Avui us recomanem la visita d'un jaciment declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. El jaciment del Molí de l’Espígol de Tornabous, situat en el terme municipal de Tornabous (Urgell), a poc més d’un quilòmetre al nord-oest del seu nucli urbà.

El Molí de l’Espígol forma part, juntament amb els Vilars d’Arbeca, de la Ruta dels Ibers. Consta de dues àrees: la urbana, on es troben les restes visibles i visitables i l’àrea suburbana, que s’estén fins al nord, més enllà de les muralles de l’oppidum (poblat fortificat). Es considera un dels poblats d’època ibèrica més importants de Catalunya, tant des del punt de vista científic com patrimonial, per l’excepcionalitat i rellevància de les restes conservades, la monumentalitat i la complexitat de les estructures constructives i la intel·ligibilitat i capacitat de museïtzació

Els orígens de l’assentament se situen al final de la primera Edat de ferro, encara que va adoptar la seva fisonomia actual a partir del segle VI aC. Entre els segles IV i III aC el jaciment va arribar al seu moment àlgid, quan es va convertir en un gran centre productor, agrícola, ramader, polític i comercial. Va ser abandonat cap a l’any 200 aC com a conseqüència de la segona Guerra Púnica, les revoltes ilergetes i la consolidació del poder romà.

Tots aquells que us interessi, podreu visitar el jaciment fins al 31 de maig, tos els dissabtes i diumenges de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h. El material trobat en les diverses campanyes arqueològiques s’exposa al Museu Comarcal de l’Urgell de Tàrrega i al Museu Diocesà de Solsona.

I després, a quin lloc anirieu a menjar?