Arxius

Estas veient: maig 2010

31/05/2010: "Adéu, Espanya?"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció

On ets, Espanya? No et veig enlloc.
No sents la meva veu atronadora?
No entens aquesta llengua que et parla entre perills?
Has desaprès d’entendre an els teus fills?
Adéu, Espanya!


(Joan Maragall, “Oda a Espanya”, 1898)


A falta de pocs dies perquè s’engegui una nova etapa de consultes municipals sobre la independència de Catalunya, “Sense ficció” estrena un documental que es planteja si, avui en dia, és o no viable que algunes nacions aspirin ser independents.

Rodatge a Escòcia


Emissió: dijous 3 de juny.

Amb la globalització i la democratització s’ha produït l’emergència de les nacions sense Estat que aspiren a decidir el seu propi futur constitucional perquè: a) no volen sotmetre les seves decisions a unes estructures estatals que no acullen el dret a la diferència (cultural, lingüística, econòmica, històrica); b) els Estats centrals són un topall per a les pròpies capacitats de desenvolupament i no són interlocutors vàlids davant els organismes internacionals; c) la secessió és un dret democràtic. És una mirada detallada que estudia la viabilitat d’uns processos que Occident, malgrat les resistències, sembla que viurà en els pròxims anys. En el següent clip de vídeo podeu veure un petit avanç del documental.Veure la nota de premsa del documental.
Web "Adéu, Espanya?"


Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Seleccionat per a la 10a Mostra "Documentales y Fotografías de América Latina".
Emissió: dijous 27 de maig.

En els darrers deu anys, la població estrangera a Catalunya s’ha multiplicat per dotze. Ara ja són més d’un milió cent mil persones vingudes d’arreu del món que viuen al nostre país. Han deixat el seu país en busca de millors oportunitats i un nou futur, però també han deixat enrere tota una vida i una família. El reagrupament familiar que poden sol•licitar després d’anys de viure a Catalunya i de molta paperassa és l’esperança que se’ls ofereix per poder tornar a estar junts.

"A Catalunya, la principal font d'entrada d'estrangers legals són les reagrupacions familiars"Aquesta és una de les afirmacions que Gloria Rendón, responsable del Programa d’Acompanyament al reagrupament familiar de l’Ajuntament de Barcelona, ha fet a Joan Salvat en l'entrevista posterior a l'emissió del documental. Ara teniu l'ocasió de veure l'entrevista sencera.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
· Un documental estrenat el 16 de maig a Suècia.
Televisió de Catalunya serà la segona televisió que l'emetrà.

· “Aquest documental mai podrà ser emès a Itàlia”. Jesús Garcés, director.


null

Emissió: dijous 20 de maig.

Quan faltaran només dos dies perquè es disputi la final de la Champions League – que enfrontarà l’Inter de Milà i el Bayern de Munic, Sense ficció emet un documental, estrena a Espanya, que posa el dit a la llaga de la corrupció futbolística.
El documental, realitzat per Jesús Garcés, documentalista mexicà establert a Roma, analitza un seguit de converses telefòniques interceptades per dos magistrats napolitans des de l’any 2006. Durant més de dos anys, Giuseppe Narducci i Filippo Beatrice van aconseguir gravar la majoria de les converses que van tenir presidents dels principals equips de futbol italians i persones implicades, principalment, amb l’entorn arbitral. L’objectiu, aconseguir tractes favorables per beneficiar l’equip propi en les principals competicions esportives.El resultat és un documental valent, arriscat, que mostra la cara fosca d’un esport que té milers de seguidors a tot el món.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
• Guanyador 61a edició Premis Emmy Primetime 2009 en les categories de millor direcció i guió d’un especial de no-ficció.
• Premi a l’Edició de Documentals del Festival de Sundance 2008.
• Millor Documental, Festival de Cinema Libertas, Dubrovnik, 2008.
• Selecció oficial del Festival de Canes, 2008.


"Fortament argumentat! Subtilment intel•ligent"
New York Times
"Una mirada pròxima a l’escàndol sexual de Polanski"
LA Times


null

Emissió: dijous 13 de maig.

Què passa quan un dels directors més famosos del món queda atrapat dins del que sembla una de les seves pròpies pel•lícules?
Fa més de 30 anys, Roman Polanski va ser condemnat per haver tingut relacions sexuals il•lícites amb una menor. Després de passar 42 dies a la presó, va fugir dels EUA i mai més hi ha tornat, ni per recollir l’Oscar que va obtenir l’any 2002 per la pel•lícula “El pianista”. Finalment, el director va ser detingut a Suïssa a finals del 2009 i avui passa els dies sota arrest domiciliari al seu xalet de Gstaad.

El multipremiat documental “Roman Polanski, buscat i desitjat” reobre aquest complex i controvertit cas i ho fa tot qüestionant i desafiant bona part dels mites construïts al voltant dels fets, al mateix temps que explora les circumstàncies que van conduir Polanski a la condemna, així com el circ mediàtic que la va seguir. Amb entrevistes a molts dels implicats –com la mateixa nena que el va acusar de violació, Samantha Geimer-, el documental obre molts interrogants al voltant de la manera de treballar dels membres del sistema judicial dels EUA i, també, dels mitjans de comunicació. El documental mostra que un d’aquests membres, el jutge Laurence Rittenband, va decidir acabar amb la figura de Polanski motivat, precisament, per l’atenció mediàtica que estava disposat a obtenir amb el cas.

Veure la nota de premsa del documental.

04/05/2010: "El planeta"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Només tenim un Planeta, i té els seus propis límits...”


null

Emissió: dijous 6 de maig.

Sense ficció presenta el documental de denúncia “El Planeta”, un treball elaborat durant dos anys que confronta l’opinió d’experts mundials sobre sostenibilitat ambiental i altres disciplines amb imatges espectaculars que mostren com el Planeta Terra viu, per primera vegada en la història, el retrocés més espectacular dels seus recursos naturals. Rodat en més de 25 països, “El Planeta” és un dels millors intents que s’han fet mai per trobar respostes a les veritats, i també a les mentides, sobre els canvis alarmants que s’estan produint al món.

Veure la nota de premsa del documental.