Arxius

Estas veient: març 2010
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un documental per a petits i grans que mostra un descobriment que ha revolucionat la comunitat científica.


null

Emissió: dijous 1 d'abril.

Fins ara, se n’havien trobat molt pocs. Però cap com ella. El seu nom és “Lyuba”. Una cria de mamut d’un mes d’edat va morir misteriosament mentre caminava per la tundra, ara fa al voltant de 40.000 anys. El seu cos va reaparèixer, el 2007, descobert per un pastor de rens mentre caminava per la riba d'un riu al nord-oest de Sibèria. La Lyuba és la mamut més ben conservada que s’ha descobert mai. Amb la troballa, la petita mamut ha fascinat el món científic, i ha generat titulars arreu del món. Tothom vol saber com va morir. Però, a part de generar aquest interrogant, la Lyuba en pot descobrir molt altres: quantes coses pot revelar-nos sobre la vida durant l'edat del gel i sobre el canvi climàtic a l’era glacial? Els científics podran extreure la seqüència del seu ADN? Quins secrets s’hi amagaran?

El documental presenta un acurat treball de seguiment, documentació, divulgació i recreació – algunes seqüències animades en 3D mostren com era i com vivia la petita Lyuba – que permet tornar a la vida un dels animals prehistòrics més fascinants.
Montse Sanz, arqueòloga i membre del Grup de Recera del Quaternari de la UB, ens ha explicat com va ser la seva experiència de trobar prop de 400 peces de mamut molt més a prop de Sibèria: a Viladecans.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un documental que entrevista, en exclusiva per Televisió de Catalunya, José María Aznar sis anys després d’abandonar la presidència espanyola.


null

Emissió: dijous 25 de març.

“Sense ficció” presenta un treball inèdit de seguiments i entrevistes arreu d’Europa i dels Estats Units on el periodista Justin Webster torna a entrevistar José María Aznar quinze anys després de la seva primera trobada i fa un retrat de l’expresident i dels moments clau de la seva etapa en el poder. “José María Aznar. Una batalla inacabada” també inclou el testimoni de protagonistes polítics d’excepció durant l’etapa de govern d’Aznar com ara Colin Powell, exsecretari d’Estat dels EUA; Richard Perle, conseller de Defensa de l’Administració Bush; Alistair Campbell, director de comunicació de Tony Blair; i Ramon de Miguel, exsecretari d’Estat per Europa durant el govern d’Aznar. Altres personatges destacats que tenen veu en el documental, com a partidaris o detractors de la figura d’Aznar, són Jaime García Legaz, secretari General de la FAES – la fundació que presideix José María Aznar - i els historiadors Charles Powell, Sebastian Balfour i Julio Crespo, i els periodistes Iñaki Gabilondo i Enric Juliana, entre altres.Veure la nota de premsa del documental.

15/03/2010: "Els horts"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Millor documental al Silverdocs
Selecció Oficial Festival de Cinema de Los Angeles
Nomitat als Oscar de l’Acadèmia 2009


En un barri de Los Angeles hi ha l’hort col•lectiu més gran de tot els Estats Units gestionat pels membres de la comunitat. Ara, les excavadores n’amenacen l’existència. Si fossis una de les persones que el cultiva i tothom et digués que hi renunciessis, ho faries?


Una de les protagonistes del documental.


Emissió: dijous 18 de març.

Les gairebé 6 hectàrees de terreny entre els carrers 41 i Alameda, al districte Sud-Centre de Los Angeles, conformen l’hort comunitari més gran dels Estats Units. Fundat el 1992, els pagesos que cuiden d’aquest hort han reactivat un dels veïnats més conflictius del país. I ho han fet cultivant els seus propis aliments, alimentant les seves famílies i creant una comunitat nova i autogestionada. Però, ara, les excavadores estan preparades per aplanar el terreny. El documental - finalista en la seva categoria als Oscar 2009 - segueix la lluita dels agricultors, des de l’hort fins als òrgans administratius i de govern. La majoria són immigrants de l’Amèrica Llatina, provinents de països on fer sentir la pròpia veu es paga car. Ara s’organitzaran, lluitaran i demanaran explicacions perquè no volen renunciar al seu hort comunitari.Francesc Gago, president de l'Associació de Veïns de Bellvitge, ha explicat el seu cas, molt similar al del documental: una de les poques zones agrícoles que queden al barri estan amenaçades per la pressió urbanística.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Guanyador de l’Oscar al millor documental l’any 2003.


Robert McNamara fotografiat durant l'entrevista pel documental "La boira de la guerra".


Un home ha viscut des de dins la major part dels conflictes del segle XX que han implicat el govern dels Estats Units. El seu nom és Robert McNamara.


Emissió: dijous 11 de març.

"Sense ficció" emet un documental que explica bona part dels conflictes del segle XX prenent com a narrador l’home que els va viure en primera persona: Robert McNamara. Mort als 93 anys aquest passat estiu, McNamara va ser Secretari de Defensa dels governs de Kennedy i de Johnson entre el 1961 i el 1968. Fins avui, és l’home que ha ocupat més dies el càrrec de Secretari de Defensa des que es va crear aquesta figura, l’any 1947. Acusat de ser un dels artífex de la Guerra del Vietnam, McNamara té en aquest documental l’oportunitat de parlar-ne en primera persona i de justificar-se, al mateix temps que ens revela 11 lliçons de vida sobre aquest joc d’estratègia que és la guerra. A continuació, podeu veure el tràiler del documental.Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Qui va matar el cotxe elèctric?” i “Una veritat incòmoda” són com un cop de puny vigorós i ple de força!

Michael Moore
Emissió: dijous 4 de març.

L’EV1 era un dels cotxes més ràpids, el cotxe més eficient que s’havia fabricat mai. S’alimentava amb electricitat, produïa zero emissions i va catapultar la tecnologia nord-americana cap a l'avantguarda de la indústria de l’automoció. Els pocs afortunats que van arribar a conduir-lo, mai van voler renunciar-hi. Llavors, per què General Motors va acabar destruint tota la seva flota de vehicles EV1 al bell mig del desert d'Arizona?
Sense ficció explica la història del cotxe elèctric, un vehicle que es va desenvolupar a la dècada dels 90 i que, per diversos motius, va ser retirat del mercat i destruït a mans d’aquells mateixos que l’havien creat. Quins interessos s’amagaven darrera d’aquella operació? Consumidors, petroleres, fabricants d’automòbils i el mateix Govern dels EUA són posats a la picota en aquest documental, el treball més extens i punyent que s’ha fet fins avui sobre la història del cotxe elèctric.


Patrick Renau, president de l'Associació Promotora del Vehicle Elèctric Volt-Tour, ha conversat amb Joan Salvat sobre el present i el futur del vehicle elèctric, el desenvolupament del qual està, segons Renau, més en mans de les noves indústries i dels emprenedors que no pas de la indústria automobilística.

Veure la nota de premsa del documental.