Arxius

Estas veient: desembre 2009

30/12/2009: "El preu de volar"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficcióEmissió: dijous 7 de gener.

Amb el context de la greu crisi que pateix el sector de l’aeronàutica i que ha tingut amb la fallida d’Air Comet un dels moments més conflictius, "Sense ficció" ha estrenat el documental “El preu de volar”, un treball observacional que ha seguit durant quatre mesos l’evolució d’una companyia aèrea estatal que, en aquest cas, ha hagut de fer tots els possibles per a superar també una greu crisi econòmica: Spanair. L’equip del documental ha tingut ple accés i ha seguit el procés de presa de decisions en el sí de la companyia des del seu mateix centre neuràlgic: les reunions de directius dels dilluns encapçalades pel seu president, Ferran Soriano. D’aquesta manera el documental ens permet acostar-nos al funcionament d’una gran companyia aèria en un moment de crisi, amb el teló de fons de la posada en funcionament de la nova T1, en la qual la companyia ha dipositat sempre bona part de les seves esperances.Joan Salvat ha entrevistat Joan Úbeda, director de Media 3.14, l'empresa que ha realitzat el documental. Úbeda ha destacat del documental la franquesa amb la qual parlen els directius de Spanair sobre la reestructuració de l'empresa i la facilitat d'accés que han tingut els autors del documental per enregistrar bona part dels moviments i converses dels directius.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció


"Sense ficció" tornarà amb més documentals el dijous 7 de gener del 2010. Mentrestant, podeu gaudir de bona part dels documentals emesos al programa dins la secció "Docuteca" del nostre blog.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“...una peça feroçment satírica i cínica sobre la cultura de consum, vinculada a l’època consumista més sagrada dels Estats Units”.

Revista Newsweek


El reverend Billy durant una de les seves actuacions a Times Square, Nova York.

Produït pel director i protagonista de “Super size me”, Morgan Spurlock, "Sense ficció" ha emès un documental que posa el dit a la llaga del consumisme als Estats Units. Des del conegut “Black Friday” – el “Divendres negre” a partir del qual les botigues i centres comercials dels EUA ofereixen descomptes importants dels seus productes, i que dóna així el tret de sortida a la campanya de Nadal – fins al mateix dia en què el cristianisme celebra el naixement de Jesús, aquest documental en clau de comèdia explora els intricats camins del consumisme a l’Amèrica del Nord i ho fa a partir del seguiment del reverend Billy i el cor de gospel de l’església “Aturem el consumisme”. El documental emprèn un viatge per tot el país i mostra els esforços d’aquest grup de comediants i activistes encapçalats per Billy per posar en evidència el que ells anomenen la “Comprapocalipsi”. Un viatge esbojarrat, irònic i mordaç que conté un missatge de fons molt real: la denúncia del consumisme de masses i de la compra compulsiva.

Veure la nota de premsa del documental.

07/12/2009: "Camp d'Argelers"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
"... este documental traza el tétrico cuadro de aquel ignominioso campo [...] Algunos de esos testimonios dibujan estampas que encogen el corazón."

Víctor Amela, periodista i crític de televisió de La Vanguardia
“Sense ficció” ha estrenat aquest documental l’any en el qual se celebra el setantè aniversari de la retirada republicana. “Camp d’Argelers” és un documental que va més enllà dels tòpics per explicar què va significar realment aquest camp de concentració per a uns cent mil republicans catalans i espanyols que fugien del franquisme. El documental és un document únic que mostra com va ser la vida al camp de concentració republicà tot incloent entrevistes a més de vint testimonis directes, imatges d’arxiu i fotografies inèdites, així com també escenes dramatitzades de la vida quotidiana al camp.

Per fer les parts dramatitzades es va construir un set a la platja d’Argelers i s’hi van recrear els elements més identificatius del camp (barraques, cabanes, tendes, bombes d’aigua...) Les declaracions dels testimonis s’han recollit a Catalunya, Aragó, França, Viena (Àustria) i Zuric (Suïssa).

Pel que fa al material d’arxiu, s’han consultat més de vint arxius de tot el món i una dotzena de col·leccions particulars de fotografies.Joan Salvat ha conversat al "Sense ficció" amb el director de "Camp d'Argelers", Felip Solé que, entre altres aspectes, ha destacat la bona acollida que ha tingut el documental a França, on es va preestrenar fa uns mesos.

Veure la nota de premsa del documental.

01/12/2009: "Fet a Los Angeles"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Guanyador Emmy 2008.

"Un documental excel·lent sobre la dignitat humana bàsica”
THE NEW YORK TIMES

“Una història veritablement entusiasta sobre la solidaritat, la perseverança i el triomf”.
REVISTA “VARIETY”


L'equip del documental acompanyat de les protagonistes de "Fet a Los Angeles".


Al món, més de 25 milions de dones treballen en la indústria tèxtil. D’aquestes, tres de cada cinc treballadores de la confecció desenvolupen la seva feina sense contracte laboral i no tenen cobertura social de cap tipus.“Sense ficció” ha emès un documental realitzat per l’espanyola Almudena Carracedo, guanyador d’un EMMY l’any 2008, que segueix de prop la història de tres dones immigrants que comencen una lluita de més de tres anys per aconseguir mesures laborals bàsiques en el sector tèxtil on treballen, a Los Angeles. A mesura que avançarà la lluita pels seus drets també avançarà la manera com afrontaran la seva vida personal. Una història sobre la immigració, el poder de la unitat i el coratge que cal per trobar la manera d’expressar la pròpia veu.Joan Salvat ha conversat amb Rosa Bofill, responsable de la Secretaria de la Dona de CCOO-Catalunya sobre el paper del sindicalisme i la lluita pendent de les dones en un sector com és el del tèxtil als Estats Units .

Veure la nota de premsa del documental.