Arxius

Estas veient: desembre 2009
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Querida Dª Elena", produït a l'àrea de Documentals de Televisió de Catalunya i dirigit per Josep Rovira amb realització de Lluís Montserrat, ha estat seleccionat per participar, en competició, a la secció "Documentals Creatius" del Festival International de Programmes Audiovisuels (FIPA). El certamen es celebrarà a Biarritz del 26 al 31 de gener del 2010.

El cartell del FIPA de la pròxima edició.

El festival, obert als professionals del sector, als periodistes i al públic en general, projectarà els documentals en diverses sales de cinema. A banda de les projeccions oficials, els documentals i obres seleccionades també estaran disponibles al "Fipatel", un mercat de l'audiovisual reservat a les compres per part de professionals i periodistes especialitzats.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Dansa als esperits, un documental coproduït per Televisió de Catalunya, Únicamente Severo Films i Films 59 dirigit per Ricardo Íscar ha estat seleccionat oficialment per a participar en el prestigiós Festival Internacional de Cinema Documental de Navarra, "Punto de Vista", que tindrà lloc a Pamplona del 5 al 13 de febrer de 2010. També es podrà veure en el marc de la 39ena edició del no menys reconegut Festival de Cinema de Rotterdam que es celebrarà entre el 27 de gener i el 7 de febrer, on ha estat seleccionat també de manera oficial.

Cartell del documental


Aquesta és la història de Mba Owona Pierre, cap i "ngengang" (remeier) de Nsola, un poblat evuzok situat en plena selva al Sud del Camerun, i del seu ritual més important, la dansa als esperits. En Mba Owona tracta els mals provinents d’un món nocturn poblat d’esperits que ataquen la seva gent. És un "anti-bruixot" que té un do especial i una gran responsabilitat envers els seus paisans. Per als evuzok hi ha dos tipus de malalties que requereixen tractaments distints: les malalties «naturals» i les «de la nit», provocades per embruixaments.

Un moment de la dansa als esperits


La dansa als esperits, a banda de ser un important ritual curatiu, és una representació teatral i una autèntica catarsi. En el seu decurs, Mba Owona Pierre viatja entre els móns de la nit i el dia amb l’objetiu d’alliberar el malalt del malefici que pateix. Es perllonga durant vàries hores en les que el "ngengang" es guarneix amb l’ajut de dos neòfits, parla i riu amb els assistents com un autèntic animador de festes, canta, balla, entra en trànsit..., i atén al malalt seguint els passos d’un ritual que acaba amb gestos que el tranquil·litzen i el consolen.

El relat de la història de l'Evu, el mite creacional, una criatura solitària que va acabar duent la mort als humans, es fa a través del propi Mba Owona mentre som testimonis de la vida quotidiana del poble evuzok, una de les activitats més importants del qual és la recollida d'herbes medicinals al bosc, tota una font de saviesa tradicional. D'aquesta manera, Dansa als esperits esdevé el retrat d’un personatge excepcional i un tribut a la cultura evuzok.

Aquest documental s'inspira en l'obra i en el llibre de l'antropòleg Lluís Mallart "El sistema mèdic d’una societat africana. Els evuzok del Camerun" (Càtedra Unesco de Llengües i Educació, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 2008) i el podrem veure aviat al programa "El documental" del 33.

Fitxa tècnica:
Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Fotografia: Ricardo Íscar
Producció: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Antropòleg: Lluís Mallart
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Nens i nenes refugiats al Camp d'Argelers tapats amb mantes.


El documental "Camp d'Argelers" s'ha presentat aquest dijous dia 3 de desembre a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, amb l'assistència de Lourdes Cirlot, vicerectora d'Arts, cultura i patrimoni de la Universitat de Barcelona; Joan Salvat, cap de l'Àrea de Documentals de TVC i director de "Sense ficció", i l'historiador i especialista en la Guerra Civil Espanyola i la postguerra Josep M. Solé." Joan Salvat ha destacat la importància d'aquest documental, una de les apostes del departament per aquesta temporada. "Camp d'Argelers" s'estrenarà a Televisió de Catalunya el pròxim dijous dia 10 de desembre dins el programa "Sense ficció".

Per més informació sobre "Camp d'Argelers" pots accedir al portal de Televisió de Catalunya, clicant aquí.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El proper dissabte dia 11 de desembre de 2009 s’estrena a Barcelona el documental “El camí dels somnis”, una producció de Cinefilms que ha comptat amb la participació de Televisió de Catalunya, dirigit pel manresà Joan Soler. Aquest documental ens acosta al dia a dia de l’activitat solidària de dues noies amb discapacitat visual, l’Anna i la Núria, que es desenvolupa en el marc de les escoles especials que formen part del projecte de la Fundació Vicenç Ferrer a Anantapur, a l’Estat indi d’Andhra Pradesh. Va ser estrenat el passat 26 de novembre a Manresa, on va ser acollit amb una gran expectació.

cartell del documental

» Veure més