Arxius

Estas veient: novembre 2009

27/11/2009: "Retrat en Diagonal"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficcióCoincidint amb el 150 aniversari del Pla Cerdà, el documental “Retrat en Diagonal” mostra els diferents trams que actualment conformen l’avinguda Diagonal de Barcelona, tot fent un recorregut per la seva configuració urbanística i monumental. Igualment, fa un repàs dels principals fets històrics en què l’avinguda ha estat o bé escenari, o bé testimoni passiu. Diversos personatge reconeguts - com ara Carlos Ferrater i Josep Maria Fargas, l’escriptor Andreu Martín, l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, la fotògraf Colita, els restauradors Franco Giordano i Javier Torres, el pintor Joan Pere Viladecans, el periodista i crític musical Albert Mallofré i el dissenyador Custo Dalmau, entre altres - donen el seu testimoni per a retratar una de les avingudes més emblemàtiques de Barcelona.Joan Salvat ha conversat amb Enric Canals, director de "Retrat en Diagonal".

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Sense ficció” ha presentat un documental que revela aspectes fins ara ocults sobre la fotògrafa Annie Leibovitz, la primera dona que ha exposat la seva obra a la Galeria Nacional de Retrats de Washington i també l’última que va fotografiar el músic John Lennon, l’any 1980, hores abans que l’assassinessin.

La fotògrafa Annie Leibovitz.


La seva família, els inicis com a fotògrafa, l’addicció a les drogues, la maternitat, la seva faceta de fotoreportera i els aspectes més íntims de la relació amb l’escriptora Susan Sontag, prenen forma en aquest documental dirigit per Bárbara Leibovitz, germana de la protagonista, que es va encarregar de seguir i de documentar durant un any sencer la vida de la fotògrafa, probablement, més reconeguda dels darrers 30 anys.

El testimoni de Leibovitz ve acompanyat de la veu d’altres personatges cèlebres que han format part de la seva vida com a fotògrafa, com ara Mick Jagger, Keith Richards, Hillary Clinton, Mihaïl Baryshnikov, Demi Moore, Patti Smith o Yoko Ono."És un documental extraordinari que ens mostra l'ànima de la fotògrafa".

Aquesta és una de les declaracions que Paco Elvira ha fet en l'entrevista prèvia a l'emissió del documental. El fotògraf i professor universitari també ha comentat la trajectòria de Leibovitz i ha destacat les fotografies que han estat més polèmiques.

Veure la nota de premsa del documental.

12/11/2009: "Carta a Anna"

Categoria: Documentals
Escrit per: Moderador
Guanyador del premi Václav Havel al festival One World Prague i nominat als premis Millor Documental Internacional i Premi Especial del Jurat al Festival Hotdocs de Toronto.


Una manifestació a Rússia en contra dels assassins de Politkóvskaia.

“Carta a Anna”, un documental que ens ofereix declaracions en primera persona de la periodista russa Anna Politkóvskaia - assassinada el 7 d'octubre del 2006 quan entrava a casa seva- i que també té el valor de recollir el testimoni de bona part de les persones que la van conèixer. D’ella, ofereixen un retrat pròxim i íntim els seus fills, la seva germana, el seu ex marit, l'editor i els amics íntims. El documental també compta amb una part molt important de documents gràfics, molt reveladors, que Politkóvskaia va recopilar durant els seus viatges a Txetxènia. Aquests documents i les crítiques ferotges contra el règim de Putin van ser els desencadenants de la seva mort. Amb tot, Politkóvskaia confiava que, amb les seves proves i la seva ploma, algun dia acabaria contribuint a la creació d’un tribunal que jutjaria el genocidi perpetrat a la regió. Avui, el seu crim encara no ha estat resolt.Abans del documental, Joan Salvat ha entrevistat Usam Baysaev, periodista txetxè de l'ONG Memorial i amic personal de Politkóvskaia.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
"És un exemple palpable de la importància que té la TV pública... Lluminós exercici".

Ferran Monegal, crític de El Periódico de Catalunya.

"[...] en televisión, tenemos la suerte de ver, de vez en cuando, grandes series y oportunos documentales como este".

Sergi Pàmies, crític de La Vanguardia
Arreu d’Europa, l’enderrocament del mur de Berlín va suposar un impacte per a les consciències: el teló d’acer queia i al mateix temps ho feia la fe en els sistemes polítics i en la ideologia d’aquells qui havien governat fins aleshores. El documental “Revolució presa 2. Retorn als escenaris”, produït per Televisió de Catalunya, Cromosoma i la televisió pública txeca, retorna el periodista Carles Bosch a Txecoslovàquia –avui, República Txeca- 20 anys després de la caiguda del mur, per retrobar-se amb els antics dirigents de la revolta, homes i dones que van participar activament en la caiguda dels govern comunista txec. Carles Bosch entrevista en aquest documental, en exclusiva, Vaclav Havel, dramaturg, líder de la Revolució i ex president de la República Txeca.

Carles Bosch, director de "Revolució presa 2" - director també de "Balseros" i "Setembres"- ha parlat amb Joan Salvat sobre el documental i ens ha descobert com ha estat la retrobada, 20 anys després, amb els líders de la Revolució del vellut.Veure la nota de premsa del documental.