Arxius

Estas veient: gener 2010
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
De la mà del cronista Lluís Permanyer coneixem les petjades del passat que encara sobreviuen a la Barcelona dels nostres dies.
Emissió: dijous 28 de gener.

Coincidint amb el 150è aniversari del Pla Cerdà, “Sense ficció” ha emès un documental en què el periodista i reconegut cronista de la ciutat de Barcelona Lluís Permanyer —guardonat enguany amb la Medalla Cerdà 2009, concedida pel Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya– evoca l’aventura urbanística de dimensions gegantines que va impulsar la ciutat cap a la modernitat i que explica la Barcelona que coneixem avui en dia. Una pàgina brillant i decisiva de la seva història que és, al mateix temps, el relat d’una injustícia i d’un maleït Ildefons Cerdà.La realitzadora del documental "Cerdà, un visionari maleït", Eva Martínez Corcuera, ha explicat a Joan Salvat com es va plantejar fer el documental sobre un Ildefons Cerdà del qual gairebé no hi ha imatges. L'autora ha comentat que, per dur-lo a terme, va ser clau la figura del periodista i cronista de la ciutat de Barcelona, Lluís Permanyer.

Veure la nota de premsa del documental.Any Cerdà
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Les primeres i úniques imatges del dia a dia a l’interior de la presó de Guantánamo, captades en exclusiva per les càmeres de National Geographic.


Cel·les de la presó de Guantánamo.

Emissió: dijous 21 de gener.

“Sense ficció” ha mostrat les entranyes de la presó del Guantánamo. Erigida en servei de detenció i també d’intel•ligència, per primera vegada, les càmeres de la National Geographic Society han enregistrat a l’interior de la presó més famosa del món, en exclusiva i durant tres setmanes. D’aquesta manera, en aquest documental es retrata la lluita diària entre els vigilants, joves militars entregats i dedicats a la causa, i els presoners, “presumptes terroristes”, molts dels quals encara estan en un limbe legal després d’estar detinguts durant més de set anys a Guantánamo.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
"Sin discursos de sociólogos, sin glosas de presuntos expertos. Periodismo desnudo, televisión a secas".

Víctor Amela, crític de televisió de La Vanguardia.

Emissió: dijous 14 de gener.

“Barraques. La ciutat oblidada” ens descobreix una part de la història de Barcelona desconeguda per molts: la Barcelona barraquista. Nascut com un reportatge per al programa de TV3 “30 minuts”, a l’àrea de Documentals i per al programa “Sense ficció” se n’ha ampliat la recerca, amb més testimonis i materials d’arxiu – bona part d’aquests inèdits - per poder recrear aquella ciutat de les barraques que la Barcelona del disseny ha volgut oblidar. Estrenat a 25 sales de cinema abans d’arribar a la televisió, “Barraques. La ciutat oblidada” ha estat també guardonat amb el Premi Cinema Rescat al millor treball de documentació i de recerca del Festival Memorimage Reus 2009.Joan Salvat ha conversat amb els directors del documental. Alonso Carnicer i Sara Grimal han destacat que l'experiència de fer aquest documental els ha permès entrar més a fons amb els matisos de les diverses històries que es van explicar en el reportatge fet pel "30 minuts", elaborant d'aquesta manera un retrat més complet i encara més viu del que va ser el barraquisme a Barcelona. El documental, segons els autors, ha obert també els ulls a tota una generació que desconeixia l'existència del fenomen.

Veure la nota de premsa del documental.
"Barraques. La ciutat oblidada" al portal 3cat24.cat