Arxius

Estas veient: març 2010
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"Benvingut amb els teus", documental sobre processos de reagrupació de tres famílies equatorianes coproduït per Televisió de Catalunya i que s'emetrà aviat pel "Sense ficció", ha estat seleccionat per a formar part de la 10a Mostra "Documentales y Fotografías de América Latina".

null


El documental ha estat seleccionat d'entre 185 treballs presentats provinents de 35 països d'Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa. D'aquests treballs, finalment se'n projectaran 34 d'Amèrica Llatina, 5 d'Equador, el país convidat del festival, 1 de Nicaragua i 8 que formaran part de la secció "Otras Miradas".

Les projeccions es faran entre els dies 23 i 30 d'abril a la localitat asturiana de Langreo.

Més informació del festival.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El pròxim dimecres 14 d'abril el programa de l'àrea de documentals "Quèquicom" rebrà el Premi Narcís Monturiol que atorga la Generalitat de Catalunya. Els premis es van crear l'any 1982 per a guardonar les persones i les institucions que han destacat per la seva aportació al progrés científic i tecnològic de Catalunya. Els guardons, lliurats en forma de medalla per a les persones individuals i de placa per a les institucions, porten el nom del polític i investigador figuerenc Narcís Monturiol, pare del vaixell submarí Ictineu, del qual se celebra enguany el 150è aniversari de la seva primera immersió exitosa.L'acte de lliurament dels premis estarà presidit pel Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, el qual farà entrega dels guardons. També hi seran presents el comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó, a més de nombroses autoritats acadèmiques i representants d'institucions científiques.

A més del programa "Quèquicom" les altres institucions que rebran la placa dels prestigiosos premis són l'Institut Català d'Investigació Química i el Centre de Regulació Genòmica.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El 33 estrena el dimarts vinent, a les 22.45, “Latituds”, una sèrie documental de TVC en col•laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que vol donar visibilitat als qui impulsen solucions a la pobresa, les injustícies i les guerres del món.

Aquest matí, dijous 11 de març, s’ha presentat la nova sèrie a les instal•lacions de TV3 a Sant Joan Despí, amb l’assistència de David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat; Joan Salvat, cap de Documentals de TVC, i Jordi Vilardell, director de “Latituds”.

Joan Salvat ha obert l’acte destacant que els “mitjans de comunicació acostumem a parlar de problemes i més difícilment de com es poden solucionar. Amb “Latituds” volem oferir una mirada positiva a alguns conflictes permanents i mostrar com hi ha pràctiques i actituds que serveixen per aportar solucions”.

La sèrie, de 15 capítols, se centrarà en projectes de cooperació que s’estan impulsant a països com Guatemala, el Senegal, el Sàhara, el Marroc, el Brasil, Palestina, Nicaragua o Bolívia, i que permeten, per exemple, canviar la situació de les dones que pateixen discriminació, millorar la vida dels que viuen en zones de conflictes o preservar la natura.

Una de les testimonis que apareixen en el primer capítol de "Latituds", dedicat a Guatemala.


Salvat ha afirmat també que, tot i que des de Catalunya algunes d’aquestes situacions puguin semblar llunyanes, no ho són. “Oblidem que hi ha la mateixa distància d’aquí a Tànger o Algèria que a París.”

David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, ha destacat la importància dels mitjans en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament com a “creadors de consciència” i ha recordat que aquesta col•laboració entre TVC i l’ACCD es manté des de fa quatre anys, quan es va posar en marxa “Latitud junior”, un programa del K3 que va acostar el món de la cooperació als joves i que ha estat l’embrió de la nova sèrie del 33.

Per a Minoves, un dels valors de “Latitud” és que mostra les diferents realitats “d’acord amb el codi ètic de la cooperació al desenvolupament, mantenint el respecte i la dignitat de les persones, evitant mostrar imatges simplificadores, de misèria, crides emocionals exagerades o situacions idíl•liques”.

Jordi Vilardell, director de “Latituds”, ha destacat que a l’hora de treballar tant a l’ACCD com a l’equip de TVC els ha motivat el mateix objectiu: “visibilitzar les possibilitats del desenvolupament humà, individual o col•lectiu, i fer-ho a través de projectes de cooperació”. Vilardell ha remarcat també que “els protagonistes dels reportatges no són els cooperants de les ONG del nord que van a treballar al sud, sinó els agents locals que impulsen els projectes al seus països”. “Hem après molt de la gent que arreu del món treballa per al desenvolupament global”, ha afirmat.

Cada capítol de “Latituds” –que estarà disponible a internet dos dies abans de la seva estrena a televisió- tracta sobre un tema i un país concret. En la primera part s’inclou un reportatge on els mateixos protagonistes de projectes expliquen quins problemes tenen i què fan per superar-los. I, en la segona part, s’inclouen reflexions d’especialistes que treballen en el mateix tema a Catalunya.

Una imatge del primer capítol, dedicat a un preojecte de cooperació a Guatemala per a la recuperació dels arxius de la dictadura.


El primer programa de “Latituds”, que s’estrena dimarts vinent, està dedicat a un projecte de cooperació de Guatemala per a la recuperació dels arxius de la dictadura, una iniciativa que posarà aquesta documentació a l’abast de tota la ciutadania. Són milers d’informes descoberts el 2005 sobre les atrocitats que la Policia Nacional va cometre als anys 70 i 80, que ara custodia i investiga la Procuradoria de Drets Humans de Guatemala.

“El tema dels papers de la dictadura està també molt present a Catalunya i ho hem vist amb casos com l’arxiu de Salamanca, i en canvi a Guatemala en aquest àmbit s’està portant a terme una feina exemplar”, ha assegurat Vilardell.

Web del "Latituds"
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Els documentals “Querida doña Elena” - emès al "Sense Ficció"- i “Franco i Fidel. Una amistat incòmoda” - emès al "30 minuts"- han estat seleccionats al premi FOCAL 2010 al millor programa factual realitzat amb imatges d’arxiu.La cerimònia del premis FOCAL es celebrarà el proper 27 d’abril de 2010 al Hotel Lancaster de Londres. Els dos documentals de Televisió de Catalunya, que tenen en comú un ús ampli i acurat d'imatges d'arxiu, son dues clares apostes per aconseguir el guardó.

Premis FOCAL