per Ricardo Íscar ha estat seleccionat oficialment per a participar en la 24ena edició del Festival Internacional de Cinema Documental i Antropològig de Parnü, a Estònia, que tindrà lloc entre els propers dies 11 i 25 de juliol de 2010. Així mateix, es podrà veure en la segona edició del Festival Beach del documental de Kribi, a la costa del Camerun, on es projectarà en presència del seu protagonista, el guaridor i remeier tradicional dels evuzok, en Mba Owona, així com d'altres membres del poble evuzok.

null


"Dansa als esperits" s'acaba d'estrenar als cinemes de Barcelona. El passat dia 17 de juny se'n va fer la presentació oficial als cinemes Verdi. Amb anterioritat, la cinta havia recorregut ja, amb èxit de públic i crítica, i seleccionada oficialment, diversos dels més prestigiosos festivals del món, entre els quals destaquen el Festival de Cinema de Rotterdam, el Festival Internacional de Cinema Documental de Navarra (Punto de Vista), el Festival Internacional de Cinema Jean Rouch, el Festival de Màlaga i el Festival Internacional de Cinema de Buenos Aires. Aquest treball el podrem veure el proper 3 de desembre de 2010 dins el programa "El documental" del 33.

Rètol a l'entrada de la clínica de Mba OwonaUna escena del rodatge nocturn de la dansa als esperitsMba Owona, remeier dels evuzok

Aquesta és la història de Mba Owona Pierre, cap i "ngengang" (remeier) de Nsola, un poblat evuzok situat en plena selva al Sud del Camerun, i del seu ritual més important, la dansa als esperits. En Mba Owona tracta els mals provinents d’un món nocturn poblat d’esperits que ataquen la seva gent. És un "anti-bruixot" que té un do especial i una gran responsabilitat envers els seus paisans. Per als evuzok hi ha dos tipus de malalties que requereixen tractaments distints: les malalties «naturals» i les «de la nit», provocades per embruixaments.

La dansa als esperits, a banda de ser un important ritual curatiu, és una representació teatral i una autèntica catarsi. En el seu decurs, Mba Owona Pierre viatja entre els móns de la nit i el dia amb l’objetiu d’alliberar el malalt del malefici que pateix. Es perllonga durant vàries hores en les que el "ngengang" es guarneix amb l’ajut de dos neòfits, parla i riu amb els assistents com un autèntic animador de festes, canta, balla, entra en trànsit..., i atén al malalt seguint els passos d’un ritual que acaba amb gestos que el tranquil·litzen i el consolen.

El relat de la història de l'Evu, el mite creacional, una criatura solitària que va acabar duent la mort als humans, es fa a través del propi Mba Owona mentre som testimonis de la vida quotidiana del poble evuzok, una de les activitats més importants del qual és la recollida d'herbes medicinals al bosc, tota una font de saviesa tradicional. D'aquesta manera, Dansa als esperits esdevé el retrat d’un personatge excepcional i un tribut a la cultura evuzok.

Aquest documental s'inspira en l'obra i en el llibre de l'antropòleg Lluís Mallart "El sistema mèdic d’una societat africana. Els evuzok del Camerun" (Càtedra Unesco de Llengües i Educació, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 2008) i el podrem veure aviat al programa "El documental" del 33.

Fitxa tècnica:
Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Fotografia: Ricardo Íscar
Producció: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Antropòleg: Lluís Mallart


Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Amb motiu del centenari del naixement de l'historiador Jaume Vicens Vives (1910-1960), dijous dia 24 de juny de 2010 es va estrenar a TV3 el documental "Jaume Vicens Vives: Renovar la història, construir un país", una coproducció de Televisió de Catalunya amb RBA Audiovisual i la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC).

Al 1957 Jaume Vicens Vives va escriure un manifest clandestí que avançava en 20 anys els principis polítics sobre els que es faria la transició democràtica. El president Tarradellas, des de l’exili de Saint Martin le Beau, tenia el nom de Vicens en una reduïda llista d’un govern a l’ombra que no va arribar a reeixir. ¿Qui va ser Jaume Vicens Vives, a més d’un gran historiador? I, sobretot, què hauria pogut fer si la mort no se l’hagués endut a uns joveníssims 50 anys? La resposta a aquestes preguntes les dóna el documental Jaume Vicens Vives: Renovar la història, construir un país, que Televisió de Catalunya emetrà el proper dia 24 de juny de 2010 a les 23.10h pel 33.

Jaume Vicens Vives

El documental, amb producció executiva i direcció de Ferran Mascarell, és un interessant recorregut per la vida i l’obra de Jaume Vicens Vives concebut per entendre la trajectòria d’un home que, partint de l’estudi i l’anàlisi de la història, va voler transformar el país.

Per què Jaume Vicens Vives és una de les figures més importants de la cultura catalana? Com va canviar la manera d’entendre i estudiar la història al nostre país? Què el va dur al compromís polític? De quina manera les seves idees han transformat el nostre present? Com un intel·lectual esdevé un líder polític? Historiadors de gran prestigi, deixebles i col·laboradors de Vicens, familiars, amics, alumnes, polítics, van donant resposta a aquestes qüestions que constitueixen el fil del documental.

Al llarg de 55 minuts, el documental penetra en la personalitat i l’obra, avui molt poc conegudes, de Jaume Vicens Vives utilitzant, a més de testimonis de primera mà, fonts documentals inèdites, algunes d’elles facilitades per la col·laboració de la família. I revela qüestions de gran interès, com l’informe escrit per Josep Pla de la reunió mantinguda entre Vicens i el president Tarradellas en què es donaven els noms i les funcions de les quatre persones, Vicens entre elles, que havien de formar el gabinet clandestí a l’interior.

Jaume Vicens Vives a la UniversitatJaume Vicens Vives, imatge al despatxLlegint el manifest del redreçament de Catalunya

Equip tècnic:
Direcció i producció: Ferran Mascarell
Guió i sotsdirecció: Jaume Serra
Realització: Miquel E. López Lorca
Amb la participació de: Pere Vicens, Albert Vicens, Jordi Nadal, Josep Fontana, J. M. Muñoz i Lloret, John Elliot, José Luís Chicharro, Miquel Siguan, Glòria Soler, Cristina Gatell, Montserrat Llorens, Joan Mas Cantí, Jaume Sobrequés, Borja de Riquer, Albert Manent, Roser Rahola, Adela Vicens, Roser Vicens, Anna Vicens, Josep Bricall, Jordi Pujol, Joaquín Bosque.

Durada: 55 minuts
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El programa de Televisió de Catalunya “Thalassa” ha estat el guanyador de la primera edició del Premi Roig Toqués, Vilanova i la Geltrú, que convoca l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El jurat del premi, que es lliura cada any, reconeix el programa “Thalassa” com a capdavanter en el tractament dels temes mediambientals i, en especial, sobre la temàtica marinera, fonamentat sempre en històries molt humanes.

Pere Secorún, director del programa "Thalassa".


El premi vol ser un homenatge pòstum a Francesc Roig i Toqués, gran impulsor en la propagació de temes relacionats amb el mar, i té com a objectiu el reconeixement públic per la dedicació a un projecte o per una destacada trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l’àmbit del Mediterrani que hagi contribuït al coneixement i a la divulgació d’algun aspecte relatiu al mar.

L’acte de lliurament tindrà lloc dimarts 29 de juny, diada de Sant Pere, al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Música Savall, història Borja", documental dirigit per Maria Gorgues i produït per Televisió de Catalunya, Lavinia Productora i Televisió Espanyola, ha estat nominat als premis Rosa d'Or, un dels guardons de televisió de més prestigi del panorama internacional que es lliura anualment a Lucerna, Suïssa. "Casal Rock", un altre programa de Televisió de Catalunya, també ha aconseguit la nominació als premis.

null

Les nominacions, que es van donar a conèixer simultàniament fa uns dies al BAFTA de Londres i a Lucerna, inclouen 110 programes de televisió procedents de 22 països diferents - tots els programes es podran visionar a la secció "Film Kiosk" del festival - entre un total de 515 programes presentats inicialment a concurs. La llista de països nominats queda de la següent manera:
Argentina (3), Austràlia (4), Bèlgica(2), Canadà (7), Dinamarca(2), Egipte (1), Finlàndia (2), França (2), Alemanya (9), Israel (2), Holanda (6), Noruega (3), Polònia (1), Portugal (1), Qatar (1), Sud-àfrica (2), Corea del Sud (2), Espanya (5), Suïssa (3), Emirats àrabs (1), Gran Bretanya (48) i els Estats Units (3).

Els guanyadors es decidiran durant el festival Rosa d'Or, que enguany arriba a la 50a edició i se celebrarà entre el 18 i el 22 de setembre del 2010. Els premiats es donaran a conèixer l'últim dia del festival.

Aquí podeu consultar la llista completa de nominats.
Festival Rosa d'Or
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “La terra habitada” acaba de ser seleccionat en la secció “Made in Spain” de la propera edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià que tindrà lloc a Donosti entre els dies 17 i 25 de setembre de 2010. Després de la seva presentació al Documenta Madrid de 2009, la seva estrena a Barcelona el passat mes de març i el seu pas pel Festival de Rotterdam, on va assolir un important èxit de públic, una versió televisiva d’aquest documental es va poder veure al programa “El documental” del 33 els passats dies 2 i 8 d’abril de 2010. El seu recorregut pels festivals internacionals el durà ben aviat a Polònia i a Portugal, mentre que el passat diumenge dia 20 de juny de 2010 es va poder veure a la Filmoteca de la Generalitat en el marc de la 18ena Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. “La terra habitada”, un recorregut per Mongòlia carregat de poesia, òpera prima d’una jove realitzadora catalana, l’Anna Sanmartí, és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Estudi Playtime.

"La terra habitada": Fragment del cartell promocional


Un tren surt de Sant Petersburg en direcció a Ulan Bator. No veiem les ciutats de partença ni de destí, ni la gent que les habita, ni els viatgers que comparteixen el nostre trajecte. Des de la finestreta, un paisatge canviant, que va emergint davant dels nostres ulls com una abstracció, en forma de ritme, de sons, de colors… Comença el viatge. Ens anem endinsant de mica en mica en una terra estranya, desconeguda, per capturar-la en el seu esdevenir i deixar-nos-hi portar… Una terra que es mou, que avança amb l’objectiu que la veiem tal com és.

Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Anna Sanmartí
Fotografia: Pau Mirabet
Muntatge i so: Vep Culleré
Producció executiva: Marta Andreu
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Postproducció de so: Alejandro Castillo
Producció: Playtime, Televisió de Catalunya, Drimtim, Utòpic HD, Proddigi, FORTA.

Festivals: seleccionada en Festival Visions du Réel Nyon (Suïssa, 2009), Documenta Madrid (Espanya, 2009), Festival de Rotterdam (Països Baixos, 2010). Guanyadora de la secció “No Ficción” del Festival Corto Mieres (Astúries, 2010).

Durada: 70minuts.
Any: 2009

Blog del documental
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Amb motiu de l’aniversari de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, que acaba de fer 80 anys, Televisió de Catalunya va estrenar el passat dijous dia 17 de juny "Jordi Pujol, 80 anys", un documental produït per Mediapro amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i dirigit per Manel Huerga que fa el retrat d’un personatge clau en la nostra història recent, testimoni d’una manera molt personal d’entendre el món. Aquest treball s’estructura al voltant d’un diàleg quasi bé platònic entre Jordi Pujol i Miquel Calçada, en què l’expresident exposa la seva idea de Catalunya i d’Espanya.

Jordi Pujol

Durant 60 minuts Jordi Pujol repassa lúcidament la història de Catalunya, indefectiblement lligada a la seva pròpia trajectòria vital. Una conversa despullada, apassionada, emotiva, crítica, on l’expresident analitza i explica la seva visió del país, d’Espanya i d’Europa. Pujol hi afirma sense embuts que la via catalanista que ha seguit durant tota la seva vida “ha fracassat” i exposa les opcions que el poble català té ara mateix damunt la taula, des de l’extinció com a poble fins a la independència.

Miquel CalçadaPujol al Parlament
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental “Adéu, Espanya ?” de M. Dolors Genovès, dins l’espai “Sense ficció” de TV3 va ser el programa més vist a Catalunya amb una audiència mitjana de 733.000 espectadors i una quota del 23,9%, segons dades de Kantar Media.

El documental, de 96 minuts de durada, és un treball que compara la realitat de Grenlàndia, Escòcia i el Quebec amb Catalunya. Per fer-ho, el documental es pregunta si la secessió és democràtica i si els processos d’independència són jurídics o fruit d’una negociació.

“Adéu, Espanya?” va aconseguir, a més, la millor nit de dijous del 2010 a TV3, 5.5 punts de quota per sobre de la mitjana del altres dijous.

De les dades d’audiència, destaca que el 35,2% de joves fins a 24 anys que en aquells moments miraven la televisió van triar veure “Adéu, Espanya?”. Per gèneres, el documental va ser vist per un 26,4% d’homes i el 20,1% de dones.
També destaca la quota que el documental va obtenir a Barcelona: 28%.