Arxius

Estas veient: octubre 2009
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Durant tres setmanes, “Sense ficció” emetrà tres documentals que recorden la història de la caiguda del Mur de Berlín i retraten, en clau de passat i de present, tot allò que va representar per Europa la caiguda del teló d’acer: “La nit que va caure el mur”, de Marc Brasse i Florian Huber, “Revolució presa 2. Retorn als escenaris”, de Carles Bosch i “Carta a Anna”, d'Eric Bergkraut.


"La nit que va caure el mur. La nota de Schabowski".

Recreació del documental que reprodueix el moment en què Schabowski va llegir la polèmica nota de premsa.

La caiguda del Mur es va fer a les esquenes i sense la més petita intenció dels polítics i organismes estatals. S’ha citat reiteradament la simultaneïtat dels esdeveniments del 9 de novembre de 1989, que van desembocar en un moment històric. Però mai fins ara no s’havia presentat per televisió. Ningú no ho va orquestrar, ningú no ho va ordenar i ningú no en va tenir la culpa. Va ser, de fet, un error, un despropòsit, el fet que va provocar la caiguda del Mur de Berlín en tan sols una nit, el 9 de novembre del 1989.

Joan Salvat ha conversat amb Eduard Sanjuán, periodista i actual director del programa "30 minuts", sobre la importància que va tenir la nit del 9 de novembre pel futur de la democràcia a Europa.Veure la nota de premsa del documental.

23/10/2009: "Baix en carboni"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Al “Sense ficció” hem mostrat com la lluita contra el canvi climàtic és un repte, però també pot ser una oportunitat de negoci.Joan Salvat ha conversat amb Ramon Folch, socioecòleg, sobre el documental i sobre la viabilitat d'una nova economia al voltant del canvi climàtic.

» Veure més

13/10/2009: "Persona non grata"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Processat com a revolucionari; inhabilitat com a sacerdot; arrestat com a rebel i elogiat com artista”. Sense Ficció ha emès un documental firmat pel fill del sacerdot, guerriller, artista i activista per la pau Franz Wuytack.Després de lluitar durant la dècada dels anys 60 pels drets dels més desafavorits a Veneçuela, governada llavors pel republicà Rafael Caldera, Wuytack és expulsat del país i considerat ‘persona non grata’ durant gairebé 30 anys. El documental segueix la seva trajectòria durant l'estada a Llatinoamèrica.

Prèviament a l'emissió del documental, Joan Salvat ha entrevistat Fabio Wuytack, fill de Franz Wuytack i director de "Persona non grata".Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Guanyador als prestigiosos festivals:

– Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam (IDFA) 2008
- Sundance 2009
- Festival de Cinema de Berlin 2009
- Festival de Documentals “FULL FRAME” 2009
El cineasta Anders Østergaard ens mostra la tasca dels videoreporters birmans que perseveren a mantenir el flux de notícies en un país aïllat, tot i que s’arrisquen a ser empresonats i, fins i tot, torturats. Armats amb petites càmeres de vídeo portàtils, aquest reduït exèrcit de periodistes pren, a diari, els carrers de Rangun. Els seus reportatges són trets del país de manera clandestina, s’emeten per a Birmània a través de satèl•lit i s’ofereixen a la premsa internacional de manera gratuïta per a ser utilitzats lliurement. Ara, per primera vegada, les seves imatges s’han agrupat i, juntes, expliquen una gran història. “Vídeoreporters a Birmània"” ofereix una perspectiva única del periodisme d’alt risc i de la dissidència en un estat policial, mentre que també esdevé un testimoni únic dels fets dramàtics del setembre del 2007, quan un grup de monjos budistes va emprendre una manifestació pacífica en contra del règim birmà. “Vídeoreporters a Birmània” ha estat produït amb la col•laboració de Televisió de Catalunya.

02/10/2009: "Querida Dª Elena"

Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció


“Sense Ficció” ha presentat un treball de producció pròpia que ens ha transportat a l’època dels pitjors anys del franquisme, a través de testimonis i de cartes descobertes, completament abandonades en unes caixes, ara fa quatre anys: les cartes del consultori radiofònic d’Elena Francis. Un equip del programa es va passar tot un mes llegint cartes a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, que és on es guarden ara. A partir d'aquestes lectures s'ha pogut fer el retrat d’uns anys que tothom recorda i que, a partir d'ara, es podran analitzar des d’una nova perspectiva: la realitat social de la postguerra a través de tot un món d’intimitats i de secrets confessats per escrit que milers de persones van transmetre a Elena Francis. Josep Rovira, director de "Querida Dª Elena", ha parlat amb Joan Salvat sobre el documental.» Veure més