Arxius

Estas veient: octubre 2009
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El proper divendres 27 de novembre s'estrenarà als cinemes Nàpols de Barcelona la pel·lícula documental "A través del Carmel".

Enregistrat en un sol pla-seqüència entre les 16.00h i les 18.00h del dia 10 de febrer de 2006, aquest documental dirigit per Claudio Zulián és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Acteon i Carmel Amunt.

"A través del Carmel" ens acosta a una tarda qualsevol en la vida del Carmel. Noranta minuts rodats sense interrupció, de quatre a sis. Els veïns que han volgut participar convidant-nos a les seves cases, als seus tallers, a les seves ocupacions quotidianes, ens expliquen la seva història en un dia qualsevol, on s'albira l'origen i el futur de la ciutat. La càmera recorre el barri barceloní del Carmel, els seus carrers i les seves places, entrant en botigues, cases, locals d'associacions, oficines i tallers. Es tracta d'una aproximació que escolta les persones, les seves converses i els sons de la ciutat. En un llarg pla-seqüència conviuen el temps de la pantalla i el de la mateixa vida.

"A través del Carmel" es va emetre dins el programa "El documental" del 33

Cartell promocional de la pel·lícula

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El programa “30 minuts” i "El documental del mes" sumen esforços amb motiu de la celebració del 25è aniversari d’aquest programa de TV3. Així, "El documental del mes" estrenarà el proper dia 5 de novembre a 25 sales d’Espanya una versió revisada i més extensa del reportatge "Barraques" dins el marc d’activitats dirigides a commemorar els 25 anys del programa .

"Barraques. La ciutat oblidada" va néixer com a un reportatge per al programa de TV3 “30 minuts” però gràcies a un excel·lent treball de recerca i de recuperació de nous testimonis i materials d’arxiu, ha estat possible muntar una versió més extensa i reconstruir històries amb una gran fidelitat.Aquest documental, produït per Televisió de Catalunya, ha estat dirigit per Alonso Carnicer i Sara Grimal i es centra en el testimoni de persones que havien arribat de moltes zones d’Espanya fugint de la misèria i la persecució política de la postguerra. Aquests immigrants van haver de residir la meitat de la seva vida en barraques perquè no van trobar un altre lloc per viure. A principis de la dècada dels 60, s’estimava que residien a Barcelona cent mil barraquistes ubicats al Somorrostro, al Camp de la Bota, al Carmel i a Montjuïc.

"Barraques. La ciutat oblidada" vol recordar uns anys, no gaire llunyans, en què milers de persones van subsistir sense aigua ni llum i sense els serveis més elementals i alhora recrear aquella ciutat dels anys 60 que la Barcelona del disseny i els grans projectes urbanístics ha volgut enterrar.

Sara Grimal i Alonso Carnicer són reporters de TV3. Han fet reportatges i documentals sobre les transformacions urbanes i del paisatge al llarg del temps; el patrimoni històric i la memòria individual i col·lectiva. Alguns dels seus treballs són la sèrie “Retrats d’indians”, “Retorn a l’Edèn” i, per al programa 30 Minuts, “Quatre estacions. Marcats pel temps” i “El valor d’un paisatge”. A continuació teniu la relació dels horaris i de les sales que projectaran el documental.Consultar la pàgina de "El documental del mes"Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Una imatge de Can Tunis, inclosa al documental "Barraques. La ciutat oblidada". Foto: Carles Barba"Querida Dª Elena"Imatge d'arxiu inclosa en el documental "Camp d'Argelers"

Les produccions "Querida Dª Elena", "Camp d'Argelers" i "Barraques. La ciutat oblidada" han estat seleccionades per a formar part de la secció "Memòries" del Festival Memorimage Reus 2009. Films d'avui amb imatges d'ahir. "Aquesta secció dóna cabuda a aquelles produccions que utilitzen imatges d’arxiu en moviment i que aprofundeixen en alguns dels fets històrics i socials més remarcables de la nostra Història", segons destaca l'organització del festival.

La secció "Memòries", on participen aquests tres documentals produïts per Televisió de Catalunya, no exclou de la seva selecció aquells títols que hagin pogut estar estrenats comercialment o emesos en algun canal de televisió estatal en virtut del valor i interès del seu contingut. Per aquesta raó, s'hi ha programat "Querida Dª Elena", emès per TV3, i "Camp d'Argelers" i "Barraques", dues apostes del departament de Documentals de Televisió de Catalunya que s'estrenaran, durant els pròxims mesos, dins del programa "Sense ficció".

Aquest festival, de caràcter competitiu i centrat en pel·lícules que incorporen imatges d’arxiu en moviment, arriba a la seva quarta edició apostant fort per la importància de la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual i pel valor de la imatge en la configuració de la memòria individual i col·lectiva. Se celebrarà a Reus entre els dies 4 i 8 de novembre.

Més informació sobre el festival.


Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
L’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood ha fet pública la llista dels 8 semifinalistes en la categoria de Millor Documental Curt per als Premis de l’Acadèmia de 2010. “Rabbit à la Berlin”, dirigit per Bartek Konopka i Piotr Rosolowski, és en aquesta llista, prèvia a la definitiva de 5 nominats. Podrem veure aquest treball dins “El documental” del proper dimarts 10 de novembre de 2009.

Un conill estampat a l'asfalt de Berlín

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
La versió cinematogràfica d'"El somni", un documental coproduït per Televisió de Catalunya i Eddie Saeta ha estat guardonada amb el Premi Raices al millor documental de la XIVena edició del Festival Cinespaña celebrat a Tolosa de Llenguadoc (França) entre els dies 4 i 11 d'octubre de 2009

Aquest documental dirigit per Christophe Farnarier ha estat seleccionat ja a diversos festivals de renom com el de Locarno (Suïssa), el de Mar del Plata (Argentina) i el de Sitges. La història de Joan "Pipa", un dels darrers pastors transhumants dels Pirineus catalans permet explorar un món en vies de desaparició, amb personatges inoblidables, paisatges en contínua transformació i intenses reflexions sobre la vida, el progrés i la tradició.

"El somni" ens convida a preguntar-nos sobre els nous ritmes de vida, l'apropiació conscient i inconscient del paisatge natural i l'antiquíssima relació de l'home amb la natura.

Aquest documental s'ha emès diverses vegades dins del programa "El documental" del 33

Joan "Pipa", protagonista d'"El somni"