Arxius

Estas veient: juny 2009
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
El passat mes de juny es va presentar al Teatre Romea de Barcelona el documental "La ruta blava", una coproducció de Televisió de Catalunya amb MOM Produccions i Televisió Espanyola. Hi van intervenir un dels directors del documental, Pablo Ley, el productor de MOM, Oriol Ferrer i el director del programa El documental del 33, Jordi Ambròs. Entre els assistents, l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, el filòsof Xavier Rubert de Ventós i el periodista, assagista i cronista de la ciutat de Barcelona, Lluís Permanyer.

Podeu veure el documental a través del servei 3alacarta de Televisió de Catalunya.

Un vaixell arribant a Tahití al documental "La ruta blava"

» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
Durant dues setmanes consecutives el programa “Sense ficció” emetrà, a més del programa regular que s’emet cada dimecres, dues edicions especials. El dissabte 6 de juny i el dissabte 13 de juny es programaran dues estrenes de Televisió de Catalunya: “Postals des de l’Antàrtida” i “Embarcament immediat. BCN, l’origen”. Podeu trobar més informació sobre aquests documentals a l'apartat "Documentals" d'aquest mateix blog.

"Postals des de l'Antàrtida""Embarcament immediat. BCN, l'origen"
Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficcióEl diumenge 31 de maig es va preestrenar a Argelers davant més de 800 persones, el documental coproduït per Televisió de Catalunya, Utopic i Kalimago Films, “Camp d’Argelers”. El documental, presentat en primícia a la ciutat que ha acollit bona part del rodatge d’aquesta obra, va aixecar expectació a la ciutat del Rosselló. Durant 90 minuts, l’auditori es va traslladar a l’any 1939, l’any en què les autoritats estatals van decidir obrir un camp de concentració a Argelers, un camp que va acollir prop de 100.000 refugiats republicans, catalans i espanyols que fugien del franquisme. En acabar la presentació, el diari francès L’Indépendant va destacar en la seva edició: “Ressonen els aplaudiments, les goles s’ennueguen, s’oculten discretament els mocadors; els ulls estan brillants”. La presentació va comptar amb l’assistència de l’equip del documental, representat pel realitzador Felip Solé, del director de l’àrea de documentals de Televisió de Catalunya, Joan Salvat, i dels coproductors del documental, representants de France 3, François Boutounnet i Pierre Aylagas.

“Viure la història és terrible però viure sense ella encara és pitjor”. Felip Solé va recordar les paraules de l’escriptor serbi David Albahari en una entrevista que li va fer el diari francès L’Indépendant amb motiu de la presentació del documental “Camp d’Argelers”. Solé destaca també en aquesta entrevista que des de petit havia sentit a parlar del Camp d’Argelers i que sempre havia sentit la necessitat d’explicar-ne la història. Ell i l’equip del documental van parlar amb historiadors, van consultar arxius de documentació i van rescatar el testimoni de persones que havien estat internes al camp. Els testimonis de les dones, homes i, els que aleshores eren nens, van acabar donant veu al documental. Els testimonis que més van sorprendre a Solé van ser els de les dones que van dur a terme una lluita personal al camp. "Camp d'Argeleres" també els ha volgut retre homenatge.

També podeu veure l’entrevista sencera en francès al realitzador Felip Solé feta pel diari L'Indépendant


» Veure més

Categoria: Notícies
Escrit per: Sense ficció
S'ha estrenat amb èxit de crítica a la secció ACID del Festival de Canes 2009 el documental Les ombres coproduït per Televisió de Catalunya i Turkana Films. Aquest treball està basat en l'enregistrament d'un seguit de cartes audiovisuals que un grup d'immigrants africans il·legals "escriuen" a les seves famílies des de la costa alacantina. Les ombres és el retrat d'una realitat que es manté a mig camí entre la necessitat i l'oblit, en què milers de persones es troben atrapades entre el desig de sortir-se'n i l'angoixa de no poder complir amb les expectatives que hi han dipositat les seves famílies.

Podrem veure'n una versió de 52 minuts, aquesta tardor, al programa El documental del 33.

Aquí teniu un tràiler de Les ombres cortesia de la revista francesa rue89:


» Veure més