Arxius

Estas veient: juny 2009
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
- Premi al Millor documental i premi de l'audiència del Phoenix Film Festival
- 3r classificat en la categoria documental de l'Athens International Film Festival d'Ohio
- Menció especial al Festival audiovisual internacional de la Biodiversitat de Roma


Aquest documental, emès el dimecres 24 de juny, ha examinat de prop el conflicte entre humans i animals. Es tracta d'un documental únic en la manera d’explorar com es conserva la fauna salvatge, perquè ho fa des de la perspectiva de les persones que conviuen amb aquests animals.

Membres de la tribu massai gestionen les seves pròpies comunitats a Kènia

Rodat en uns escenaris naturals espectaculars, com ara Kènia i Namíbia, "Munyir el rinoceront" ens ha ofert retrats complexos, íntims, d’africans de les comunitats rurals al capdavant d’iniciatives de conservació basades en la mateixa comunitat: una revolució que ha convertit els caçadors furtius en defensors de la fauna autòctona i els habitants locals en administradors de la seva terra.

Accés a la pàgina web del documental
Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció


Quan fa poc més de deu anys de l’emissió de la docusèrie de TV3 Bellvitge Hospital, Sense ficció ha emès un documental que ha recuperat la història d’una de les seves protagonistes: l’Olga, una noia que tenia anorèxia nerviosa. Als 32 anys, l’Olga ha tornat a oferir el seu testimoni a les càmeres de TV3 per explicar-nos com ha canviat la seva vida en aquests últims anys a l’ombra d’una malaltia que cada vegada s’estén més entre els nois i que afecta persones cada vegada més joves, situant-se al voltant dels 24 anys de mitjana, segons dades de l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA).


"Hi ha predisposició genètica a l'anorèxia nerviosa"

Al programa també hem entrevistat Josep Toro, doctor i professor emèrit de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de la UB. Toro, que fa més de 30 anys que treballa investigant l'anorèxia i les seves causes, ha destacat que, en 10 anys, el temps que fa des de l'emissió de "Bellvitge Hospital", s'ha avançat en descobrir que en els orígens de l'anorèxia s'hi amaguen, principalment, factors genètics. Podeu veure tota l'entrevista en el següent vídeo.Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció


Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
Barcelona està a punt d’estrenar una nova terminal a l’aeroport del Prat. Amb aquest motiu, Sense Ficció ha emès, dissabte dia 13 de juny, “Embarcament immediat. BCN, l’origen”.
Un documental de producció pròpia que permet, a través de la història, comprendre per què tenim aquest model d’aeroport, quines són les seves característiques i quines les seves limitacions.“Embarcament immediat” explica les raons per les quals, des dels inicis de l’aviació a Catalunya, l’aeroport es va instal·lar al terme del Prat de Llobregat. Als anys 20, fins i tot s’hi van arribar a concentrar tres aeròdroms.

L’aeroport que s’està fent ara és fruit del pacte firmat a mitjans dels anys 90 entre totes les administracions. El documental entrevista tots els que aleshores hi van establir les bases del nou model d’infraestructura.

“Embarcament immediat” explora com és la convivència entre els conreus, els avions i els ocells que tenen el seu hàbitat als espais naturals protegits. Una passejada pel delta del Llobregat, per descobrir paisatges i llocs inaccessibles que envolten l’aeroport i que fan que ara, durant un enlairament o un aterratge, el territori es contempli amb una altra mirada.

En el nostre plató, Joan Salvat ha entrevistat la directora del documental, Montserrat Besses.Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
“Aquesta és la història d’un assassinat. La víctima, Fidel Castro”. Així és com arrenca el documental que s’emet a “Sense ficció” aquest dimecres 10 de juny, un treball únic sobre tots els intents d’atemptat que ha patit el líder cubà durant els 50 anys del seu govern.

Membres del servei secret de Castro recompten els intents d'assassinat contra el líder cubàFidel Castro en una de les comparicions en què es va intentar assassinar-loLuis Posada, un dels homes que va intentar atemptar contra el règim castrista

El documental aporta els testimonis de bona part dels agents, militars i civils, que van intentar assassinar Castro. Companys d’estudis els uns, rivals polítics uns altres, tots ells parlen sense complexos sobre una acció que, la majoria, consideraven necessària i justificada. Van intentar matar Castro fins a 638 vegades. Cap dels intents, però, no li va fer la més petita rascada. Darrere la figura de Fidel Castro sempre hi va haver els membres del seu servei secret, homes entregats que, des de l’ombra, sempre van vetllar per la vida del seu president.

Veure la nota de premsa del documental.
Categoria: Documentals
Escrit per: Sense ficció
L’endemà del Dia Mundial del Medi Ambient, “Sense ficció” ha tingut una edició especial amb l’emissió d’un documental de producció pròpia, “Postals des de l’Antàrtida”. L’Antàrtida és actualment l’únic territori pràcticament verge del planeta que es conserva, gràcies a les seves condicions climatològiques i geogràfiques i perquè està sotmès a un tractat internacional de protecció, el Tractat Antàrtic, que prescriurà l’any 2041. Però darrerament s’ha desenvolupat de manera espectacular l’única activitat econòmica legal que es pot dur a terme al continent, el turisme. Tot i que les activitats turístiques sempre s’han fet sota la vigilància internacional i amb mesures d’autocontrol, s’obre un nou interrogant: pot arribar a ser un perill per aquest continent el turisme?Al plató del programa s'ha entrevistat Tomàs Molina, meteoròleg i presentador del documental, i MartÍ Boada, geògraf i naturalista, un dels científics que va participar en l'expedició del documental.

» Veure més