Arxius

Estas veient: novembre 2009
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Una imatge del documental "Querida Doña Elena"

El documental de Televisió de Catalunya "Querida Doña Elena", emès el passat dia 2 d'octubre per TV3, es projectarà a les jornades sobre la igualtat que organitza el Vicerectorat d'Extensió Cultural i d'Estudiants de la Universitat de Vigo. Sota el títol "A igualdade na universidade: amosar e previr o acoso e a violencia" (La igualtat a la universitat: mostrar i prevenir l'assetjament i la violència) el documental es projectarà durant la jornada inaugural, el dilluns dia 30 a les 19h. Les jornades s'allargaran fins el dijous dia 3 de desembre.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Topografia de la memòria", dirigit per M. Dolors Genovès, és un dels finalistes al millor documental del 5è Festival de Cinema INQUIET de València. El documental, que forma part de la Secció Oficial del festival, es projectarà el dilluns dia 23 a les 22 h. a la Sala d’actes de la Casa de Cultura de Picassent.

"Topografia de la memòria" és una reflexió sobre com les polítiques públiques d’arreu del món han gestionat els llocs de la memòria, és a dir, com un col·lectiu es relaciona amb el seu passat a través d’elements que tenen un reconeixement imaginari i real alhora. Podeu veure el documental en la secció "Docuteca" d'aquest blog.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques va anunciar ahir que el documental "Vídeoreporters a Birmània. Notícies d'un país tancat", dirigit per Anders Østergaard, coproduït per Televisió de Catalunya i emès el passat 8 d'octubre al "Sense ficció", ha estat preseleccionat per formar part dels candidats a l'Oscar 2009 - que enguany arriba a l'edició número 82 - en la categoria "Documental". El documental ha estat seleccionat entre 89 títols presentats dels quals se n'ha acabat fet una llista de 15 preseleccionats.

Monjos birmans es manifesten de manera pacífica davant l'exèrcit.


"Videoreporters a Birmània. Notícies d'un país tancat" s'ha mostrat en més de 150 festivals de cinema de tot el món en els últims 10 mesos i ha guanyat 35 premis a nivell internacional - incloent la concessió de IDFA principal de l'any passat, el recent i prestigiós Premi Grierson i el guardó del festival Cinema per la Pau de 2009. La pel·lícula ha estat venuda a més de 30 territoris de tot el món per la televisió, cinema, internet i DVD, entre ells. Entre aquests, Catalunya, on s'ha pogut veure el documental per TV3, dins el "Sense ficció".

El documental ens apropa al treball dels vídeoreporters clandestins de Birmània que insisteixen en mantenir el flux de notícies del seu país tancat tot i córrer el risc de tortura i de passar la resta de la seva vida a la presó. Armats amb petites càmeres de vídeo, fan els seus reportatges de manera clandestina i envien el material enregistrat fora del país per a difondre'l de nou a Birmània a través de satèl lit o bé per a oferir-lo gratuïtament als mitjans de comunicació internacionals.

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Garbo. L’home que va salvar el món”, un documental que narra la història de Joan Pujol, el famós agent doble que va informar els alemanys del fals desembarcament aliat a Calais durant la Segona Guerra Mundial, acaba de guanyar el Premi Giraldillo de Oro a la Millor pellícula documental del Festival de Cinema Europeu de Sevilla celebrat a la capital andalusa entre el 6 i el 14 de novembre. Dirigit per Edmon Roch i coproduït per Televisió de Catalunya i Ikiru Films aquest documental ha estat anteriorment seleccionat oficialment als Festival de Cinema d’Amsterdam i de Roma.

"Garbo": Pòster de la pel·lícula

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
"La batalla de la memòria", una coproducció de Televisió de Catalunya i Mario Pons Produccions, dirigida per Mario Pons, ha estat guardonada amb els premis Memorial Democràtic i del Públic al Memorimage 2009, el IV Festival Internacional de pel·lícules amb imatges d'arxiu, que s'ha celebrat a Reus entre el 4 i el 8 de novembre de 2009.

El documental s'ha exhibit en la secció "Memòries", que dóna cabuda a aquelles produccions que utilitzen imatges d'arxiu en moviment i que aprofundeixen en alguns dels fets històrics i socials més remarcables de la nostra història. Als premis obtinguts hi optaven totes les pel·lícules projectades al Festival.

"La batalla de la memòria" fa una lectura, en clau ebrenca d'una de les batalles més importants de la Guerra Civil espanyola. Es tracta d'una aproximació molt local a un conflicte civil amb implicacions continentals, i, al mateix temps, és una reflexió sobre la universalitat de la violència. Es va estrenar a "El documental" del 33 al febrer passat.

Cartell del documental

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Barraques de Can Tunis (Carles Barba)


El Premi Cinema Rescat lliurat pel jurat del festival Memorimage 2009 al millor treball de documentació i recerca ha estat atorgat a Miracle Tous, documentalista de l’equip de Barraques, la ciutat oblidada, documental que Sara Grimal i Alonso Carnicer han dirigit i realitzat per al programa “Sense Ficció”. Segons el jurat, "Barraques. La ciutat oblidada" reflecteix una realitat dramàtica i oblidada, de la qual la Barcelona d’avui és hereva, a través d’un treball acurat de recerca que ha descobert imatges no vistes anteriorment. La decisió del jurat ha estat unànime.

El Festival Memorimage Reus 2009. Films d’avui amb imatges d’ahir és un festival internacional de caràcter competitiu centrat en pel•lícules que incorporen imatges d’arxiu en moviment. El jurat ha estat presidit pel director de la Filmoteca de Catalunya, Roc Villas, i ha comptat a més amb Sue Malden, presidenta de FOCAL; l’expert en documental i consultor en aquest àmbit, Tue Steen Müller; Lurdes Cortés, realitzadora de TVE Catalunya, i Ignasi Sardà, responsable de comunicació i difusió de la Direcció General de Memorial Democràtic.


El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 19/03/2010 a les 00.00


"Barraques. La ciutat oblidada", produïda pel departament de Documentals de Televisió de Catalunya, ha estat seleccionada com a Documental del Mes i es projecta durant el mes de novembre a 25 sales de cinema de tot l’estat. S'estrenarà durant els pròxims mesos dins del programa "Sense ficció". És el relat en primera persona de las causes que van portar milers de persones a emigrar dels seus llocs d’origen cap a Barcelona i les dificultats que van haver de viure, en alguns casos durant dècades, fins a poder tenir un habitatge digne. La recerca documental ha estat molt laboriosa per poder fer visibles uns barris de barraques que s’estenien per totes les zones de la ciutat. Imatges de cinema filmades amb coratge i compromís per cineastes amateurs, moltes fotografies inèdites i altres documents ens ajuden a reviure una època molt difícil que la ciutat ha volgut oblidar.
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El documental "Hollywood contra Franco", dirigit per Oriol Porta, ha estat seleccionat dins la secció "Cine documentado" del prestigiós festival de cinema argentí de Mar del Plata.

Aquest documental, una producció d'Àrea de Televisió en associació amb Televisió de Catalunya i la participació de TVE es va estrenar als cinemes el passat 16 d'octubre. Ha estat premiat en la categoria de Millor Documental en la Secció Internacional del New York International Independent Film and Video Festival en la convocatòria del mes de juliol passat, que va tenir lloc a Los Angeles. També va rebre l'any passat el segon premi a la secció "Tiempo de Historia" de la Seminici 2008 (Festival Internacional de Cinema de Valladolid, 53ena edició)

Ha estat seleccionat també al Festival des Films du Monde de Montréal 2009 (Canadà), a la 6a edició de Documenta Madrid i al BFI Southbank de Londres (Anglaterra), entre d'altres.

entrevistats al documental

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Felip Solé, director del documental, durant la presentació al Memorimage.


El documental produït per l'àrea de documentals de Televisió de Catalunya, "Camp d'Argelers", es va estrenar ahir al festival Memorimage de Reus, un festival anual que centra la mirada en les obres àudiovisuals de caire històric. Tot i que el documental ja s'ha estrenat a França, aquesta ha estat la primera projecció pública del documental que s'ha fet a Catalunya. Podeu trobar la informació complerta en el següent enllaç.

Diari El Punt