Avui hem omplert el cistell amb pomes, bacallà i mel. Les pomes que trobem ara als mercats catalans s’han collit fa 6, 7 o 8 mesos. A temperatura i nivells d’oxigen baixos, la poma sobreviu sense madurar més del compte i, quan n’hi ha demanda, les pomes es treuen de les càmeres i se seleccionen. A Lleida, s’hi concentra més del 70% de la producció de poma de Catalunya i la meitat de tot l’Estat espanyol. A Girona se'n fa menys però la Poma de Girona és una IGP: Indicació Geogràfica Protegida.

Bacallà salat d'IslàndiaPel que fa al bacallà, a Mercabarna hem après que gran part del que mengem a Catalunya ve d’Islàndia i que, per aprofitar-lo bé, cada bacallà es talla de manera diferent. D’un bacallà, en poden arribar a sortir 17 talls! I només cal tallar-lo, perquè net i salat, ja hi arriba d’origen.

Els boscos del Perelló, al Baix Ebre, amaguen més arnes que els de qualsevol altre poble de Catalunya. Les abelles es mouen en un radi d’un quilòmetre, xuclen el nèctar de les flors i el porten fins a l’arna, on l’acaben de convertir en mel. Com que les abelles fan tres vegades més mel de la que necessiten, nosaltres també en podem prendre. Després de treure la mel de les bresques, els apicultors la centrifuguen, la filtren i ja en podem menjar!

Sabeu alguna altra curiositat o algun truc relacionat amb algun d’aquests aliments?