Arxius

Estas veient: febrer 2010
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un documental del reconegut periodista Sorious Samura sobre la corrupció a l’Àfrica.


Nens i nenes en un hospital de Kènia.

Emissió: dijous 25 de febrer.

El periodista Sorious Samura, guanyador d’un premi Bafta, mostra com a l’Àfrica la corrupció s’ha convertit en una cosa normal i acceptada malgrat que està destrossant el continent. Samura afirma que tot i els milers de milions que rep dels països occidentals en concepte d’ajuda, Àfrica està caient en un pou sense fons. Però el que frena el desenvolupament no són les guerres, ni la fam, ni les malalties, sinó la corrupció. Aquest documental explica com funciona realment l’Àfrica d’avui dia, un continent on els governs corruptes, ajudats i estimulats per occident, han robat el futur a milions de persones sense veu que viuen en la pobresa.En acabar el documental, Joan Salvat ha conversat amb Sorious Samura, que ha explicat tots els detalls i anècdotes que van envoltar la gravació del documental.

Veure la nota de premsa del documental.

15/02/2010: "L'estrella afganesa"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Guanyador del Premi a la Millor Direcció i Premi del públic al Millor Documental Internacional del FESTIVAL DE SUNDANCE 2009.
Guanyador del PRIX ITALIA 2009 com a Millor Documental d’Interès Cultural i General.


Lema Sahar, una de les concursants de "L'estrella afganesa".


Emissió: dijous 18 de febrer.

El documental que presenta Sense ficció segueix, durant els tres mesos que dura el procés de selecció, quatre concursants afganesos– Rafi, Hammed, Lema i Setara, dos nois i dues noies – de diferents ètnies i procedents de diverses regions del país que opten a participar al concurs televisiu “L’estrella afganesa”. Amb ells descobrirem el gran impacte que aquest concurs ha suposat a l’Afganistan. La final de la primera edició va ser seguida per més d’11 milions de persones – un terç de la població del país- i per molts dels joves espectadors – el 60% de la població afganesa té menys de 21 anys – i aquesta va ser la primera vegada que se’ls permetia votar “democràticament”, ni que fos, en aquesta ocasió, els seus concursants preferits i amb el telèfon mòbil. D’altra banda, per alguns dels concursants, especialment les dones, participar en un concurs com aquest suposava arriscar la pròpia vida per cantar en públic.Selay Ghaffar, afganesa i directora de l'ONG Hawca, ha explicat com viuen les dones a l'Afganistan. Més de set anys després de la caiguda dels talibans la situació ha canviat molt poc pel que fa als drets de les dones i aquestes viuen exposades a la vulneració continuada dels drets humans per part dels talibans i dels senyors de la guerra que, malauradament, encara fan sentir la seva veu al país.

Veure la nota de premsa del documental.

08/02/2010: "El fill de son pare"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Un grup de membres de la comunitat gitana s’ofereix a parlar sense embuts de les relacions familiars i dels negocis.
Emissió: dijous 11 de febrer.

L’Àngel és un patriarca gitano del Garraf i un home d’èxit; el Samuel és el seu fill petit, i ha estat designat l’hereu del seu negoci. Amb només 20 anys, en Samuel està decidit a començar a demostrar que és el digne successor de son pare. “El fill de son pare” retrata la relació entre un pare i un fill, els somnis i les aspiracions de l’un i de l’altre, i alhora ens apropa d’una manera molt viva a la vida quotidiana d’una família gitana, lluny dels tòpics de la marginalitat.Isabel Fernández, directora del documental, ha parlat amb Joan Salvat sobre l'origen del documental, que neix d'una sèrie sobre els gitanos a Europa. L'autora també ha destacat la importància del treball per trencar tots els tòpics sobre la comunitat gitana.


Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Per primera vegada, Jordi Savall parla de la seva música i del seu ofici, en un documental que segueix, dia a dia, el procés de creació d’una gran obra musical sobre la controvertida família dels Borja.
Emissió: dijous 4 de febrer.

Coincidint amb el 500 aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja, quart duc de Gandia, el documental ha seguit, amb Jordi Savall i els col·laboradors més pròxims, el procés de creació de “Dinastia Borja. Esglèsia i poder al Renaixement”. La música del temps dels Borja, des de Calixte III i el papa Alexandre VI, passant pels seus fills Cèsar i Lucrècia, fins a arribar a Sant Francesc de Borja (jesuïta i compositor), n’és el fil conductor. El documental aprofita aquest itinerari històric i artístic per acostar-se a la música antiga a través dels intèrprets i descobrir per a l’espectador el paper dels instruments originals o la importància de la reconstrucció de partitures. També mostra les facetes de director, investigador i intèrpret de Jordi Savall, així com els lligams personals del músic amb la cultura valenciana."Aquest documental no és una orquestra simfònica sinó més aviat un documental de cambra, fent un paral·lelisme amb la música". Són paraules de la directora del documental, Maria Gorgues, que ha destacat també la capacitat de sorpresa del documental pel que fa a revelar aspectes inèdits de la figura de Savall i del seu mètode de treball per a recomposar la música antiga. "No és un documental per a especialistes, pot interessar tothom perquè ensenya un procés i una vivència", ha afegit la directora.

Veure la nota de premsa del documental.